sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Onkohan etätyöpäivä pyjamapäivä? Koronaa Hollannissa


Uutisissa on enää 1 aihe.

Nyt alkaa etätyö. VPN on valmiina ja toivottavasti kaikki yhteydet toimivat maanantaiaamuna. Tuli käsky järjestää joka tiimistä noin 50% etätöihin ainakin ensi viikoksi; oletetaan tosin, että sitä pidennetään ainakin viikolla. Koska myös Hollannin hallituksen määräämät erinäiset toimet kestävät 1.4. saakka näillä näkymin.

Suunnitelmana on, että yhtenä päivänä viikossa käyn toimistolla, jotta saadaan pomon kanssa läsnäoloa vaativat hommat tehtyä. Jos vielä saan mennä sinne.

Nyt jos menisi Suomeen, niin siellä kehotetaan kaikkia ulkomailta tulevia eristämään itsensä ensin 2 viikoksi.

Saksan autobahn-rajalla meillä tuossa Venlon vieressä tehdään pistokokeita ja saksalaiset rajapoliisit kysyvät, onko flunssaoireita. Jos on, hollantilainen saa paperin, joka on maahantulokielto.

Suomessa on kielletty kaikki tapahtumat (yli 500 osallistujaa) toukokuun loppuun saakka. Hollannissa (100 osallistujaa) vasta huhtikuun alkuun.

Vessapaperipaniikki iski kertakaikkiaan massailmiönä, osin myös tänne. Mietin, että onneksi opittiin Thaimaassa, että ilmankin vessapaperia voi elää.


Katselin koko päivän valokuvia Suomen tyhjistä kaupan hyllyistä ja kun tulen kotiin, eka mitä näen on: mies on käynyt kaupassa ja ostanut ison pakin vessapaperia... reps. Ja ei, ei silti, ei ole hamstraamista. Edelliset olivat pitkälti lopussa ja 1 tuollanen paketti ostetaan normaalisti aina siinä vaiheessa. ”Tämä ei ole sitä miltä näyttää!”

Samoin saa hävetä jokaista pikku yskäänsä: ”Eiks sun pitäisi olla kotona sairastamassa tota koronaa...” Leppä kukkii ja mulla on allerginen astma, sori.

Italialainen kirjoitti: ”Ennen meillä yskäistiin, jotta peitettiin pieru. Nyt pitää pieraista, jotta voi salata yskänsä.”

Niin ja silti kaikki vitsit ovat sopimattomia, koska tämä tauti tappaa monia ihmisiä koko ajan ja joka päivä.


Toimenpiteet ja rajoitukset levisivät viime päivinä Hollannissa seuraavasti:
- kiellettiin kättelemästä ketään koko maassa
- ohjeistettiin pesemään usein käsiä saippualla 20 sekunnin ajan ja käyttämään käsidesiä
- yskiminen hihaan ja niistämien paperinenäliinaan
- brabantilaisia kehotettiin jäämään etätöihin jos voivat (koska Pohjois-Brabantin läänissä virus levisi ensimmäisenä rajusti)
- brabantilaisia kehotettiin pysymään kotona vapaa-ajalla ja välttämään julkisia paikkoja, baareja ja ravintoloita ym. viikon verran
- brabantilaisia kehotettiin jäämään kotiin sairastamaan heti jos on vähänkään vilustumisoireita
- kaikkia kehotettiin peruuttamaan muut kuin välttämättömät työmatkat ulkomaille
- kiellettiin koskemasta toisiin ja pitämään metri tai pari etäisyyttä julkisilla paikoilla
- kehotettiin välttämään joukkoja ja ylipäätään sosiaalisia kontakteja
- kehotettiin välttämään julkista liikennettä
- kehotettiin maksamaaan kassoilla pankkikortilla, ei käteisellä
- koko maata kehotettiin etätöihin jos pystyy
- koko maata kehotettiin jäämään kotiin sairastamaan heti jos on vähänkään vilustumisoireita
- joitakin kouluja suljetaan ja kaikkien sulkemisesta keskustellaan
- museot menivät kiinni
- harrastukset kuten nuorten jalkapallot ovat tauolla
- yliopistot antavat etäopetusta
- kiellettiin yli 100 hengen tilaisuudet ensi viikoiksi
- Keukenhofin avajaiset siirretään myöhemmäksi
- pizzataksit ja muut ruokatoimittajat tuovat tilauksen ilman kontaktia eli laittavat sen maahan oven eteen ja pitävät 2 metriä etäisyyttä
- tv-ohjelmissa ei ole enää studioyleisöä
- pääministerit ja ruokakauppaketjujen toimitusjohtajat käskee lopettamaan turhan hamstraamisen ja miettimään sitä, että vaikkapa jotkut sairaalatyöntekijät pääsevät ruokaostoksille illalla rankan työpäivän jälkeen ja löytävät sieltä vain tyhjät hyllyt


Matkustamista ei ole vielä kielletty eikä ravintoloita suljettu. Kuntosalikin on vielä auki. Mutta joihinkin maihin ei pääse, joihinkin maihin ei lennetä ollenkaan, useimmissa maissa kaikki kivat tilaisuudet on peruttu ja jotkut matkanjärjestäjät peruuttavat matkansa. Missään ei tapahdu mitään ja kaikkia pelottaa mennä mihinkään. Joten sillä matkailu ja kaupoissa ja keskustoissa käyminen on romahtanut pitkälti.

Ulkona liikkumista ei ole kielletty, mutta joukkoja kehotetaan välttämään, joten ostoskadut ja torit ovat pitkälti tyhjinä. Nyt lauantaina oli vihdoin aurinkoinen kevätpäivä, oikein kevään avaus, ja ulkona oli paljon perheitä ja pariskuntia kävelemässä tai pyöräilemässä. Peräkärryjä ajoi kaatikselle eli pihoja on alettu kevätsiivota.

Ja motoristit selvästi korkkasivat sesongin, pörinää kuului ja pyöriä näkyi. Ovatkin varmaan hyvin turvassa pöpöiltä yksin ajaessaan kypärän sisällä.

Mutta on hyvin mahdollista, että rajoituksia laajennetaan lähiaikoina. Nyt on vielä tämän verran vapaata menoa.

Meiltä Venraysta tiedetään, että yksi nainen, joka toimii sivutoimisena opettajana ammattiopistossa, on koronassa. Mutta opistossa tartunta ei ole ilmeisesti levinnyt. Ja hän asuu kai jossain naapurikunnassa, koska virallisella kartalla meillä on vielä 0 tapausta.

Naapuri tarjosi pihaa haravoidessaan söpösti, että jos me sairastutaan niin hän voi käydä kaupat ja tuoda ostoksia oven taakse. No toisin päin tietysti myöskin.



Osastonjohtajamme, joka oli ollut Italiassa pari viikkoa sitten ennen kuin tilanne eskaloitui lopullisesti, on ollut varulta kotikaranteenissa. Hän oli töissä videoyhteydessä porukkaan ja menin sinne pomppimaan joukkoon.

- Sori, mulla on ihan huono yhteys täältä kellarista.
- Onko sut suljettu sinne?
- Heittikö sun vaimo avaimen pois?
- Ei, mutta mulla on täällä työpöytä... Ja huomasin just, että täällä on vielä avaamattomia muuttolaatikoita kymmenen vuoden takaa...
- Saatko sä jotain ruokaa?
- Kyllä, mua ruokitaan.
- Oletko terve?
- Kyllä.

Käytiin snäkkibaarissa. Niillä oli ohjeistus vitriinissä:
- pidä etäisyyttä toisiin asiakkaisiin
- maksa pankkikortilla
- on parempi jos soitat etukäteen ja tulet vain hakemaan tilauksesi hengaamatta täällä sitäkään viittä minuuttia

Ruokakaupassa oli ovella tarjolla paperipyyhkeitä ja desinfiointiainetta, jotta voi puhdistaa ostoskärrynsä kahvan. Korttimaksua pyydetään; ja jos välttämättä haluaa käyttää käteistä, sitä ei anneta suoraan käteen, vaan laitetaan vadille kassan viereen.


Näköjään kuulun siihen ”eliittiin”, joka ylipäätään pystyy etätöihin. (”Eliitti”-käsite + mun palkka = räkänaurua.) Tai ”asiantuntijatehtäviin” (jaa minkähöhän alan, buahahah!) Mutta niin se on, että tärkeimmät ammatit, jotka pitävät yhteiskunnan toiminnassa, eivät voi tehdä töitään kotona. Myyjät, bussikuskit, rekkakuskit ja muu logistiikka, lääkärit ja hoitajat, opettajat, rakentajat, korjaajat, siivoojat. Vain jotkut turhat haihattelijat ja haahuilijat toimistolta voivat.

Minähän en tiedä etätöistä mitään. Täytyy kirkastaa itselle pari asiaa. Kuten:
- Ei, etätyöt kotona eivät tarkoita sitä, että saan nukkua puoleenpäivään. Vaan pitää olla valmiudessa 8.30.
- Mutta kaipa minä saan siinä keräillä ja syödä aamupalaa sitten kun olen käynnistänyt tietokoneen ja olen paikalla.
- Kiva kun ei mene aikaa siirtymisiin ja moottoritiellä puskemiseen.
- En ole varma, saanko olla pyjamassa, koska meillä saattaa olla kuvallisia puheluita tiimin kesken eri medioissa.
- Siis sittenkin parempi laittaa oikea pusero päälle.
- Kiva kun ei tarvitse olla hiostavissa kengissä koko päivää, vaan saa olla sukkasillaan.
- Kahvia saan varmasti keitellä pitkin päivää, ja kun mulla on virallisesti kahvitauot sekä puolen tunnin lounastauko töissäkin, niin voin tehdä kävelylenkin tai käydä kävellen lähikaupassa hakemassa lounasta taukojen aikana.
- Ei, en voi suunnitella koko päivää omiin vapaa-ajan hommiin, vaan olisi tarkoitus oikeasti tehdä jotain tuottavaa.

(I see an ocean of free time.... mitä kaikkea kivaa voisikaan tehdä vapaan päivän aikana... oi, ei se olekaan vapaa! Töitä! Tao päähäs, etätyö on työ!)

Minulla on joku syvä epäilys siitä, että voinko kotona oikeasti tehdä jotain tuloksekasta. On niin outoa sekoittaa työmaailma kotimaailmaan. Että toimiiko sellainen ollenkaan. Millä pidän itsekurini kasassa enkä lööbaile vaan koko päivää?

Eli mielenkiintoinen self-test tulossa.


Edit / Lisäys illalla: Hollannin kaikki koulut ja päiväkodit menevät kiinni 3 viikoksi, 6. huhtikuuta saakka. Lasten päivähoitoa järjestetään vain vanhemmille, jotka ovat kriittisissä työpaikoissa kuten terveydenhuollossa. Samoin ravintolat, kahvilat ja baarit, kuntosalit ja muut urheilupaikat suljetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti