keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Kylmää kyytiä! Lämmitys hajosi!

Heräsin uuden vuoden ”aamuna” klo 13.40. No mutta kun noi kaverit hengaa aina kolmeen yöllä and beyond. Meidän uudenvuoden bileet kestää aina noin neljään aamuyöllä. Jaksaa tai ei jaksa.

Strategia toimi ja tein Mauri kunnas -palapeliä koko uudenvuoden bileiden ajan. Pojat joi kaljaa, amarettoa ja jotain yhden tyypin tuomaa makeaa punaista vodkadrinkkiä. He drinks a vodka drink, he drinks a whiskey drink. Sitaatti laulusta 90-luvulta.

Oli laillista olla 2 vierasta talossa.

2021 almanakka käynnistyy.
 
Ei kestänyt kauaa uuden vuoden iloja kun vitutuskäyrä nousi. Mitä tämä nyt yrittää demonstroida. Lämmitys hajosi lauantaina yöllä ja nyt istutaan kylmässä niin monta vuorokautta kunnes varaosa tulee.

Bonuksena vettäkään ei tule, niin kylmää kuin kuumaakaan, koska pääsulku täytyy pitää kiinni jottei lämmitys vuoda vesijohtovettä jatkuvasti. (Opin just uuden sanan suomeksi: hoofdkraan = pääsulku. Eikä päähana.) Sama lämmityslaite hoitaa käyttöveden lämmittämisen ja siksi se on kiinni vesijohtoverkossa.


Eli lämmityslaitteen alla lattialla oli iso lätäkkö ja haisi märältä betonilta. Mieheni näki sen keskiyöllä kun mentiin nukkumaan. Raahattiin kaikki tavarat komerosta ja nähtiin, että vettä tippuu reippaasti jatkuvasti lämmityslaitteen alaosista ja valuu putkia pitkin lattialle. Lämmitys oli vielä toiminnassa, ei vikakoodia, ja silloin kun se pumppasi vettä pattereihin, pisaraa tuli sitäkin enemmän.

Pyyhin rätillä lattiaa. Vikapäivystys 24/7 ei vastaa. Toisen päivystyksen kautta saadaan langalle lämmityskorjaajaa edustava yöfirma, joka vain välittää tiedon eteenpäin ja varsinainen firma reagoi siihen klo 8 alkaen aamulla. Nyt pitää vaan ottaa töpseli seinästä ja odottaa aamua.

Talo kylmeni ja makasin ahdistuksessa, että saadaanko tosta kalua ja kuinka paljon vettä sieltä on vielä tulossa, jatkuva vuoto, onko se patterien vettä, eikö sen joskus pitäisi loppua. Ämpärikin piti vaihtaa laariin, koska vettä tuli monesta paikasta alas ja ämpärin viereen.Eihän sieltä kukaan aamulla soittanut, mies sai soittaa perään eikä niillä ollut edes mitään tietoa mistään yön ilmoituksesta. Hirveä uninen nahjus siellä, joka sai lopulta aikaan luvata, että päivän aikana tulee päivystyskorjaaja. Ehdotti ensin kaikenlaisia kivoja juttuja miten voitaisiin ihan itse korjata se lämmitys ja sorkkia siellä jotain putkia ja täyttää sinne lisää vettä. Ei kiitos. Me ei olla valtuutettuja teknikkoja eikä sorkita yhtään mitään. Tuossa laitteessa yhdistyy vesi, kaasu ja sähkö ja me ei sitä sorkita.


Tunnit kuluu ja kämppä kylmenee ja taas soitetaan perään, että oikeesti jonkun täytyy tulla tänään, toi systeemi vuotaa ihan hulluna. Keskipäivällä se vihdoin tuli.

No. Jokin osa oli haljennut eikä voi muuta kuin tilata uuden ja odottaa sitä. Ei voi korjata nyt mitään akuutisti. Eli lämmitys on poissa pelistä kunnes varaosa tulee, samoin tietysti lämmin vesi eli suihkussa käynti, koska se tulee samasta laitteesta. Ja tulossa on -2 asteen öitä. Ja mikä sieltä tippuu on sittenkin kraanavettä, se jatkuu niin kauan kuin on vesijohto auki. Joten pääsulku täytyisi sulkea.

Ei siis lämmintä vettä, ei lämmitystä, eikä edes kylmää vettä hanasta eikä vessanpöntöstä eikä suihkusta. Great. Sen vesijohdon voi hetkittäin avata, jotta voi hamstrata vettä, mutta sen aikaa lämmityslaite tiputtelee ja sen alle pitää jättää laari koko ajaksi.


Lohdutukseksi se jätti lainaksi 2 pientä sähkölämmitintä. No, ne lämmittävät paikallisesti ja hetkellisesti, mutta eivät tietenkään koko kämppää. Tuolla on tietysti just nyt kylmä pohjoistuuli ja sataa räntää ekaa kertaa tänä talvena.

Strategia vedelle: vettä vessan huuhteluun pitää olla ämpärissä, juomavettä keittiössä kannuissa, joku käsienpesuvarasto, lämmitettävää vettä tiskaukseen ja peseytymiseen vedenkeittimessä... Ei sit pestä pyykkiä.

Tiskattiin vedenkeittimessä lämmitetyllä vedellä ja käytiin peseytymässä suihkussa lämminvesiämpärin ja kannun kanssa. Noin 3 litralla kokovartalopesu tukanpesuineen. Kuin vanhassa puusaunassa Suomessa: saavista otetaan vettä kauhalla.

Kaiken muun hankaluuden lisäksi yläkerran huone on ihan täynnä komerosta tullutta kamaa, jota ei nyt saa takaisin komeroon kun siellä on laari ja märkä lattia ja akuutti tilanne päällä.

Sähkölämmittimillä kuivatettiin betonilattiaa komerossa, ettei tule vahinkoja rakenteeseen ja kosteus tunge kohta katon läpi alas.Leirintää ja survivalia. Mua vähän pelottaa kuinka kylmä tulee yöllä. Miks miks miks.

Juuri bloggasin hollantilaisten talojen lämmityksestä ja sisälämpötilasta, kun paikallinen tapa on, että veto viuhuu ja monissa maissa on ihan liian kallista saada sisälle kunnon mukavaa suomalaista lämpötilaa. Niin nyt ollaan sitten kokonaan ilman lämpötilaa.

Lämmityksen korjaaja tulee tiistaina aamulla klo 8. Se on sitten 2,5 vuorokautta ilman lämpöä tässä talossa. 3 yötä. Ja ilman juoksevaa vettä.

Kokkaaminenkin on hankalaa kun vesi keittämiseen ja välineiden pesuun tulee vain saavista, ja vedenkeittimestä jos sen pitää olla lämmintä.

Minähän en tilannut tätä, enhän.

Mikä opetus tämä on. Ainakin ehkä kiitollisuuden ja arvostamisen resetointi. Voi olla iloinen lämmityksestä ja suihkusta ja vedestä kun joutuu elämään ilman jonkin aikaa.
Silloin kun meille tehtiin kylppäriremontti, voitiin välillä mennä suihkuun ja saunaan kuntosalilla. Nyt on kuntosalikin kiinni eikä voi hakea sieltä lämpöä eikä suihkutilaisuutta.

Omituinen lockdown kyllä. Ei ravintoloita, ei kauppoja, ei museoita, ei kuntosalia, ei juoksevaa vettä, ei lämmitystä. Alkaa vähän tuntua puutteelliselta.

Sängyssä onneksi oli lämmin yöllä, peitto on aika paksu ja kehitin kuumuuden sen alla kaikesta huolimatta.

Olen puhisuttanut sähkölämmittimiä välillä. ”Poika puhisee nurkassa” on yleensä se pontikkatynnyri, mutta voi se olla sähkölämmitinkin.


Aamulla kun herättiin, oli 16 astetta yläkerrassa. Alkoi vähitellen paleltaa/vituttaa.

Toisaalta yllättävän hyvin sitä selvisi näistä lämpötiloista. Olohuoneessa pystyi olemaan kun oli pitkät kalsarit ja olohousut, sukat ja villasukat, kaksi puseroa ja neule päällekkäin, ja kaulaliina.

Ei se viileys mukavaa ole, vaikkei mahdotontakaan. Mutta ei siitä tule kotoisaa oloa. Se on vähän outoa metsäleiritunnelmaa kun tuntee naaman ihon aktiivisesti olevan kirpeän viileä silloin ku makaa sängyssä. Tai kun tuntee tyynyn pinnan kylmänä poskella joka kerta kun kääntää päätä. Ei tee mieli oikein tehdä mitään oikeita asioita niin viileässä.Korjaaja korjasi 2 tuntia. Nyt se toimii taas. Sunnuntaikorjaaja oli joku omituinen k-sipää koska se olisi oikeasti voinut vain vaihtaa tiivisteet ja se olisi toiminut taas. Sen sijaan se diagnosoi että ihan koko komponentti pitää vaihtaa ja meidän täytyy asua 3 yön ajan 16 asteessa. Lisäksi se ei ollut sulkenut itse lämmityslaitteen kraanaa kunnolla ja siksi se tippui vieläkin ja siksi se neuvoi laittamaan pääsulun kiinni. Elettiin sitten 60 tuntia ilman juoksevaa vettä vaikka yhtä hyvin olisi voinut sulkea vain laitteen hanan jos olisi osannut.

Lämmitysten huoltofirma harkitsee vuokrasäätiön kanssa tosissaan näiden lämmityslaitteiden vaihtamista parempaan merkkiin. Näistä ei ole kuin harmia ja suuria korjauskuluja kaikilla käyttäjillä. Kannatti säästää ja kilpailuttaa ja ottaa halvin vain halpuuden takia? Tämä on tämä lämmityslaitteiden Fiat, italialainen halpismerkki, jonka tehdas on jo mennyt konkurssiin tällä välin, näitä ei enää valmisteta.

No nyt sitten pitäisi kai purkaa joulu kun on jo loppiainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti