tiistai 14. huhtikuuta 2020

Valokuvahupia


Minua kovasti ilahduttivat lehtien esimerkit taideprojekteista, joissa ihmiset asettuvat vanhan maalauksen näköisesti valokuvaan ja tekevät oman versionsa. Joko mahdollisimman esikuvan näköisen tai vaihtaen siihen hulvattomia nykyajan elementtejä vitsiksi.

Symppiksiä poseerauksia löytyy. Venäläisillä on oma sivunsa, suomalaisia tunnuksia löytyy, ja yksi ensimmäisiä on hollantilainen ”Tussen kunst en quarantaine”, Taiteen ja karanteenin välissä. Viittauksena tietysti tv-ohjelmaan ”Tussen kunst en kitsch” eli ”Taiteen ja kitschin välissä”. Siinä arvioidaan ihmisten ullakko- ja kirpparilöytöjä, että onko tämä kymppitonnin arvoinen alkuperäismaalaus vai jonkun dreijaama merkityksetön markan vaasi. Suomen telkkarissa vastaava ohjelma on vissiin ”Antiikkia, antiikkia!”

Näissä lehtijutuissa on muutamia hienoja esimerkkikuvia: Yle ja Iltsu.

Tähän en sitten ruvennut osallistumaan vielä. On meinaan töitäkin tehtävänä. Mutta löysin toisen, sopivan haasteen.

Erilaiset kotimatkaajan filmit ja kuvat ovat myös in. Miten päästä reissutunnelmiin, kun ei saa matkustaa? Paljon levinneitä ovat videot, joissa muka lennetään lentokoneella (linkki). Pilvet ja siipi näkyvät ikkunan takana ja viiniä siemaillaan. Sitten selviää, että siellä vain pyörii filmi tabletin ruudulla, pesukoneen pyöreän ikkunan takana, ja ”matkustaja” istuu pyykkituvassa.

Ja sitten on tämä tehtävä: Valitse kuvakokoelmastasi joku eksoottinen valokuva lomareissulta ja yritä tuottaa samanlainen maisema ja kompositio kotona yksinkertaisin kotivälinein. Sitten skenariot vierekkäin verrattaviksi.

Huumoria on sellaiset, joissa ihastellaan jotain tulivuoren syvää kraatteria sen reunalla vaelluskamppeissa, ja kotikuvassa ollaan riemastuneena vessanpöntön yllä, että ”suuri kurimus”. Tai vesiputouksen sijaan suihku juoksee vieressä lorotellen. Tässä linkissä esimerkkejä.

Keksin itselleni kaksi Thaimaa-kuvaa, jotka on mahdollista uudelleenluoda. Oli kivaa tehdä tällaisia teatterin lavastushommia.

Tein ”bambulautan Sok-joella”. Vihreät pyyhkeet korvaavat metsän, eteisen lattia ja pari kiemurtelevaa nauhaa saavat esittää vettä ja joen aaltoviivoja, ja samat vaatteet päälle ja turistikamera syliin.




Uima-allaskuvassa on kukka korvan takana, sen askartelin tietysti vessapaperista. Kokosin hellan päälle sinisen ”uima-altaan” vadista ja turkoosista kulhosta; altaassa oli alun perin vihreä saari, jonka keskellä kasvoi puu, joten laitoin vesikulhoon kellumaan muovilehden (mukin kansi) ja sen päälle puisen miniatyyripuun. Ikean muovisaniainen esitti palmua.


Lisäys myöhemmin: tässä linkissä on vielä muutamia oikein hienoja "maalauksia".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti