maanantai 29. huhtikuuta 2019

Euroviisut! Arvostelen kaikki kappaleet


Tämän vuoden euroviisut pidetään toukokuun puolivälissä: semifinaalit tiistaina 14.5. (tässä on Suomi mukana) ja torstaina 16.5., ja finaali lauantaina 18.5.

Kaikki kandidaatit voi katsastaa sivulta https://eurovision.tv/participants. Jokaisen ehdokkaan omalla esittelysivulla on käynnistettävissä video kappaleesta. Tai tältä sivulta kappaleet löytyvät esiintymisjärjestyksessä, ja listasta voi myös klikata joka maan omaan videoon.

Tässä summaan maan, esiintyjän ja kappaleen perään kulmakivet: kuka esittää (yksittäinen mies tai nainen vai ryhmä tms.) ja millä kielellä. Seuraa huomioitani, ja lopuksi arvosana, jossa on kolme kategoriaa: plus, nolla tai miinus.

Plussan saavat ovat mielestäni hyviä millä tahansa tavalla, joka erottaa ne nollakerholaisista. Nolla on kaikki keskiverrot, tylsät, tavanomaiset, ei kovin erikoiset. Miinuksissa on jotain vialla, jokin asia, joka häiritsee aktiivisesti.

Kaikki vaikutelmat ja arvosanat tietysti täysin subjektiivisesti oman makuni ja mieltymysteni mukaan. Ja ilman vahvaa musiikin lajien teoreettista tuntemusta; en todellakaan tiedä, millä musiikin lajisanalla korrektisti luokittelisin minkäkin tyylin. Heitän jotain assosiaatiota, joka juolahtaa mieleen.

Visuaaliset huomiot perustuvat euroviisusivustolla tarjolla oleviin virallisiin videoihin, joiden joukossa on sekä erikseen tehtyjä musiikkivideoita että otoksia maan sisäisen karsintakilpailun lavashowsta. Esiintyjien ulkoasu voi olla itse viisuissa eri, ja jopa kappaleisiin tehdään joskus viime hetken muutoksia.

Niin, ja sitten laulajien pitää tietysti lopulta liveshowssa pystyä vetämään kappaleensa hyvin. Jos ääni ei riitä tai jännittää, voi vielä pilata hyvän kappaleen ihan täysin.

Let the show begin!1. semifinaali esiintymisjärjestyksessä

Kypros
Tamta: Replay

nainen - englanniksi

Mitä ihme sadomaso lack und leder -meininkiä videossa. Tosi modernia poppia, hyppivää, katkonaista. Kertosäkeessä nättiä mollimelodiaa, syntikassa rouheampia torvimaisia ääniä, tehokkaita. Biitittömyys vaihtelee selkeän rumpukoneen välillä. Aika kiva kyllä. Ahaa, tässähän osa tahdeista muistuttaa ihan Kyproksen viime vuoden Fuegoa, joka tuli toiseksi ja jota monet viisufanit rakastavat edelleen ja kehuvat parhaaksi; sen olisi todella monen mielestä kuulunut voittaa Israelin kanan sijaan. Tämä on kunnianhimoinen kappale, tosissaan ja laadulla tehty, aika kova veto. Voi päästä pitkälle.
Arvosana: +


Montenegro
D mol: Heaven

ryhmä - englanniksi

Niin? Perinnejousisoitin vai nykypop? Vuorolaulua miesten ja naisten kesken. Moderni äänimatto ja sitten taas jouhista jousisoitinta. Eli etnopop. Liian simppeli popmeininki yhteensä. Toistoa tosi paljon. Liian yksinkertainen laulelma. Video tuntuu teennäiseltä ja laulajat eivät vakuuta olemuksellaan. Koko tässä bändissä on jotain epäaitoa. Nice try, mutta ei innosta ollenkaan.
Arvosana: -


Suomi
Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away

mies - englanniksi

Darude tekee pari ysärisyntikkapianon pimputusta, mutta onko sen biitti tarpeeksi läsnä koko kappaleen ajan? Voisiko siitä koneesta ja elektrotyylistä ottaa enemmän irti? Osaako Sebi laulaa? Perus perus perus. Pitäkää toi naistanssija ainakin, se toimii. Keskitasoa. Kulkeehan se, mutta vähän tylsä.
Arvosana: 0


Puola
Tulia: Fire of Love (Pali się)

naisryhmä - puolaksi, pala englanniksi

Voimakkaat korkeat naisäänet kuorossa suoraviivasesti, Värttinän alkuaikoja. Hevimäinen melodiointi soittimilla, erikoinen yhdistelmä. Kallistuu hitusen liikaa pelkäksi etnokuoroksi, joka toistaa samaa melodiaa. Mutta raikas, että tällainen on välissä, erottuu kyllä. Rohkea, vähän hämmentävä valinta.
Arvosana: 0


Slovenia
Zala Kralj & Gašper Šantl: Sebi

nainen - sloveniaksi

Modernia minimalismia, lakonista laulua ilmavan rumpukoneen päällä. Melko kiehtova saundimaailma, kuulostaa hyvältä. Vähän ikävä, että on sloveniaksi. Hyvän mystisen kuuloinen, surullinen. Innovatiivinen äänimatto. Aika hyvä. Kontrasti tiukan rytmin ja löysän lauluäänen välillä, kuten nykykappaleissa joskus on.
Arvosana: +


Tšekki
Lake Malawi: Friend of a Friend

mies - englanniksi

Freesi meininki, liian teinipop. Tämä on just tämä ylipirteä, huumoria yrittää välissä. Käypäistä poppia, mutta minulle liian iloinen ja liian viattoman teinimäinen laulaja. Kertosäkeessä minulla keittää yli iloisuus. Laulaja katsoo kuin Alexander Rybak, ja kappale onkin tunnelmaltaan sama kuin Norjan viime vuosi ”That’s how you write a song”. Liian siirappinen.
Arvosana: -


Unkari
Joci Pápai: Az én apám

mies - unkariksi

Naturellilauluun perustuva, tunteella, mies ja kitarakomppi. Viheltelyä. (Paitsi jossain versiossa viheltely olikin kuulemma poistettu.) Vakuuttava laulaja, rento. Polveileva melodia, vaikea muistaa. Vähäeleinen kokonaisuus loppuun asti, ei paljon soittimia. Surullisen oloinen nanana-kertosäe. Nanana tarvitaan, jotta yleisö voi samaistua, vaikka teksti on unkariksi. Ihan hyvä.
Arvosana: +


Valko-Venäjä
ZENA: Like it

nainen - englanniksi

Nykypopin kitarasaundeja ja balkanrytmiä rumpukoneella. Ihan hyvä, uskottava laulaja. Radiokelvollista kansainvälistä hittiainesta, mutta ei mitään erikoista mieleenpainuvaa. Mitäänsanomaton ja pitkälti itseään toistava kappale.
Arvosana: 0


Serbia
Nevena Božović: Kruna

nainen - serbiaksi ja englanniksi

Hidas valssiballadi viuluin ja kitaroin. Sitten powervalssia rummuin ja sähkökitaroin. Ja etnoviulu. Ei yhtään innosta, niin perinteinen perusballadi.
Arvosana: -


Belgia
Eliot: Wake Up

mies - englanniksi

Vakuuttava heti, melankolinen, aito ääni, omanlainen rytmitys. Coolin väännetyt vokaalit englanniksi niin että kuulostaa joltain Lontoon esikaupungilta tai muulta ihailtavalta brittislangilta; tai ehkä vähän liiankin väännellyt. Vangitseva, sujuva; surullinen tunnelma. Hyvä, omintakeinen sävellys. Parhaita.
Arvosana: +


Georgia
Oto Nemsadze: Keep on Going

mies - georgiaksi

Etnoperinteikäs valituslaulu, aika muodoton, mutta niinku vakuuttuneisuuden rintaäänellä esitetty, jopa kröhisten. Mikä tämä rytmi on? Epämääräinen. Rytmi ja rakenne katoavat aina välillä, poistuvat hiljaisuuteen. Vaikea saada kiinni. Laulaja ei pysy nuotissa. Miestaustakuoron pari lausetta ei auta asiaa. Tässä pitää varmaan olla georgialainen osatakseen arvostaa tätä.
Arvosana: -


Australia
Kate Miller-Heidke: Zero Gravity

nainen - englanniksi

Erikoinen ääni. 10 metriä korkea prinsessamekko. Rumpukone alkaa jumputtaa hauraan alun jälkeen. Ääni ei tunnu pysyvän koossa, vaikka oopperaa yrittää. Tekotaiteellinen show ja ällö glittertiara ja -puku, yök. Heikko ja katkeileva ääni. Kärsin koko esityksestä.
Arvosana: -


Islanti
Hatari: Hatrið mun sigra

ryhmä - islanniksi

Huutoa megafoniin, heviteknoa. Verta naamassa ja nahkavöitä asuna. No tämä on kisan ylläri. Halusivat oikeastaan vain protestoida Israelin politiikkaa vastaan tällä vihalaululla; bändin nimi tarkoittaa Vihaajia. Mutta jos haluat ainoastaan protestoida Israelia vastaan, niin älä mene Israeliin. Tämä on kuitenkin laulukilpailu ja tämä on teidän kansallinen panos siihen. Ties vaikka tämä saa faneja kuitenkin, ja olisi jotenkin hauska nähdä tämä finaalissa kuitenkin. Valintakilpailun lavaesitys huokui amatöörimäisyyttä, mutta tällä kunnolla tehdyllä videolla ryhmän itsevarmuus on jo nousussa.
Arvosana: 0


Viro
Victor Crone: Storm

mies - englanniksi

Mies ja kitara -laulelma, vähän amerikkalaistyylinen. Sujuva, symppis, iloinen. Sitten tulee rumpukoneet voimistamaan ja siitä tulee hyvin myytävä ja myyvä poppi. Kitara vaihtuu rumpukonediskoon. Ihan kivat käänteet hillityssä melodiassa, vaikka onkin tosi simppeli. Parhaita silti jotenkin.
Arvosana: +


Portugali
Conan Osiris: Telemóveis

mies - portugaliksi

Eksentrisen taiteellinen omituinen esitys, jossa mies maskissa ja valkoisissa vaatteissa esittää muodotonta kappaletta ja tanssija oudoissa karvaisissa vaatteissa ja messinkisin tekosormin tanssii aika sairaasti nykien, lavalle kuollen. Mikä toi metallileukakoriste on? Nerokkuuden ja naurettavuuden raja on häilyvä. Koska kappaleessa ei ole melodiaa, en saa kiinni sen hienoudesta. Eikä ole edes hyvä ääni. Plussaa vain erikoisista tikuttavista ja ilmavista rytmisoittimista, joiden saundi on virkistävä.
Arvosana: -


Kreikka
Katerine Duska: Better Love

nainen - englanniksi

Draamaa, huutolaulua voimallisesti, modernit rytmit. Taidevideo, sarkasmiote, tahallaan rumia ihonvärisiä alusvaatteita ja ei-hymyileviä ballerinoja. Visualisointi haluaa rikkoa rajoja tai kliseisiä odotuksia. Erikoinen, tumma ääni. Laadukas jotenkin. Kaikuvat taustat. Ihan ok.
Arvosana: +


San Marino
Serhat: Say Na Na Na

mies - englanniksi

Mysteerimies iloisessa showssa. Vanhanaikaista diskopoppia. Komppi on ysäri-Pet Shop Boysista ja saundikin vähän. Onpa naiivi meininki ja sanat, mutta toi mies hymyilyttää. Setä on vähän niin kuin Right Said Fredin vanhempi versio, kalju ja pehmeä-ääninen. Haha, jotenkin vitsikäs.
Arvosana: +
2. semifinaali esiintymisjärjestyksessä

Armenia
Srbuk: Walking Out

nainen - englanniksi

Räppärin tapainen rouhea laulajatar, väkivaltainen tönimisivideo. Kertosäkeessä muuttuu powerballadiksi, aika perinteiseksi. Hyvä ääni.
Arvosana: 0


Irlanti
Sarah McTernan: 22

nainen - englanniksi

Matalaääninen tyttö. Raikkaat saundit, syntikkapiipitykset jotain muunneltua kitaraa. Hiomaton luonnollinen laulu, rento. Vähän vanhanaikaisempi poppi, kivan kuuloinen.  Taustojen ja instrumenttien yhdistelmät tekevät mukavan saundin. Ihan jees.
Arvosana: +


Moldavia
Anna Odobescu: Stay

nainen - englanniksi

Balladinainen, perinteisnaisellinen. Rakkausballadi. Aika tosi tylsä, aika kauhean tylsä. Laulaa tunteella, hyvä ääni kyllä, mutta ei muita ansioita. Pliis.
Arvosana: -


Sveitsi
Luca Hänni: She Got Me

mies - englanniksi

Etelämaan meininkiä, latinohitin tapaista, balkanpoprytmi ja joku torven vinkuna. Yrittää laulaa kuin joku musta jamaikalainen. Ajan hermolla, yksi näistä tämän hetken tyyleistä. Partyhitti. Perushitti, sujuva mutta yllätyksetön.
Arvosana: 0


Latvia
Carousel: That Night

nainen - englanniksi

Vanhanaikanen, humppamainen kevytrytmi. Humpati humpa, ihan totta. Kontrabasso ja rumpali lavalla. Vanhan ajan meno ja puku. Hyvä ääni. Kertosäe käy äkkiä liian simppeliksi toistossaan. Sellaista vanhaa elegantti laulajatar -tyyliä, onko se 40-lukua vai mitä. Smooth ja harmiton, kiltti. Karsean toistava kertosäe ärsyttää; ja toisaalta se jää päähän, mikä taas on ansio.
Arvosana: -


Romania
Ester Peony: On a Sunday

nainen - englanniksi

Tunteikas laulu, rytmi harvasta sormiennapsuttelusta. Hidas bassorytmi, kohtuullisen dramaattinen ja surullisen oloinen. Vähän soul- tai r&b-mäistä naisääntä ja kuviointia. Ihan okei, mutta ei muhun iske.
Arvosana: 0


Tanska
Leonora: Love Is Forever

nainen - englanniksi

Mikä tämä näppäilyrytmi olikaan, sama kuin vanhassa Fool’s Gardenin Lemon Tree -kappaleessa, humppamainen. Naturellityylinen laulu. Vanhanajan charmia, laulu isossa osassa. Perinnesaundia. Aika simppeli. Kellojen helinää. Aurinkoinen maailma, liian naiivia minulle tällainen rivissä yhdessä keinuminen ja lallattaminen.
Arvosana: -


Ruotsi
John Lundvik: Too Late for Love

mies - englanniksi

Tunteikas laulu, keskinopea rytmi starttaa, suvantokohtia. Suvereeni laulaja. Pehmeää pianoa. Kertosäkeestä tulee taustanaisineen sellainen pikku gospelparty. Mutta se loppuu aina hyvin nopeasti kesken ja sen kuuluva rytmi lopetetaan taas jo 15 sekunnin jälkeen, mikä on harmi. Katkeileva biisi, jossa liikaa hitaita kohtia kertosäkeen kustannuksella. 
Arvosana: 0


Itävalta
PÆNDA: Limits

nainen - englanniksi

Tosi korkea ääni ja siellä pysyy. Kertosäe menee aika jodlaamiseksi, kun toistetaan vain ”youuu youuu”. Hidastempoinen pop. Tunteellinen yrittää olla, mutta ei kosketa.
Laulaa niin hauraan korkealta, että se häiritsee vähän, kun ääniala ei laske sieltä ollenkaan. Jää silti jossain määrin mieleen eli toimii poppina.
Arvosana: 0


Kroatia
Roko: The Dream

mies - englanniksi, jälkiosa kroaatiksi

Balladi, aika perinteinen, dramatiikan kanssa, rauhasta ja rakkaudesta. Mies ja piano. Mutta sori, liian tavanomainen, ja aika simppeli rakenne. Osaa laulaa voimakkaasti, mutta ei yhtään mun makuun.
Arvosana: -


Malta
Michela: Chameleon

nainen - englanniksi

Latinorytmiä ja erikoisen pulputtavaa syntsasoundia. Puhelaulua, coolin bossladyn asenteella, välinpitämättömästi. Sisällöltään aika tyhjänpäiväinen teinipop. Kertosäkeessä on hyviäkin osioita. Vähän keskivertoa parempi. Plussaa erikoisemmista saundeista.
Arvosana: +


Liettua
Juri Veklenko: Run With The Lions

mies - englanniksi

Onpa korkea ääni miehellä. Yhden miehen show, laulaja esittää yksin rumpukonetaustan kanssa vakuuttavasti elehtien. Moderni mutta tylsä, yllätyksetön. Junnaavahko. Jotain tällaista tasoa Suomikin on, kohtuullisen tylsä.
Arvosana: 0


Venäjä
Sergei Lazarev: Scream

mies - englanniksi

Surullinen hidas balladi pianolla, viuluilla ja venyvällä laululla. Mollia ja tuskaa. Aikamoista. Hiljainen sydämenlyöntitauko. Tosi draamaa rakennetaan sen jälkeen powerilla. No jaa, sori kuitenkin, ei erityisesti innosta.
Arvosana: 0


Albania
Jonida Maliqi: Ktheju tokës

nainen - albaniaksi

Hidasta draamataidetta, rumpuja ja erikoisia torven töräyksiä. Elämän ja kuoleman dramatiikka, venyvä laulu; voi koskettaa. Hyvä ääni.
Arvosana: 0


Norja
KEiiNO: Spirit in the Sky

ryhmä - englanniksi

Miksi näillä on kissankorvat kampauksena? Aha, esittävät kai naalia ja sutta. Saara Aallon Monstersin melodiaa nyysitty. Todella kaupallistettu joikupala elektropopissa. Välijoiku parempi eli autenttisempi. Nykyaikaistettu nahkapaitasaamelainen. Kokonaisuus-diskopop toimii ja hymyilyttää, vaikka onkin kliseinen kuvasto. Tässä on hittipotentiaalia.
Arvosana: +


Hollanti
Duncan Laurence: Arcade

mies - englanniksi

Aikuisten oikeaa musiikkia. Mies laulaa herkästi ja tunteellisesti, vähäeleisesti mutta kiehtovasti. Musiikillista laatua. Korkea enkelilaulupätkäkin alussa ja lopussa on sitten sen miehen suusta eikä laulajattarien! Sen näki vain Hollannin telkkarin live-esityksestä. Onpa herkkä. Sormiennapsutukset on in. Voimakas rytmikohta eli kertosäe on vakuuttava. Vau. Voittaja.
Arvosana: +


Pohjois-Makedonia
Tamara Todevska: Proud

nainen - englanniksi

Tunteellista laulua, piano. Taiteellinen naisen voimaannuttamisvideo, feministinen. Sitten viulua. Pysyy yksinkertaisena konseptiltaan, hidas laulu, taustalaulu, piano, viulu. Powerilla. Mutta ei tarttuvaa melodiaa, aaltoilee eteenpäin.
Arvosana: 0


Azerbaidžan
Chingiz: Truth

mies - englanniksi

Modernia poppia, sujuva, viileä. Taiteellisia maskityyppejä videossa kauniin värein. Hidastempoinen kelpaava perus syntikkasaundi äänimaisemana. Miellyttävä korkea miesääni. Ei ehkä mitään erikoista elementtiä, mutta ihan jees. Niin sulava ja menevä poppi, että pointsit siitä.
Arvosana: +
Finaalissa valmiina: viime vuoden voittaja ja ”suurimmat rahoittajamaat”

Israel
Kobi Marimi: Home

mies - englanniksi

Hidas. Vain piano ja laulu, sitten kuoro. Hyvin vakava homma, melkein klassinen. Komeasti laulettuja vaihtelevan korkuisia äänialoja. Typpi näyttää vähän Freddie Mercuryltä. Lopuksi rummunlyöntejä kasariballadin hitaaseen tahtiin. Ei, ei sytytä yhtään. Aika synkkä.
Arvosana: -Iso-Britannia
Michael Rice: Bigger Than Us

mies - englanniksi

Perusballadipop taustakuoroineen. Sama meininki kuin Englannilla aina, hirvittävän kliseistunteellinen maailmojasyleilevä teksti. Ei tästä tule mitään. Niin vanhanaikainen keskiverto.
Arvosana: -


Espanja
Miki: La Venda

mies - espanjaksi

Torvia, nopea ibizarytmi, partysong. Bailabaila, tosiespanjalainen kesähitti. Yksinkertainen melodia. Mutta kun katsoo tekstin käännöstä, niin hämmästyttävän sekavaa ja monimutkaista settiä sanoituksessa. Musiikillisesti kuitenkin Las Ketchup-tyyliä, jotain ryhmätanssiakin sieltä tulee. Ei mulle.
Arvosana: -


Italia
Mahmood: Soldi

mies - italiaksi

Räppäri, pitkä teksti, ihan komea saundi, arabialaista elementtiä; laulaja on puoliksi egyptiläinen. Kiva että on tätäkin tyyliä. Bassoa ja rytmiä. Katu-uskottava tyyppi. Surullisin elementein. Miellyttävä kuulla.
Arvosana: +


Saksa
S!sters: Sister

naisduo - englanniksi

Nättiä duettoa, tosi perinnerytmi, vanhanaikainen siis. Hidas. Vaikeita ylös meneviä melodioita, ja välillä vähän vaikeaa saada ne kaksi ääntä sointumaan tasan yhteen. Tunnelmaa ja dramatiikkaa rakennetaan powerballadiksi taustalaululla. Mutta ei vakuuta, liian hiljaista useimmissa kohdissa pelkällä hennolla laululla kulkien. Parit kellon pingaukset välissä ihan kiva erikoiselementti.
Arvosana: -


Ranska
Bilal Hassani: Roi

nainen eikun mies, joka pukeutuu naiseksi - osin englanniksi, osin ranskaksi

No onpa ilmestys. Pitää tottua, että androgyynillä tyypillä on peruukki ja meikkiä. Laulu kulkee, modernit elektrorytmikoneet. Lopulta tämä on powerballadi modernein rytmein. Henkilökohtaisen vapauden sanoma. Ihan okei, mutta ei kovin kiinnostavaa melodiaa. (Ranskan valintashown videossa oli tanssijattarilla valkoiset poolopaidat ja ne saivat minut epätoivoon: miksi Ranskalla on joka vuosi naisia, joilla on valkoinen poolopaita? Onko se ainoa olemassaoleva muoti ja vaatekappale? Tulee tiukannäköiset naiset ja valkoiset poolopaidat korvista. Toivottavasti niitä ei ole lopullisessa esityksessä?)
Arvosana: 0

 

Kyllä tästä hauskaa tulee! Snäksit esiin ja sohvalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti