lauantai 30. huhtikuuta 2022

Keukenhof - 7 miljoonaa tulppaania!
Saatiin liput Keukenhofin tulppaanipuistoon Kuninkaan päiväksi. Viikonloput olivat online jo ihan täynnä, lippuja ei saatavilla. Nykyään sinne pitää varata puolen tunnin aikahaarukka, jolloin saapuu, ja jos sen ajankohdan liput ovat nettisivuilla loppuunmyytyjä, ei lippuja saa paikan päältä kassaltakaan enää. 


Teki mieli nähdä taas vaihteeksi tulppaani. Vusoia sitten olen kyllä käynyt, kahteen kertaan. Viimeiset 2 vuotta puisto oli kiinni olosuhteiden pakosta. No, mäihä kävi lippuvarauksen suhteen ja sääkin oli poutainen.


Katsottiin kaikki nurkat. Nettisivulla lukee, että keskimäärin ihminen viettää siellä 3 tuntia. Me katsoimme 6 tuntia tulppaania. Ja otimme niistä kaikista kuvan.

Hulluksihan siellä tulee. Loputtomat kukkapenkit, tulppaania raitana koko laakson pituudelta, mikä runsaus. Rivi toisensa perään, alue toisensa perään, ja välissä kaunis vihreä nurmikko. 

Kirkkaita värejä, pastellivärejä, hempeitä värejä, lällyvärejä, räikeitä värejä, monivärejä, liukuvärejä, kaksivärejä. Rimpsureunoja, vaniljajäätelöpallon ja mansikkakastikkeen näköisiä tulppaaneja, kerrostettuja palluroita, suippoterälehtisiä, teräväkärkisiä, tai komeita sileitä. Ja valtavan isoja tulppaanien kukkakuppeja. Montakin kertaa huudahdin: ”Miten nää on näin valtavia!” 


Iso kuppi!

Jäätelöpallon näköinen.


Romantiikan riemuvoitto.


Rimpsureunaa.

Suippoja.


Silloin, kun lapsena kuuli, että ”siellä on sellanen tulppaanipuisto Hollannissa”, niin kuvitteli jonkun kaupunkipuiston, suht pienen, jossa kukkii. Mutta tuolla voi kulkea koko päivän, jos haluaa mennä kaikki polut ja koko alueen. 


Useita paviljonkeja ja kasvihuoneita, tuulimylly. Puroja, suihkulähteitä, pikkulampia. Keskellä oikein iso lampi.


Oli siellä koko maailma. Paitsi tällä hetkellä puuttuvat japanilaiset ja kiinalaiset pitkälti, ei ole massaturismi sieltä vielä toipunut pandemiasta. Autoja oli ainakin Britanniasta, Tshekistä, Ranskasta, Belgiasta, Saksasta, ja Romaniasta, Moldovasta ja Ukrainasta. Jos on sieltä saakka paennut niin on ainakin päässyt hyvään paikkaan retkelle. 


Puistossa kuuli amerikkaa, italiaa, saksaa, slaavilaista, tanskaa ja suomea, ja aika paljolti hindiä, urdua, tamilia, telugua, bengalia tai marathia. Intialaiset olivat siis paikalla. 


Minimylly ja puukenkä-purjevene.


Keukenhofissa koittaa aina se päivä, jolloin mestarillisesti hillitsen itseni enkä hermostu. Suon kaikille kuvansa ja kestän ruuhkan, jota ei kuitenkaan voi välttää kävelyteillä. 


Ihmiset asettuvat kiltisti jonoon suosituimpien kuvauskohteiden eteen. Ja jokaiselle tulee vuoro ja otetaan rauhassa hyvät kuvat. Ollaan kohteliaita, hymyillään, eikä hoputeta. En ärsyynny, vaan edesautan, että kaikilla on vain mukavaa.


Lammen keskellä vesikävelytie, astinpyörylältä toiselle loikkien. Siinä seisoo jonossa. Täytyy kärsivällisesti odottaa, kunnes kaikki edellä kulkevat perheet ja seurueet ovat saaneet poseerattua valokuvansa. Jos sinne tullaan kaukaakin, once in a lifetime, niin täytyyhän siitä saada parhaat valokuvat. 


Kuvausjonossa keskellä vettä.


Istuimme kahvilla posetiivarin nurkassa ja nauroimme musiikille. Kun ne sovittavat kaikki kasari- ja ysärihitit urkuharmooniversioksi ja humpaksi reikäkortilleen. Kuulostaa etäisesti tutulta, mikä tämä on...? ”Onks tää Madonna!?” ”On, Who’s that girl.” Ja sitten: tiluliiluu, tilu littuttuu... ”Final Countdown!” Ja mitä vielä? ”Bangles: Walk like an Egyptian.” ”Amerikkalaiset turistit nyt lentää persiilleen, kun kuulevat Frank Sinatran tällaisena versiona.” Posetiivin takana näkee nuotistot. Joka kappale on paksun opuksen kokoisena z-taiteltuna pinona, isona kuin tietosanakirja, ja omistaja on kirjannut tussilla pahvipinojen päätyyn kunkin sisällön nimen: ”Sex bomb.” ”Highway to hell.” ”Bad Romance.”


Posetiivin musiikkikappaleita reikäkortilla. "Hillibilli Rock"?


Välissä juoksi ryhmä valkoisia ankkoja ja kaakatti. Kerjäsivät ruokaa ihmisiltä, tarkastelivat kahviloiden terasseilta ruuanmuruja. Ison lammen rannalla hanhipari ja pörröiset poikaset.Musta "Nightwish"-tulppaani!

Yksi väärä sipuli.


Moderni ruoka oli tullut Keukenhofiin: keskusravintolasta sai poke bowleja ja nuudeliannoksia. Ei se nyt kovin kulinaarinen elämys ollut, mutta ihan hyvä lounas ja ilman että ruuasta on 90% pelkkää sämpylää, kuten hollantilaisten lounaissa yleensä. 


Ylikallista on puistossa kyllä ruokapuoli selvästi eikä sillä rahalla saa erityistä laatua. Ruokakojuista olisi varmaan saanut parhaat pöperöt: yksi mobiili myi burgereita ja toinen lämpimiä palvikinkkuleipiä. 


Ranskisjono.


Jäätelökärryt olivat huonot, oli vain kaksi makua ja jätski oli kallis ja vetinen. Vessoista sen sijaan plussaa, oli runsaasti koppeja ja siistiä.Tuulimylly pyöri ja sen takana avautuvat paikalliset tulppaanipellot, joille voi katsoa näköalapaikaltakin. Osa pelloista oli nyt jo leikattu kaljuksi. 


Myllyn luota pääsee veneajelullekin, mutta me olemme sen kokeilleet eikä se ole erityinen. Veneessä istutaan ojassa niin matalalla, ettei peltojen kukista näy paljon mitään.Puistossa on paremmat ”tulppaanipellot” katsottavana.


Hulluksihan siellä vain tulee tulppaaneista, helmihyasinteista, narsisseista ja runsaudesta. Viimeiset tunnit kuljin kameran kanssa muka hämmästyen joka nurkalla: ”Kato, tulppaani! Oho!” ja ”Tosta mulla ei ookaan vielä kuvaa!”

Tein myös kivan pikku videon: 

https://www.youtube.com/watch?v=Hids_1N7x8I
7 kommenttia:

 1. Upeaa väriloistoa, ihan mykistyttävän hieno puisto! Hyviä kuvia! Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvia tulee itsekin tuijotettua vielä jälkikäteen, kun ei paikan päällä pysty rekisteröimään kaikkea kauneutta. Siellä menee tosiaan vähän pää pyörälle upeudesta.

   Poista
 2. Tuo tulppaanipuisto näyttää todella upealta. Olimme joitain päivä sitten Sri Lankassa Kandyn kasvitietellisessä puutarhassa, joka oli ihan kiva paikka. Mutta paljon vaatimattomampi se oli kuin tuo tulppaanipuisto. Olisi kyllä mahtavaa joskus päästä Hollantiin katsomaan tulppaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan astetta trooppisemmat kasvit siellä... Kyllä tämä maailmanluokan nähtävyys kannattaa kerran kokea itsekin! Huhtikuun aikana on kaikki kukkeimmillaan, toukokuun puolivälissä puisto menee kiinni.

   Poista
 3. Ostin joskus vuosia sitten Keukenhofista pussillisen mustien tulppaanien sipuleita. Tulppaaneissa oli sormenpaksuiset varret, joten ei niitä suomalainen sisämaan tuuli saanut kaadettua. Muutaman kesän kukkaloiston jälkeen naapurissa olleelle tyhjälle tontille alettiin rakentamaan ja liikkeelle lähteneet myyrät popsivat sipulit suihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kommentin kirjoitti Pia Hyvinkäältä : )

   Poista
  2. Ähäh, heh, mäkin olen joskus vastannut anonyyminä kun en ollut kirjautunut ja ihmettelin, että mitäs hittoa nyt. Sehän oli jo oikein hyvää onnea, että tulppaanit menestyivät Suomen karussa ilmastossa ensialkuun. Kukkien kasvatus on aika arpapeliä, ja sitten voi tulla tuhohyönteinen, rusakko, peura tai muu, ja sinne meni. Vaikka Hollannissakin on kohtuulisen viileä ilmasto, on varmaan lajikkeissa eroa, mikä kestää kunnon pakkaset maan alla. Mulla sipulikasvit hiipuu pois jo ekan vuoden jälkeen...

   Poista