keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Kaappien siirtelyä lomaprojektina

Loma alkoi railakkaasti koko olohuoneen uudelleensisustamisella. 3 vuorokautta töitä vuorotta.

Oikeastaan idea oli ihan yksinkertainen: vaihtaa ison kaapiston ja pitkän lipaston paikkaa keskenään, ne ovat eri seinustoilla. Telkkaria pystyisi kuulemma katsomaan paremmin, jos  se ei olisi enää upotettuna hyllystöön ja osin palkin takana, jos katsoo vähän sivummasta, vaan vapaasti lipaston päällä. Ja jos joskus ikinä joutuu ostamaan uuden telkkarin, se on varmaan tätäkin leveämpi eikä mahtuisi kaapistoon kuitenkaan enää.

Siinä idea. Tyhjentää nämä kaksi ja vaihtaa ne keskenään ja täyttää uudestaan tavaroilla. Mutta jokainen siirto on dominoefekti, ainakin meillä täyteen tungetussa huushollissa, ja näin se meni: Jos tämän optimalisoi, niin parempi vaihaa kirjahylly tuonne ikkunan viereen samalla. Ja tyhjentää se sitä varten. Ja muuten, lipaston vieressä seinällä olevat avohyllyt ovat aikansa eläneet, eiköhän poisteta ne kokonaan ja keksitä jotain muuta niillä oleville tavaroille. Tulee vähän siistimpää. Korkea kaapisto tietysti peittäisi siirron jälleen alleen maalaukset, julisteet ja kellon siltä seinältä, joten ne pitää poistaa ja siirtää eri seinille. Lipaston uudessa paikassa syntyy tyhjää tilaa seinän yläosaan ja sinne ehkä sopii osa maalauksista siirrettynä, mutta osa ei.

Olin koko perjantain, vappupäivän, joka EI ole täällä vapaa, paahtanut kiireessä etätöitä ja saattanut kaiken ja vähän ylimääräistäkin loppuun stressissä. Vappua edusti lasi simaa ja donitsit, jotka mies ystävällisesti haki kaupasta kahvitauolla.


Sain juuri vapaaillan aloitettua, kun tuli sellainen tahon vaatimus, että ”Nonni, lomalla on laiskoteltu nyt jo 34 minuuttia, eiköhän aloiteta se avohyllyjen repiminen seinästä JUST NYT”.  Koska jos hyllyt saisi seinältä niin voisi täyttää kipsillä reiät ja maalata päälle ja se saisi kuivua yön yli ja sitten voisi lauantaina tehokkaasti aloittaa kaappien siirrot samantien. Huoh.

Työtietokoneet sivuun ja menoksi. Pölyrätti kädessä hyllyjen tyhjennystä. Kipsasin reiät, mies imuroi ja maalasi ja ruuvasi.

Hyllyjen alta löytyi seinästä sellainen todiste, jolle nauroin: ”Kato, tähän on nainen laittanut selkeän rastin seinään, että poraa tasan tosta, ja mies on porannut sentin viereen, ihan väärin!” Mies maalasi sen piiloon.


Alkaa näyttää työmaalta.
Tavaraa tuli, kuten odotettua, ulos kaapeista ja laatikoista kuutioittain. Pinottiin muovilaatikoihin ja pöydille ja penkeille ja lattialle ja eteiseenkin laatikko kerrallaan sisältöä.

Sitä kaman määrää. Samalla tietysti huomasi, että on inventaarion paikka. Kun latoo takaisin, pitää analysoida, mitä voi heittää pois. Pölyä löytyi myös.

Mutta onneksi saatiin isot mööpelit liikkumaan kaksin, ujuttamalla ja vetämällä pitkin lattiaa, ilman että ne siitä hajosivat. Sähköjohtoja laitettiin valmiiksi, kun pistorasioita jää hyllyjen taakse. Mies teki onneksi kaiken sähkösuunnittelun telkkaria, modeemia, lamppuja ym. varten. Löysi rautakaupasta jopa jatkojohdollisia jakorasioita, joissa on erityisen littana pistokeosa, joka tarvitsee vähän vähemmän tilaa kaapin takana.

Tyhjää on.

Ekat siirrot tehty.

Ja sitten huippuhetki oli mitata, että pikkulipasto ei vaihdon jälkeen mahdu enää kahden ison kaapin väliin, koska puuttuu 4 cm. Sen verran oli leveyseroa keskenään vaihdetuilla huonekaluilla. Dominoefekti jatkuu.

Jotta se 4 cm saadaan luotua, pitää siirtää vielä kahta isoa vitriinikaapia, jotka ovat ihan täynnä painavaa kamaa. Nekin pitää tyhjentää kokonaan. Ja ne on vielä tuettu ohjeen mukaan ruuvilla seinään ja ne pitäää ruuvata irti ja porata tuet uuteen paikkaan betoniseinään. Jee, erittäin jee.

Vasta kun oltiin täytetty muut kaapistot uusilla paikoillaan, aloitettiin sunnuntaina vitriinikaappien tyhjennys ja siirto.

Tässä olis se 4 sentin lipasto.

Mutta telkkari on jo kauniisti uudella paikallaan.

Viimeisetkin kaapit liikkuu.

Äh mikä kaaos.

Nyt ilahdutti. Sain yhden uuden yksityiskohdan valmiiksi.

Siirrettiin sitten enemmänkin kuin vain 4 cm, laitettiin minilaatikosto vielä siihen väliin. Kun kerran ruvettiin. Ja luotiin samalla tarvittava tila isolle julisteelle matalien lipastojen päälle.

Sain karsittua muutamia juttuja ja jokainen niistä on helpotus saada pois. On hyvä fiilis tietää, mitä kaikkea kaapeissa on ja että ihan turhat on nyt poistettu välistä.

Lopuksi päästiin laittamaan seinälle uusiin paikkoihin julisteita ja maalauksia ja valokuvia, ja se on kiva. Hyvät tulokset. On raikasta kun on eri paikassa huonekalut, ja koriste-esineet on evaluoitu ja paranneltu ja ryhmitelty uudelleen.

Arvostaa taas kaikkea kivaa, mitä omistaa, ja katsoo tietoisesti.

Toi sopis tohon.


Islantilainen nurkka.
Se, että täällä on täyttä ja värikästä ja eri tyylejä sekaisin, ei tästäkään rempasta mihinkään muutu.Yritin sisustaa edes hetken tyylikkäästi, kunnes mies ripusti apinan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti