keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Hämmästyttävä linnoituskylä Heusden

Heusdeniin ajettiin iltapäiväksi lauantairetkellämme. Oi, se oli kyllä erikoinen. Pikkukylä, jonka vanha keskusta on kokonaan linnoitusvallien ja vallihaudan suojassa. Ja lopulta täältä löytyi myös perihollantilaista tuulimyllymaisemaa!

Laaja vesialue ympäröi koko kylän keskustaa ja siellä oli ollut linnanherra ja oli kanuunat sojossa ruohoalueilla muureilla. Suomenlinnamaista, millä ne ovatkin saaneet tällaiset jyrkät maavallit kasattua ja pysymään näin hienosti kulmikkaassa muodossaan.

On siinä kaunista kävely- ja koiranulkoiluttamisaluetta tarpeekseen asukkailla, kun voi vaeltaa valleilla ja ruoholla ja rannoilla ympäri kylän.


Että tällainen tapaus kartalla.Tyyni vesi ja rantakaislikkoa. Silkkiuikut esittivät soidintanssia toisilleen ja nokikanat rääkyivät.

Kaikissa vallin yli näkyvissä asuintaloissa oli oranssitiiliset katot. Selvästi vanhoja taloja.


Silkkiuikut soitimella.


Mukulakivitie vei siltaa pitkin portille, jonka päässä oli vartijankopit. Linnoituskylään ei kuka tahansa ole päässyt sisään tarkistamatta.

 

Kiipesimme vallin päälle. Asuintalot todellakin näyttivät kaikki ikivanhoilta. Takapihoilla puuhailtiin ja nikkaroitiin. Mikä aikakonefiilis asua aivan keskiajan ympäröimänä tällaisessa kylässä!


Ruohikolla sojotti tykkejä ja kanuunoita eri kokoisina ja paksuisina. Oli rauhallista kävelytietä puiden siimeksessä.
Linnanraunioilla oli kivannäköinen suuri lasten leikkipuisto telineineen ja perheet viettämässä aurinkoista päivää.


Laskeuduttiin vallilta kylän kujille. Upeita julkisivuja, rapistuvia rappuja, koristeluja, satoja vuosia vanhoja taloja, vanhoja kylttejä: savukekauppa, posti ja telegraaf, pannukakkuravintola.

Söpöllä torilla oli ulosmyyntiä, hodareita ja pannukakkuja olisi saanut evääksi.Huvivenesataman ympäriltä Maas-joen tienoilta löytyi puisia, tuulen mukaan akselin varassa käännettäviä tuulimyllyjä ainakin 3 kpl. Ja puinen pieni nostosilta. Kiipesin myllyn takarappuja tasanteelle, jyrkät olivat.


 

Todella kannatti käydä sekä Zaltbommelissa (jutun linkki tässä) että täällä Heusdenissa.

Hämmästyttäviä paikkoja löytyy ihan tuntemattomista summittaisista suunnista. Idyllisiä paikkoja asua, historiallisia, niin nättejä taloja. Ihastuttavia kyliä, ja niitä on varmaan loputtomiin Hollannissa.
2 kommenttia:

  1. Kivalta näyttää maisemat! Noita tuulimyllyjä olisi joskus hauska päästä näkemään Hollantiin ihan paikan päälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne näyttää kyllä aina hyvältä. Mun huudeilla niitä ei oikein ole, joten innostun aina kun tulen seudulle, jossa niitä yhtäkkiä tököttääkin maisemassa. Tulee tosi hollantilainen olo siinä sekunnissa. Kinderdijk oli kiva nähdä taannoin, oikein monta myllyä rivissä vetisessä maisemassa. Samalla lailla suurena joukkona niitä perinteisiä on Zaanse Schans -alueella Zaandamin lähellä, jonne on vasta suunnitelmana mennä joskus katsomaan.

      Poista