keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Kakkua työläisille – mietteitä juhlapäivistä

Töissä oli rauhallista viime viikolla, kun oli saksalaisten pyhäpäivä eli se oikea 1.11., joka osui torstaille tällä kertaa. Osassa Saksaa tätä vietetään; Bundeslandeilla eli mitä ne on, osavaltioilla, on yksilölliset säännöksensä. Meillä firmassa pervosti arkipyhät määräytyvät asuinmaan mukaan, siksi että on asiakaspalveluosastoja, joiden saksalaisten työntekijöiden olisi ihan älytöntä olla töissä saksalaisena pyhänä, jolloin linjat laitetaan kiinni kumminkin.

Oli siis hiljaista, kun vain Hollannissa asuvat ahersivat. Jeanne oli leiponut kakun, palkinnoksi tai lohdutukseksi kaikille meille, jotka ovat töissä.

Yksi tyyppi sen sijaan oli ollut tiiminsä kanssa ”juhlalounaalla” sen kunniaksi, että ”saksalaisia ei ole talossa tänään.” Pientä rasisimia ilmassa ehkä. Naapurimailla on vähän sellainen monimutkainen Ruotsi-Suomi-tyylinen viha-rakkaussuhde.


En osaa päättää, kumpi on törkeämpää, Hollannin vai Suomen linja. Hollannissa on vain suoralta kädeltä kokonaan poistettu lähes kaikki uskonnolliset perinteiset pyhäpäivät kalenterista. Esim. pitkäperjantai on tavallinen arki ja työpäivä täällä. Helluntai on sentään jätetty olemaan oikeasti maanantaina, ja helatorstai torstaina.

Saksassa on vuosittain 5 päivää enemmän ilmaisia lomia eli arkipyhiä kuin Hollannissa, ainakin jos laskee ne tuosta rajan takaa Nordrhein-Westfalenin osavaltiosta, jossa meidän firmamme saksalaiset kollegat asuvat. Siellä saa esim. vapaata vappuna 1.5., ja Saksojen yhdistymisen päivänä 3.10., ja Kristuksen taivaaseenastumisen päivänä kesäkuussa, jne.

Suomessahan on sen sijaan päätetty siirtää monet juhlat varsinaista päivämäärää seuraavalle lauantaille. Ihan sen takia, ettei tavallinen maanantaista perjantaihin -perusduunari vain saa ilmaista vapaapäivää keskellä viikkoa. Mikä muu siinä on muka peruste, kertokaa mulle. Tämä on jo kauan sitten toteutettu kiky-loikka.

Edes Suomessa niin tärkeä muinaiskansojen keskikesän juhla, juhannus, ei saa olla oikeana päivänään kesäpäivän seisauksena, vaan joutuu keinotekoisesti odottamaan seuraavaa viikonloppua.

Kyllä, olen tuohduksissani tällaisista tempuista. Naurettavaa. En ole perinneihminen, mutta tämä Suomen lauantaitemppu on jotenkin ihan huijausta ja vääristelyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti