torstai 9. huhtikuuta 2020

Kofeiinit ja energiajuomat testissä – allergia väsyttää


Haukottelee ku hullu. Katsoo syyttävästi kahvikuppiin. ”Miksei tää toimi?”

Allergia lisääntyy ikävänä olona ja yöllä on nenä tukossa. Ja väsymyksenä. Kyllä se on niin, että väsymyshäiriöitä minulla on lähinnä keväisin siitepölyaikaan. Silloin on sitä, että silmät painuvat kiinni klo 14 tai klo 19. Ei sitä muutoin ole.

Ylimääräisen väsymyksen takana voi olla allergian (turhien) prosessien keholta vaatima energia. Joitakin väsyttävät antihistamiinitabletit, mutta minua ensi sijassa itse allergia. Se on helppo testata; en läheskään aina käytä allergiatabletteja sesonkinakaan, ja silti väsyttää.

Eräänlainen ”kevätväsymys” siis, mutta ei se, mitä sillä käsitteellä yleensä tarkoitetaan. Tämä allergiaväsymys on pelkästään fyysinen vaiva. Kyllä psyyke jaksaisi, mutta silmät painuvat kiinni ja aivot unten maille kesken kaiken ja vääjäämättä. Joku painaa off-nappulaa ja moottori sammuu.

Kun viime keväänä iltapäiväväsymys iski päälle haittaavassa määrin, aloin kokeilla piristeitä töissä. Testasin kofeiinijuomaa, jota sain ilmaiseksi miehen töistä pari nappulaa. Ehkä energiajuoma on sittenkin se vastaus?

Viikolla teen, no sanotaanko nyt, lähes parhaani saadakseni riittävästi unta, eli yritän korjata asiaa sieltä perusrakenteista käsin. Periaatteessa minulla on 8 tuntia nukkuma-aikaa arkena eli noin 23 - 7. Mutta nukahtamiseen menee joskus kauankin pyöriessä, ja joskus vaan on huono ja pikälti uneton yö stressin, psyykkisen ylikuormittumisen, pikku vaivojen ja sairastelujen, flunssien, hormonien, planeettojen asennon, täysikuun tms. kriisien takia.

Ja viimeistään siinä vaiheessa alkaa väsyttää iltapäivisin toden teolla, kun takana on kaksi huonosti nukuttua yötä, joiden todellinen uniaika jää pariin tuntiin.

Syyn arvelu ei auta akuuttiin ongelmaan silloin, kun silmät meinaavat pudota kiinni siinä työpöydän ääressä ja hommia olisi tehtävävä vielä yli 3 tuntia. Kun miettii, voisikohan vessassa ottaa vaikka 5 minuutin nokoset salaa, koska ei kerta kaikkiaan pysy hereillä. Nyt etätöissä en kuitenkaan ole ruvennut nokosille kotisohvalle kesken työpäivän, vaikka ehkä voisin.

Tehtävä on ihan yksinkertainen: haluan aineen, joka poistaa väsymyksen joksikin aikaa. Eli piristää hetkeksi. Piste. Onks se niin vaikeeta?


Kokeilemani juoma oli sitruunanmakuinen, sokeriton poretabletti ja silti kohtuullisen makea eli täynnään makeutusaineita. Mutta sellainen jööti kofeiinia siinä oli, että siitä herää.

Söinhän minä kofeiinitabletteja opiskelijana ja ne toimivat. Kun tiesi, että nukkumatunteja oli ollut liian vähän ja piti kestää silti hereillä luento. Tai tentti. Tai tenttiin luku. Kuulin työkaverilta, että traditio elää! Hänen tyttärensä käytti kofeiinitabletteja lukiessaan loppukokeisiin.

Työkaverikin oli viime keväänä valittanut väsymystä vähintään yhtä paljon kuin minä. Menin hänen luokseen poretablettien kanssa.
- Psst. Mulla on dopingia. Nämä herättää.
- Speediä?
- Joo.
- Vitsi, näitä olisin tarvinnut eilen iltapäivällä. Sillon olin kliinisesti kuollut.
- Hahahaa, tiedän tunteen.
- Hyvä, kokeillaan näitä. Poretabletti?
- Joo, liuotettava lasilliseen vettä kuulemma.
- Ans haistaa. Hmm, raikas.
- Jaaha, valkoinen aine näemmä.
- Ehkä tän vois myös murentaa ja vetää nenäänsä...
- Ole hyvä vaan... omalla vastuulla.

Ehkä ihan vähän turhan levottomaksi siitä tuli, mutta muuten oli melko luonnollisen oloisesti hereillä ja valpas, eikä enää väsynyt, ihan simppelisti. Kiva. Vaikutus myös kesti pitkään, ainakin nyt sellaiset 4 tuntia. Olin luullut, että jos vetää energiajuomia, niin sitten on tunnin hyperaktiivinen ja sen jälkeen jo nukahtaa taas täysin.

Ei minua kahvi koskaan ollut auttanut noin selvästi heräämään kuin tämä satsi. Enkä edes uskaltanut juoda siitä mukista kuin puolet. Ja se riitti kyllä loppupäiväksi. Mietimmekin, että ehkä kannattaa puolittaa poretabletti.

Loogistahan se ei ole, koska kupillisessa kahvia pitäisi olla suunnilleen sama määrä kofeiinia kuin poretabletissa. Jokin on vikana ainakin työpaikan automaattikahvissa, olisiko vaikka laatu.

Kotikahvi on parempi.

Aloin ymmärtää energiajuomien piristetarkotuksen. Mutta niissä on usein ihan hirvittäviä lisäaineita, sokereita ja väriaineita, ja miksi ne maistuvat niin yltiömakeilta ja keinotekoisilta?

Markkinoille ehkä alkaakin vähitellen tulla luonnollisempia piristejuomia. Saksassa joku kehittää hedelmäistä guaranajuomaa ja haluaa vaihtoehdon ”nallekarkin makuisille keinotekoisille siirapeille”. Mutta ei sitä vielä normaalikaupasta saa.


Löysin meidän ruokakaupastamme muunlaisen tölkin lupaavan näköistä sokeritonta kofeiinijuomaa. Mutta sekin oli jollain muilla hämärillä konsteilla saatu ylimakeaksi. En ymmärrä, miksi se on aina oletus, että litkun pitää olla niin makeaa, ettei sitä ihminen kestä.

Onhan näitä sitten kaikkia mate-teitä ja muita luonnollisempiakin piristäviä, vaihtelevin vaikutuksin. Täytyisi vähän tutustua.

Sitten töissä jaeltiin ilmaiseksi jostain jämävarastosta tulleita cappuccino-pikakahvijauhepusseja. Kas, sehän haisee ihan oikealta kahvilta. Kas, tämähän piristää!


Ja lopulta, viime talvena, päätin hankkia ihan perinteistä instant-murukahvia. No sehän toimii myös. Eli kyllä ihan kahvikin kykenee auttamaan vireystilaa, kunhan se on kunnollista.

Se, että tökeröt halvat jauhekahvijuomat sisältävät oikeaa kofeiinia ja toimivat, vahvistaa ennen kaikkea sen, että meidän automaattikahvimme on ihan surkeaa litkua. Se ei todellakaan ole vissiin kofeiinia nähnytkään.


Viime kevään jälkeen saatoin iloisena todeta, että iltapäivän väsymysongelmat katosivat itsestään. Kesän, syksyn ja talven ajan tilanne oli radikaalisti parempi. En kaipaillut piristeitä lähes koskaan.

Ja nyt kun kevät taas alkaa, tarkemmin sanottuna allergia, siitepölykausi, astma, ongelma nostaa päätään ja iltapäiväväsymys iskee myös hyvin nukuttujen öiden jälkeen. Katsotaan, millainen sesonki tästä tulee. Koivut ovat jo täydessä kukassa.

Siitepölyennusteessa koivu oranssina, kolme pölypalloa neljästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti