keskiviikko 5. tammikuuta 2022

Helsinkiä pakkasessa

Muutama päivä ennen joulua pakkasimme villavaatteet ja pitkät kalsarit laukkuun ja lensimme Suomeen joulun viettoon. (Reissusta jertoo myös artikkeli Joulun rauhaa 2021)

Matkalaukkuun villaa.


Tarkastimme mieheni kanssa ensin Helsingin niin kauan kuin joulumarkkinat ja kaikki oli auki ennen joulunpyhien alkua.


Ajoimme junalla Helsinkiin, liput ostin sovelluksella, ja vain yhdellä kerralla neljästä tuli tarkastus.


Hyvinkään asemalle oli aamulla hyytynyt yksi R-juna -15 asteen pakkaseen. Mikä vika sille tuli, se ei selvinnyt. Meidän junavuoromme saapui poikkeuksellisesti takaraiteelle 4, koska se jumittunut tukki ykkösen. Pian tuli jo yksikkö Riihimäen suunnasta ja hinasi sammuneen pois etelän suuntaan. Hyvin harvinaistahan sen on Suomessa, että juna ei toimi, vaikka olisi mikä pyry tai pakkanen.


Hyytynyt juna.


Helsingin päärautatieaseman hallissa suuria mustia infotauluja vaihdettiin juuri uusiin. Oli nostolavat ja asentajat vetämässä johtoja. Laituritiedot näkyivät lasikaton puolelta ulkoseinästä.


Seikkailimme siskoni ja hänen miehensä kanssa kovassa pakkasessa Kauppatorilla Tuomaan markkinoilla. Siellä oli karusellikin lapsille. Oli kaunis auringonpaiste juu, mutta oli -16 ja sellainen kiva pohjoisviima naamassa, jolloin ei oikein pystynyt keskittymään myyntitarjontaan. 


Pari kojua oli laittanut lapun luukulle siitä syystä, että tuotteet oli myyty kokonaan loppuun näiden markkinoiden osalta. Good for you. Kippistimme niille, että hyvä kun jonkun bisnes on pyörinyt todella hyvin haasteellisista ajoista huolimatta.


Urheasti hörpimme glögit ulkona. Itse kunkin kengät alkoivat tulla kestokykynsä rajoille, eli varpaita alkoi paleltaa.


Tönkkönä pakkasvarusteiden kerroksissa.Hämmästyttävästi aavempi Itämeri oli vielä sulana vetenä, vain satama-altaissa oli jääkerros ja outoja pyöreitä jäälauttoja toisissaan kiinni.


Pakenimme Vanhaan kauppahalliin lämmittelemään. Espan Kappelikin on nyt suljettu remontin takia pitkään.Katsoimme Stokkan jouluikkunan taikurit ja siilit.Maljassa oli Taikapölyä ja vastedes sanomme, että sitähän sekin on kodin nurkissa, jos ei ole ehtinyt siivota.


Hakaniemessä taistelimme vastatuulessa jäätyen kohti uutta isoa kuutiomaista modernia hallia. Vanha halli sen vieressä on remontissa. Postikortteja ostin, kivoja käsityöyrityksiä, ja Namista ostin paketin muumipipareita joulun päiville.


Hakaniemen Nami Oy

Helsingin nähtävyyksiin kuului vielä Vanhan joulumarkkinat, viime kerrasta onkin jo muutama vuosi. Jonain vuonnahan niitä ei pidetty siellä ollenkaan. Ostin itselleni ystävällisen pupu-kaulakorun TepaStella-kojulta (yritys löytyy myös netistä verkkokauppana). Eläinsarjaa saa myös korvakoruina.


Vanhat kunnon Vanhan joulumarkkinat.

TepaStellan Meeri-pupu-kaulakoru.


Kluuvikadun perinteinen Fazer-kahvila oli kiva ja söin omenahyveen. Voin suositella, sen marenkivaahto on sitkeää ja makeaa. Mieheni päätyi tuttuun kinuskikakun palaan, joka on aivan mahtava pläjäys myös (siis ylimakean ystäville).
Geisha-kahvikin oli nätti sydämineen.


Tuttua hommaa: sisällä hikoilu ja äkkiä pipot pois, ulkona pakkasessa kaikki varusteet heti päälle. On etu tuntea ne aukot, joista pääsee pakenemaan maan alle ja asematunneliin Forumista, Sokoksesta tai Kaivopihalta käsin, jos pakkanen kiusaa liikaa.
Ensi kerralla sitten lämpimämmissä merkeissä.


6 kommenttia:

 1. Eikö Hollannissa ole väärinkäsityksen vaaraa, jos puhuu taikapölystä? :)

  VastaaPoista
 2. Olipa kiinnostavaa. En ole koskaan ollut Helsingissä jouluna, en edes talvella. Sisareni kesti Helsingin raakaa talvea, kosteaa pakkasta ja merituulta vain muutaman vuoden ja oli jatkuvasti bronkitiksessa. Muutti sitten Jämsänkoskelle kuivempaan ilmastoon. Pakkaa unohtumaan, millaista on kun pakkanen nipistelee sormia, varpaita ja poskipäitä ja tutisee vilusta tönkkönä monesta vaatekerrasta huolimatta. Turkki on paras, mutta sitä ei saa nykyään edes sanoa. Nyt muistin, kun muistutit.
  Minulla on vielä ainakin viimekesäistä Saharan taikapölyä nurkissa. Pitänee ruveta siivoilemaan, kun aurinko rupeaa näyttäytymään. Vielä ei ole kiirettä, kun taas satoi päiväkaudet kuin saavista kaatamalla. Jouluruusut talon edessä nauttivat sateesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu, ihme kukka. Niitä on täälläkin etupihoissa, keskellä talvea. Naamassa tuntuu kyllä Suomen pakkanen niin että kyyneleet valuu silmistä. Mutta muutoin oli onneksi lämmin, tuo sininen takki on lämpimin talvitakkini, untuvaa. Ei ehkä näytä kovin paksulta tai tehokkaalta, mutta toimii oikein hyvin paukkupakkasessakin.

   Poista
 3. Yllättävän vähän näytti ihmisiä olevan joulutorilla, mutta ehkä pakkanen oli säikyttänyt useimmat jäämään sisätiloihin. Itselläni olisi tarkoitus pitkästä aikaa lähteä käymään Helsingissä ensi viikonloppuna ja ajattelin ottaa tällä kertaa myös kameran mukaan. Sää ei näyttäisi sääennusteen mukaan kovinkaan kylmältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nythän siellä on kai upeasti lunta. Tuolloin oli vielä niukalti. Olihan tuo pakkanen aika extreme Helsingille ja täytyi olla hyvin varustautunut, jos aikoi vapaaehtoisesti hengailla ulkona. Joitakin lapsia urheasti laitettiin karuselliin toppahaalareissaan.

   Poista