perjantai 20. maaliskuuta 2020

Kevättulvan kuvia ja ontuva arkiKaupat ja liikkeet ovat periaatteessa vielä auki Hollannissa, mutta käytännössä yhä useampi sulkee. IKEAt ovat kiinni, pankit menevät kiinni, optikkoliikkeeni sulkee toistaiseksi, monet vaatekauppaketjut ovat päättäneet mennä kiinni. Jotkut tehtaat sulkevat vapaaehtoisesti.

Vuorotellen pääministeri ja kuningas pitävät tv-puheita.

Apteekissa ja marketeissa se ei ole enää pyyntö, vaan määräys; ei ollenkaan käteistä, vaan pelkkiä korttimaksuja. Ruokakauppjen kassoille on asennettu pleksilasiseiniä suojaamaan kassahenkilöitä.

Kuntosalit, joogasalit, ryhmäliikunnat ja ravintolat, kahvilat ja baarit ovat jo olleet säpissä viikon. Belgia sulki rajansa kaikelta ”turhalta” henkilöliikenteeltä.


Fysioterapeuttini ilmoitti, ettei saa enää tulla firmaan tekemään käsittelyjä, mutta voisin tulla heidän liiketilaansa jos ehdin sen sijaan. Kävinkin samantien ja tulikin sitten ekaa kertaa käytyä kuuluisasssa (not) Sevenumin kunnassa. Istuin odotustilassa kaukana toisesta asiakkaasta.

Noudattavat kaikkia hygieniasäännöksiä ja etäisyyttä niin paljon kuin pystyvät, mutta tietysti monet asiakkaat peruvat käyntinsä näinä viikkoina, ja odotettavaksi jää, tuleeko valtiolta määräys sulkea vaikkapa kaikki fyssaripraktiikat. Niskanikamani olivat jo sen verran paremmassa kunnossa, että voidaan toistaiseksi jättää nämä sessiot tähän.

Kerroin, että aiomme viikonloppuna tukea niitä pikaruokaloita ja ravintoloita, joilta saa hakea annoksia tai jotka toimittavat niitä ovelle. Fysioterapeutti kertoi odottavansa tilaamaansa pakettia erikoisoluita saapuvaksi illalla. ”Ai onko se oluttaksikin nyt sitten keksitty!”

- Alkoholihan desinfioi...
- Totta, ja mietin just viimeksi, että valkosipuli on antimikrobista.
- Siinäpä on hyvä dieetti.
- Vuorotellen valkosipulia ja olutta, joo.

Olen myös menossa kampaajalle leikkauttamaan kuontaloa ja toivon, että sinne vielä pääsen. Haluavat pitää salongin auki niin kauan kuin ei tule käskyä ylhäältä. Nuhaiset kampaajat ja asiakkaat lähetetään tietysti kotiin.

Pelto on tulvan alla.

Oletettavissa on kyllä, että meno tiukentuu vielä. Valtio voisi periaatteessa vielä sulkea kaikki kaupat paitsi välttämättömät (ja toivon että eläinkauppoja ajatellaan tässä ruokakauppoina: tarvitseehan se koirakin ruokaa eikä saa nääntyä nälkään!) Voitaisiin keskeyttää julkinen liikenne, sulkea rajat vielä enemmän, kieltää liikkuminen kaupungista toiseen, kieltää menemästä kadulle ollenkaan huvikseen, kieltää ulkoilu edes metsässä tai pellonlaidassa, voitaisiin määrätä ihan kaikki firmat eli työpaikat kiinni paitsi välttämättömät, jne.

Mentaalisen terveyden kannalta toivon, että ulos saa jatkossakin mennä (välttäen ihmisiä ja joukkoja), eli pyöräilemään tai kävelylle. Sadekausi loppui ja aurinko alkoi oikeasti paistaa hienosti.

Tuolla on aurinko!!Viime lauantaina kävimme kevätajelulla ja katsomassa Maasin tulvaa, joka oli korkeimmillaan juuri silloin. Ei ollut ruuhkia täällä, saimme rauhassa ja yksinäisyydessä nauttia raikkaasta ilmasta.

Tässä on tulvaniitty täyttynyt vedellä lammeksi, muina aikoina se on kuivana.

Ihmisten pitää pysyä poissa, jotta laiduntavat eläimet (lehmät ja hevoset) saavat olla rauhassa jäljelle jääneillä kuivilla alueilla veden rajoilla.

Kevätidylli Wanssumissa.


Rantapromenadi Wellissä.

Tuossa en ehkä enää pitäisi piknikkiä.


Joki tuo roskaa, onneksi pääosin orgaanista.Ja rahtiproomukin vielä.

En sitäkään tiennyt, että täällä on myös Kasteel Well, ihan oikea linna. Yksityisomistuksessa eli ei sinne pääse, mutta vallihaudat on ja sillat ja narsissipuskat ja vihreät pihat ja korkeat puut ja tornit. Orava hyppi pyörätietä pitkin ja meni niitylle nuuskimaan.Sunnuntaina metsäkävelyllä Reijndersmeer-järvellä. Siellä taas oli ärsyttävä ruuhkailmiö. Tunnetuimmat luontokohteet pursuilevat sunnuntaikävelijöitä, kuten aina silloin kun ihana kevätsää alkaa. Ja nyt ihmisillä on sitäkin enemmän aikaa. Ei edes metsäpolulle pääse rauhassa. Todella paljon saksalaisia rekkareita ja parkkipaikat ylitäynnä.

Odotimme vuoroamme risteyskohdissa ja pysyimme usean metrin päässä kaikista, vaikka se vaati täällä vähän vaivaa.

Tämäkin ongelma voi pian ratketa, jos Saksan raja suljetaan henkilöliikenteeltä kokonaan. Mutta jos estetään kohta myös työssä käyvien työmatkat rajan yli, niin meillä tulee firmassa muutama pulma eteen. Esimerkiki saksankielinen asiakaspalveluosasto koostuu kokonaan Saksassa asuvista ja toimii tekniikaltaan vain paikan päällä Hollannissa eli ei ole ratkaistavissa etätyöllä.

Tämä on niin omituinen filmi, ettei kukaan tiedä, mitä kenenkin firmalle vielä tapahtuu.

Maasin varsinainen uoma on vain kapea linja oikealla, mutta nyt vettä on vähän kaikkialla maisemassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti