keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Allergiaväsymystä ja taimipaniikkia

Aivan järkyttävä väsymys. Allergian takia. Totaalinen uupumus. Vain siksi, että siitepölykausi alkoi. Voisin mennä klo 20 nukkumaan, mutta harmittaa liikaa menettää koko vapaa-aikansa nukkumiselle.

Joinakin päivinä ei väsytä pelkästään alkuillasta, vaan heti aamulla niin ettei meinaa pystyä heräämään, sitten juon kahvia ja sitten olen aivan nukahtamassa klo 13, ja myös klo 15, ja myös klo 18. Voimat poissa, fyysisesti liikaa vaadittu sekin, että pitäisi illalla riisua vaatteensa, jotta menee suihkuun. Kuinka paljon näitä vaatekappaleita voi olla, sukka, toinen sukka, vielä yksi pusero, krooh, ei pysty.

En tiedä, miten pysyn työpäiväni hereillä, jos tämä jatkuu tällaisena, kun tuntuu että pitäisi ilmoittautua sairaaksi, jotta voi nukkua 16 tuntia vuorokaudesta.

Nukahdan seisaalleen keittiössä, kun tiskataan tai avustelen miehen kokkaamista. Nukahdan! Seisaalleen!


Sitten on kiva lukea, että joillekin allergisille ihmisille niiden lääkärit sanovat, etteivät voi uskoa, että väsymys on edes mikään heinänuhan oire. Vaikka he ovat tällaisessa koomassa viikkokaudet ja vain siitepölykautena. Niin että saa olla iloinen, jos joku edes ottaa todesta tämän hyvin todellisen oireen.

Aina myöskin syytetään lääkkeitä, aina. ”Ne on ne allergialääkkeet jotka väsyttää.” Joo, joitain väsyttävät nekin, mutta suurta osaa väsyttää itse allergia. Olen nyt sata kertaa nähnyt sellaisen potilasraukan itse suorittaman kokeilun, että ”olin viikon ilman antihistamiinia ja silti väsymys pysyi, eli on se kuule allergian oire eikä lääkkeen sivuvaikutus”. Minusta tämä on todistettu jo ihan tarpeeksi. Miksi tämäkin on vähätelty oire, jota ei tunnusteta? Josta pitää inttää, että se on ihan todellista?Liikaa vaadittu on se, että kellään olisi mitään keinoa tähän. Koko internetistä ei löydy yhtäkään neuvoa, mitä tälle väsymykselle voisi tehä. Juoda kofeiinia kai sitten eri muodoissa; poretabletteja, energiajuomia, kahvia. Muut mahdollisesti piristävät aineet taitavat kaikki olla laittomia.

Kevät on ainoa vuodenaika, jolloin pidän itseäni hereillä kofeiinituotteilla kesken päivän, koska muuten en pärjää.

Ainoa hyvä asia on se, että löytyy virallisempienkin sivujen mainintoja, että kyllä allergia voi aiheuttaa väsymystä ja fyysistä uupumusta. Mutta sitten? Mitä sitten tekee? Ilmoittautuu sairaslomalle 2 kuukaudeksi, vai oliks jotain muuta ideaa? Ei ole yhtäkään ideaa. Pärjäile.


Väsymyksestä huolimatta nukkuminen ei aina ole itsestäänselvää, varsinkin jos allergia laittaa nenän tukkoon. Yhden yön makasin kuuntelemassa nenäni vinguntaa ja tuhansia ajatuksia koko yön valveilla. Nukahdin arviolta klo 6, miehen kello kävi 7:ltä ja itse piti nousta 8:20. Jihuu.

Mutta sen sijaan, että olisin ollut sen päivän hirveän väsynyt, olin lähinnä maaninen. Kirjoitin ylös vähintään 35 asiaa, jotka halusin hoitaa ihan saman tien ja jotka olivat hyviä ideoita keskellä yötä, ja niitä tuli vain yhä lisää.

Nyt myös laitoin vihdoin vihkon ja kynän yökaappiini valmiiksi, jos tulee näitä kohtauksia ja makaan vain siksi valveilla, että haluaisin oikeastaan kirjoittaa kaikki ideat ylös, mutta ainoa kynä ja paperi on alakerrassa ja sinne en jaksa mennä enkä viitsisi herättää miestä kulkemalla ympäriinsä klo 4. Ilman muistikirjaa pysyn valveilla vain siksikin, etten varmasti unohtaisi yhtäkään 50 älyttömästä juuri keksimästäni ideasta, ja pyöritän niitä päässä loputtomiin.

En tiedä, onko mikään listan tekeminen loppujen lopuksi tervettä, koska se alkaa ahdistaa hyvin pian, kun tulee se tunne, etten saa levätä hetkeäkään ennen kuin kaikki siitä on rastitettu. Siinä on usean tunnin projekteja, eivät ne ole kaikki mitään viiden minuutin pikkujuttuja. Mihin minä ajan itseäni taas. Täysikuu vai hormonit vai hulluus. Olisi ollut kiva nukkua yönsä tämän sijaan.Kukkatilanne perkelöityi. Online tekemäni kasvitilaus ilmoitti, ettei kasvattajalla olekaan rautayrttiä ja maksavat siitä rahat takaisin. Muut lajit, multa ja lannoite ovat onneksi kyllä tulossa.

Pulma ja puute. Mitäs siihen penkkiin sitten laitetaan siihen kohtaan kokonaissuunnitelmaa? Ei kai se nyt ole koko maasta loppu, vaan vain niiden omalta toimittajalta? Nyt puuttuu 12 kpl Verbena bonariensis. Tai joku toinenkin alalaji mahdollinen, rigida tai hastata, mutta tämän minä alunperin valitsin opiskeltuani asiaa kasvisivuilta.

"Tuotetta ei ole valitettavasti saatavilla."


Kaupathan ovat täällä siis kaikki periaatteessa säpissä edelleen, eli ei saa kävellä sisään puutarhakauppaan ja ostaa taimia kuten normaalisti tekisin. Saa vain hakea tilauksen, jonka on tehnyt etukäteen, sovittuna aikana.

Vaihtoehtoiset lähellä olevat kaupat ovat iso kasvihuone Plantencentrum Velden sekä Venrayn oma Intratuin-ketjuliike, joilta en tilannut siksi, ettei niillä ole oikeaa nettikauppaa, josta voi klikata tuotteet. Ne neuvovat soittamaan ja kysymään ja sitten saisi hakea tilauksensa.


Ehkä sen yhden lajin sitten onnistuu tilaamaan puhelimitse, jos hyvin käy. Myös apteekkiin oli tarkoitus juuri soittaa ja kysyä, onko niillä hyvää Nisita-nenävoidetta, joka on melkein loppumassa ja auttaa lempeällä tavalla nenän tukkoisuuteen öisin.

Tehtävänä tänään: tilata puhelimitse Nisita ja Verbena. Omituinen?

Nisitan apteekki tilaa paikalle parissa päivässä, ei ollut hyllyssä, siksi soitinkin etten mene turhaan tartuttamaan ihmisiä apteekkijonoon.

Intratuin, keskus yhdisti oikealle osastolle: ”Sisä- vai ulkokasvi?” Sitten ulkokasvi vastasi ja kysyin Verbena, ijzerhard.
- Hetkonen, menen katsomaan. On täällä. Tällasia 10 sentin ruukkuja.
- Kiva. Mikäs sen alalaji siinä olis?
- Tää on... (lukee lappua) ...bonariensis.
- Loistavaa. No, sattuuko niitä olemaan 12 kpl?
- Jaa, mä lasken... 8, 9, 10; näitä on sattumalta tasan 12!
- Okei, haluan ne kaikki.

Sitten sain hakea ne klo 12 aulasta tiskiltä. Niiden ulkona oli pari hyllyä kevätkukkaa ja otin parit esikotkin mukaan, kun spontaanisti sai. Ihan laittomalta lain kiertäjältä ja huijarilta tuntui, kun sai oikein ostaa kaupasta jotain, vaikka kaupat ovat olleet kiinni joulukuusta saakka eivätkä ilmeisesti avaa enää koskaan. Aukko systeemissä, että saa shoppailla salaa yhden tuotteen minivalikoimasta, jos on tilannut puhelimitse ja siksi menee hyvän syyn kanssa paikan päälle.Iltapäivällä rupesin istuttamaan. Sen perkele-hetken jälkeen kesti siis alle 24 h siihen, kun minulla olivat ne puuttuvat jo istutettuna pihassa, ekana kaikista. Muut kasvit tulevat vasta viikon päästä.Kun nenävoide tuli, kävin apteekissakin tuhlaamassa rahaa 3 nenätuotteeseen, joilla yritän pitää nenäonteloita auki öisin. Nyt on Nisita-nenävoide, jossa on sitruunaöljyä; yleisesti kosteuttava suolavesi-nenäsuihke ja antiallergiasuihke, jonka päivitetyssä versiossa on jotain kivaa öljyä lisänä. Löysin laatikosta vielä luonnollisen mentoliöljysumutteen, ja nyt kyllä jos ei saa nenää auki näillä 4:llä niin on ihme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti