keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Unelmatorttu ilman kermavaahtoa

 
Tässä unelmatortussa täytteenä on vaniljan makuinen voikreemi, ei kermavaahtoa.

Tätä olen leiponut 80-luvulta asti ja nyysinyt reseptin vihkooni äidin leikekokoelmista. Kuuluu perusleivonnaisiini, joita teen yhä uudestaan.

Minusta tämä on helppo ja nopea. Ja erittäin herkullinen. Tämän syömistä on vaikea lopettaa.

Taikina:


3 munaa
1 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:


100 g voita
1,5 dl tomusokeria
1 keltuainen
2 tl vanilliinisokeria

+ sokeria sirotteluun


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sen verran kauan, että vaahto ilmavoituu ja määrä lisääntyy kulhossa selvästi.

Sekoita perunajauhot, kaakaojauhe, ja leivinjauhe keskenään. Annostele seosta siivilän läpi taikinaan vähitellen ja kääntele joukkoon kevyesti.

Laita leivinpaperi uunipellille ja kaada taikina päälle. Jos lätäkkö ei yllä ihan reunasta reunaan, yritä valutella levyä siistin suorakulmion muotoon.

Paista 225 asteessa noin 5 minuuttia. Taikina paisuu hieman ja on todellakin nopeasti kypsä.

Ota uunista jäähtymään. Levitä hienoa sokeria pöydälle tai uudelle leivinpaperille, aseta taikinalevy aluspapereineen sokerin päälle ja irroittele leivinpaperia taikinasta vähitellen vetämällä. Varo, ettei heppoinen taikinalevy lähde repeämään.

Sekoita kuorrutus: lämmitä voita mikrossa pehmeäksi, lisää tomusokeri, keltuainen ja vanilliinisokeri joukkoon. Ruokalusikalla voi helposti sekoittaa kreemin, ei tarvitse vatkainta.

Lätki täyte taikinalevylle ja levitä kerros koko alalle. Täytekerros on tässä tortussa ohut.

Rullaa sopivaan suuntaan; mieluummin teen paksumman ja lyhemmän tortun, jos levyn sivut ovat eri pituisia.

Nosta vadille ja laita jääkaappiin. Jääkaapissa torttu tiivistyy mukavasti, kun täytteen voi kovettuu. Viilennettynä se on helpompi leikata viipaleiksi terävällä veitsellä.

Voit ensin siistiä lerpattavat taikinapäädyt molemmilta puolilta pois, ja ne saa leipoja syödä.

Maun kannalta parempi on antaa tortun levätä huoneenlämmössä hetkisen ennen tarjoilua.

Säilytä jääkaapissa kelmun alla, jos jotain sattuisi jäämään toiseen kertaan.

Rullattu on.

Kukakohan siivoaisi keittiön?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti