lauantai 26. elokuuta 2023

Lomia lusittu


Kerrassaan kummallinen lento. (Kuulostaa siltä kuin kirjoittaisin jotain ala-asteen ainetta. Sopisi otsikoksi.) 

Helsingin seudulla kulki ukkosia ja rankkasadekuuroja ja kentälle satoi jatkuvasti reipas kerros vettä. Jotenkin koneen lastaaminen hieman myöhästyi, ja samalla odoteltiin jonkun ukkospilven ohimenoa, ja siinä meni slotti. Seuraava lähtövuoro oli vasta tunnin päästä mahdollinen. 




Myös Düsseldorfin seudulla kulki ukkosrintama, jota piti tarkkailla ja odotella. Tiedetään, se ylitti Hollannin ja siellä oli annettu keltainen varoitus iltapäivälle ja illalle. Emmekö me perhana pääse lentämään enää nykyään ilman että on joku säätila päällä. Tuntuu, että Hollannissa on useammin jonkin varoitusasteen koodi päällä kuin normisää.


Siinä odotellessa sateli Embraerin takaperässä lunta päälleni ilmastoinnista. Oikeasti jääpaloja, jotka sulivat iholla. Moni matkustaja kävi vessassa odotuksen venyessä. Sitten löytyi meidän läheltämme oudon apaattinen rouva, jonka vointia alkoi henkilökunta kysellä ja tarkastaa. Ei tullut paljon vastauksia kysymyksiin. Lopulta rouva otettiin ulos penkistään erikseen istumaan ja kutsuttiin ensihoitajat tarkistamaan tila. Poistettiin koneesta kasseineen. Tarkistettiin uudelleen peräpään kaikkien käsimatkatavaroiden henkilöllisyydet turvatoimena. Jaettiin ilmaista vesimukia ja Fazerin suklaata. Vissiin puolitoista tuntia myöhässä päästiin lähtemään kiitoradalle.


Lohdutuspalkinto.

Vihdoin kiitotiellä, Muumi-A350 perässä.



Äh kun kone tärisi ilmassa. Meinasivat mustikkamehut lentää. Ostin etukäteen kentän R-kioskilta kolmioleivän evääksi mutta ei sekään halpa ollut. Istuimme yläparven kahviossa kentällä kun oli aikaa. 



Niin kaukana takana kuin portilla 36 emme ole koskaan olleet. Sehän oli ennen jotain ei-Schengen-aluetta se seutu. Taxfreekauppa on mennyt täysin surkeaksi. Sieltä ei löydy oikeita namuja, ei löydy enää kahveja eli muumikahvia, ei saa ruisleipää. ja koko Lapponia-liköörit on täysin lopetettu valikoimista.


Tulolento sen sijaan oli jopa etuajassa. Naiskapteeni oli. Teki yhden hyvin tiukan kurvin Düsseldorfista nousun jälkeen, ja laskeutuminen oli hyvin pehmeä.


Finnair Düsseldorfissa valmiina lähtöön.

Hauskoja saksalaisia Condor-koneita raidoissa.


Tiukka kurvi Reinin yllä pian lähdön jälkeen.



Mutta illalla netissä joku ihmetteli kuvan kanssa, että mites tällainen Pariisiin menevä Finnair vaan kaartelee pitkin pk-seutua. Oho, se onkin samanlainen kuin meidän Embraer. Oho, se onkin sama rekkari. Meidän entinen kone, jossa istuimme vielä päivällä, vetää nyt ympyrää kilsan korkeudessa. Kuluttaa varmaan kerosiinia, jotta pääsee laskeutumaan takaisin Vantaalle. Oho, nyt se menee ihan Hyvinkään yltä. Nyt se tekee kierroksen rannikon ja Porvoon kautta ja tulee taas suoraan Hyvinkäälle. 



Mennään katsomaan pihalle. Facebook-ryhmä arvuuttelee syytä ja olettaa, että ehkä sekin törmäsi lintuihin kuten aiemmin Varsovaan lähtevä Finnair. Kone kaartaa tekemään tiukan käännöksen Jokelan kautta, kuuluu huminaa ja se näkyy selvästi etelässä 1 km korkeudessa, saadaan kuvakin. Siitä se palaa laskeutumaan kiitotielle. Kohta lukee lehdissä, että jo 2 konetta samana päivänä törmäsi lintuihin ja joutui palamaaan takaisin, jotta kone voidaan tarkistaa.


Embraer E190 OH-LKN Finnair/Norra Hyvinkään ilmatilassa 1 km korkeudessa.


Düsseldorfissa satoi juuri kaatamalla kun saavuimme takaisin, näimme ikkunasta vesien syöksyvän kaarevalta katolta putouksena. Laukut tulivat hihnalle läpimärkinä. 


Eikä siinä kaikki, automaattinen kiskosta roikkuva SkyTrain-juna, joka vie terminaalista pysäköintihalleihin ja rautatieasemalle, oli keskeyttänyt liikennöintinsä ja sen sijaan ohjattiin korvaavaan bussiin. Turvallisuushenkilöt selittelivät jatkuvasti kaikille, että tämä bussi vie sitten vain pysäköintipaikoille, mutta rautatieaseman on poliisi sulkenut jostain syystä ja junalle pääsee vain kellarista S-Bahnia käyttämällä keskustan suuntaan. Lopulta bussi tuli ja pääsimme autolle.


Kotona laukkuja purkaessa mieheni älähti, että täällä sisällä on vaatteita märkinä, onneksi lähinnä likapyykki. Minulla oli äidiltä saatu naistenlehtipino eli syksyn lukemisto märkänä, muutama imenyt kunnolla vettä niin että nyt yritän irrottaa sivuja toisistaan ja siellä on jo tarttunut painomustetta sivulta toiselle ja ovat ihan ryppyisiä. Näkyy kestävän kauan saada ne kuivaksi. 


Eipä ole ennen sadevesi tullut matkatavaroihin sisälle. Kaikki piti tarkistaa ja muutama esine laittaa tuulettumaan, myös käsilaukkuni. 



Melko taiteellista.


Nyt pesen 5 konetta pyykkiä. Ulkona sataa jatkuvasti uusia kuuroja. Ilmankosteus sisällä on 65 pros ja tuntuu nihkeältä. Siltä, että eiväthän meidän pyykkimme varmaan kuivu koskaan. Oletin, että ehkä se onkin tällaista täällä aina eikä siitä parane, mutta jos säämies mainitsee telkkarissa erityisen kosteasta säästä, niin ehkä se joskus vielä muuttuu.


Sadekuurot ilmasta nähtynä.


Kylläpä täällä nyt kysellään. Loman aikana tuli minulle satunnaisotantana Hollannin tilastokeskuksen valtiollinen kysely ”tunnetko olosi turvalliseksi asuinalueellasi”. Täytin sen netissä. Selvisi, että on täällä aika turvallista ja siistiä täällä tuppukylässä. Satunnaisesti joku pitää ulkobileitä yömyöhään pihassa ja melu häiritsee, ja satunnaisesti joku kaahaa autolla tai moottoripyölrällä isompaa katua ylinopeutta. Mutta puistot ovat hoidettuja, ei ole graffiteja eikä kaduilla makaa yleensä roskia. En pelkää katuryöstöjä eikä pelota kulkea iltapimeällä meidän alueellamme.


Myös oli tullut postiluukusta paikallisen sos. puolueen kysymyslista, onko meidän vuokratalossa hometta. Koska joissain taloissa on homeongelmia. Haluavat kartoittaa ja ajaa asiaa kunnallispolitiikassa. Meillä on surkeat yksinkertaiset ikkunalasit yläkerrassa ja ärsyttää, kun ne ovat aina märät talvella. Ja niiden laseissa ja puitteissa on todellakin homeläikkiä. Sitä saumaa saisi aina jynssätä. Mutta ei meillä mitään seinän oikeaa kosteusongelmaa onneksi ole. Talo tuulettuu luonnollisesti kuin kunnon hollantilainen talo: vetämällä ovista ja ikkunoista, koska on perushuterasti eristetty. Nyt SP kiertää ovilla haastattelemassa.


Naapurin kissatkin löysivät meidät taas nukkumapaikakseen. Pahvilaatikko oli kiva nokosille. Paluu arkeen.





4 kommenttia:

  1. Oho, olen elämäni aikana todella monta lentoa lentänyt, mutta eipä muistu mieleen, että matkalaukkuihin tai -kasseihin olisi vettä päässyt. Tuossahan voisi huonolla tuurilla käydä niin, että vesi jopa rikkoo jotain vaikka elektroniikka toki usein käsimatkatavaroissa tuplapakattuna onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Lainasin myös äidiltä 2 kirjaa ja olisi ollut harmi, jos olisivat kastuneet. Onneksi sattuivat olemaan niin keskellä tavaroita, ettei vesi päässyt sinne asti. En tiedä minkä vesiputouksen alla laukut ovat olleet, kun niin paljon vettä on virrannut, että kovan laukun sauma päästi läpi.

      Poista
  2. Niin, matkalla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista -joillekin enemmän, toisille vähemmän. Te sentään pääsitte sinne, mihin oli tarkoitus vaikkakin kaatosateessa. Finnairin kahdelle eri koneelle sattui lintu, meidän ulkoministerillemme Baerbockille kahtena päivänä peräkkäin, että jäi samalla valtion koneella Abu Dhabiin ja palasi linjalennolla Berliiniin, vaikka oli tarkoitus matkata Australiaan, Uuteen Seelantiin ja Fidschi-saarille. Noloa.Kerran aikaisemmin hän jäi jo jumiin Dohaan Katariin. Nyt se onneton kone otetaan vihdoin pois liikenteestä.

    Siinä on sinulle lukunautintoja märkien lehtiesi kanssa.

    Miksi ihmeessä kissa tunkee itsensä laatikkoon nukkumaan? Meillä kotikotona ja minulla kotona oli kissa, mutta ne pötköttelivät ihan missä milloinkin. Meillä tosin ei ollut pahvi- tai muita laatikoita, mihin olisivat voineet itsensä tunkea. Kissanminttu kukkapenkissä näköjään saa kissan humalaan. Sen päällä pitää vallan piehtaroida ja vaikka nukkua.

    Voisiko olla, että hollantilaisetkin rupeavat vähitellen säästämään kaasua ja eristämään ikkunoita ja seiniä? Houkuttimeksi siihen pitää valtion luvata talojen omistajille tukiaisia. Nyt kaiketi kunnallispolitiikkojen tehtävä on kartoittaa investointitarvetta. Vaalit tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä monia asuinalueita on jo remontoitu energiatehokkaammiksi, niin paljon kuin vain resursseja ja tekijöitä riittää. Valtio pakottaa ensin saattamaan kaikkien huonoimpien energialuokkien asunnot tiiviimmiksi. Meille on lupailtu parempia ikkunalaseja, ehkä ensi vuonna... jos vaan tilanteet sallii. Vuokrasäätiö maksaa meillä.
      Hah, olinkin jo joskus aiemmin kuullut tuosta onnettomasta Saksan valtion koneesta, joka hajoilee sinne tänne. Voi ei.
      Kissoja on testailtu, kun tunnetusti mikä vain astia tai kippo saa sen menemään sinne ja pahvilaatikot ovat monen suosikkeja. Reviiriksi riittää jo se, kun piirtää narulla tai teipillä ympyrän lattialle. Siihen menee kissa keskelle yleensä. Jokin siinä on houkuttelevaa niille.

      Poista