tiistai 15. joulukuuta 2020

Luolaelämää Hollannissa - kaikki paikat kiinni


Hollanti sulkeutuu kokonaan and I feel great. Pääsin stressin suppilosta läpi. Nämä eivät nyt mene synkassa. Katson hyväntuulisena lockdowniin.

Olen vain niin kiitollinen siitä tuntemuksesta, että rauha palaa bodiini. Tuntuu todella paljon tukevammalta kuin viime viikkojen pyörityksessä. Pystyn ottamaan vastaan tietoja ja käsittelemään reaktioitani. Hiljaisuus on laskeutunut. Ei ole enää sellainen olo koko ajan, että ”aargh, aargh, aargh, tämäkin vielä”.

Mutta nyt alkaa se luolaerakon elämä oikeasti. Muut kaupat paitsi ruokakaupat menivät kiinni tammikuun 19. päivään saakka. Se on 5 viikkoa. Myös kuntosali sulkeutui, kampaajat, museot ym.

Siitä olikin kauan, kun viimeksi olimme olleet kylän keskustassa, koska vältämme siellä liikkumista. Mutta vähän aikaa sitten kävimme ostamassa vähän taloustarvikevarastoja, ja se jääkin sitten siihen pitkäksi aikaa.


Jäävät myymättä nämä mainoslehtisten kirjat, huonekalut, astiat ja korut.


Kaupunkien ostoskatujen jouluruuhkat olivat hallitukselle liikaa. Ja johtui se sitten niistä tai muusta, tartuntaluvut ovat ihan kamalia ja haluaisin ne myös alas. Tottakai tässä on masentava olo päällä jo siitä, että tietää, että monet ihmiset sairastavat ja kuolevat.

Toimeentulopaniikki siihen päälle monille. Suru kauppiaitten puolesta, on paljon myös pienimuotoisia kivijalkaliikkeitä, joilta jää vuoden suurin liikevaihto saamatta ja joilla on kymppitonnien arvosta varastoa joulukamoja, jotka ne aikoivat myydä seuraavan kahden viikon aikana. Puutarhakaupat menivät kiinni ja ne ovat juuri nyt täynnä joulukuusia, joita ne eivät saakaan myydä ihmisille, jotka halusivat ostaa joulukuusen.

Tämä toimien nopeus on aika järkyttävä: maanantaina päivällä oli vain huhuja, illalla klo 19 vasta hallitus kertoi virallisesti, että todellakin kaupat suljetaan. Ja ne suljetaan heti keskiyöllä. Ne eivät ehdi edes yhtenä päivänä enää hoitaa bisneksiään loppuun eivätkä ihmiset saa hankkia aivan välttämättömintä aiottua hankintaa ollenkaan. Olisi nyt ollut edes yksi päivä aikaa valmistautua.


Kampaajalla juuri kävin, mutta tammikuuksi sovittu aika menee mönkään. Jos silloin vasta pääsen soittamaan niille uudestaan, niin tämä venyy kyllä tuplasti, sekä odotus että tukka.

Kuntosali järjestää online-ryhmätunteja, niille voisi jopa osallistua. Tämä terveys kyllä huononee, kun vain syö ja istuu eikä liiku ollenkaan. Ulkona on pimeä, sade ja kylmä niin ei paljon mene kävelylle, vaikka pitäisi silti.

Kaikki varmasti siirtävät lahjaostoksensa nettiin. Mutta niitä onlinetilauksia oli jo tätäkin ennen niin ennätyspaljon liikkeellä, että postit ja kuriirit hukkuvat töihin ja myöhästelevät ja sekoilevat. Ja nyt tulee tämä tähän päälle. Moni paketti ei enää edes ehdi jouluksi.

Onneksi ne tajusivat muutaman poikkeuksen tehdä liikkeisiin, jotka saavat olla auki. Mietin heti sitä, että moni pikkukauppa on pakettien hakupiste, UPS:n tai DHL:n tai GLS:n tai jonkun: saavatko ne toimia? Eihän se voi olla niin, että ihmisten paketit ovat siellä suljetun oven takana viisi viikkoa eivätkä he saa hakea niitä? Ja ettei kansalainen saa lähettää edes paketteja kuriirilla, koska toimipisteet ovat kiinni? Onneksi selvisi, että pakettien hakupisteet saavat olla auki. Ne eivät vaan saa myydä kauppataravaansa samalla, mikä aiheuttaa käytännön hämmennystä tietysti.

Jotkut pakettipisteet ovat huoltoasemilla. Siitä hiottiin ideaa töissä, että mitä jos laitettaisiinkin kaikki huoltoasemat kiinni viideksi viikoksi niin se ainakin vähentäisi ihmisten liikkumista. Kun bensa loppuu niin sitten ei vaan ajeta enää yhtään mihinkään. Hallitus, briljantti idea myynnissä kymppitonnilla hei.

Teetä ja etätyötä.

Villasukka ja etätyötä.


Onneksi selvisi myös aika pian, että eläinkaupat saavat olla auki. Eihän voi olla, ettei lemmikkieläimet saa ruokaa 5 viiden viikon ajan. Vaikka saahan sitäkin online, sekä joitakin lajeja ruokakaupasta. Mutta kyllä eläinten oikeudet elintarvikkeisiin ovat yhtä tärkeitä kuin ihmisten. Kemikaliokaupat saavat myös olla auki.

Selvää on, että suuri osa ostoksista ei ole elintärkeitä ja voi odottaa. Mutta ei kaikki ole turhaa. Jos vaikka joku kodinkone hajoaa ja uutta ei saa. No, online voi yrittää tilata jos mahdollista. Joillain on remontti tasan kesken ja rautakaupat menevät kiinni eikä saa tarvikkeita jatkaa... elä sitten viisi viikkoa ilman lattiaa. No tähänkin sallittiin se, että voi tilata ja saa hakea tilauksensa rautakaupasta.

Viimeksi keväällä menivät kaikki ”kontaktiammatit” kiinni, mutta nyt ne jaetaan kahteen ryhmään. Kampaajat ja kauneushoitolat joutuivat sulkemaan. Mutta hoitoalan kontaktiammatit saavat jatkaa toimintaansa, eli fysioterapeutit, hammashoitajat, optikot ja kuulolaitemyyjät. Optikkoa mietinkin, että jos rillit hajoavat, niin ei ole kyse funshoppingista jos ei näe eteensä ja haluaisi ostaa uudet.


Minullakin oli hammaslääkäriaika, joka oli varattu jo kesällä. Onneksi sinne pääsin ilman ongelmaa. Ja sielläpä oli taas hauskaa. Varotoimena kurlataan ensin nesteellä.

- Ota tosta toi vetyperoksidi.
- Ai tulee blondit hampaat vai?
- Joo.

Sitten tuli hammaslääkäriäijä, joka vetelee kyllä vitsejä aina.
- No sullahan on tukka kauniina.
- Joo, just ehdin ennen sulkua.
- Kiva. Mäkin kävin vastikään.
- Mutta ehtii tää kyllä kasvaa kauhean pitkäksi ennen kuin sinne pääsee taas.
- No, me meinattiin alkaa sivubisneksenä leikata hiuksia yhdessä hammashoitohuoneessa salaa.
- Hyvä idea!

Mieheni oli kateellinen, kun minulla ei muka koskaan ole hampaissa reikiä ja hänellä on viime kerroilla ollut. ”Mitä sulla on niin hyvät hampaat, ihan epistä, anna ne mulle.” Hah haa, minun hampaissani ei ole uusia reikiä tasan siitä syystä, että ne kaikki on paikattu jo moneen kertaan, ja uudestaan ja laajennetusti ja sitten vielä paikan vierestä ja alta. Minä olen se, jolla oli jo maitohampaissa reikiä. Minä olen se, jolle hammaslääkärit ovat aina sanoneet: hyvin on pesty hampaat ja pidetty huolta, mutta sinulla on siltikin taas 3 uutta reikää. Reikiintymisalttius on geeneissä. Ei kannata olla kateellinen.

Kaki ja etätyötä.


Yhteensä katson tosi rauhallisena sitä, että elämä hiljenee yli vuodenvaihteen. Meidän jouluhaaveemme kaatuivat jo syksyllä kuitenkin siihen, ettei voi mennä Suomeen. Oli jo selvää, että hissuksiin ollaan. Eikä siinä ole mitään vikaa. Kuunnellaan musiikkia, otetaan pelit esiin ja hankitaan hyvät ruokavarastot etukäteen. Sen verran painetaan töitä kuitenkin joulun kynnykselle saakka, ettei siinä ehdi tulla tylsää, kun saa muutaman päivän olla rauhassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti