sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Hyvää sushia


Monta on sushia nähty. Markettien laatikot ovat vähän tylsän makuisia ja usein täällä laitetaan siihen rullaan, jossa on tonnikalamössöä sisällä, tilliä ulkopuolelle. En usko sen kuuluvan oikeaan japanilaiseen. Enkä tykkää tillistä hirveästi. Myös saksalainen pakastesushirasia on kokeiltu taannoin. Hm. Kaikki paremman puutteessa; kun emme asu kaupungissa, jossa voisi kävellä hakemaan tuoretta sushia miltään tiskiltä. Eikä ole sushitaksia, kuten joillain paikkakunnilla.

Paikallinen japanilaisravintola tekee parhaansa ja ruuat ovat hyviä, mutta systeemi ja tarjoilijat sekoilevat siellä niin auttamattomasti, että sinne ei ole hauska mennä. Siellä täytetään paperille pikku suupalojen tilauksia viisi kierrosta peräkkäin, mutta tilauslistat menevät sekaisin ja voi joutua odottamaan puolitoista tuntia ensimmäistä kierrostaan nälkäisenä. Saa vääriä ruokia ja omat ruuat on tarjoiltu naapuripöytään. Hermo menee.

Mutta nyt halusin kertoa ravintolasta, jossa kaikki menee putkeen. Jos liikut Hollannin kaakossa, rajaseudulla lähellä Saksaa ja pidät sushista ja muusta japanilaisesta, niin Izumi on mainio paikka. Ravintola toimii paikkakunnilla Venlo, Roermond ja Weert. Meiltä lähin on Venlo, parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä.

Remonttihössäkästä huolimatta päätimme ottaa tauon ja käydä mieheni synttäri-illallisella. Täällä, jos jossain.Izumissakin on ennen käytetty paperisia tilauslistoja, mutta nyt siellä hoidetaan tilaukset tabletilla. Erittäin kätevää. Joka pöydällä on oma tabletti, johon klikataan ruuat ja lähetetään tilaus. Samalla tabletilla voi tilata juomat, pyytää tavalliset aterimet jos ei puikkoilu oikein onnistu, tilata lisää wasabia ja inkivääriä, ja lopuksi laskun.


Säännöt ovat: ruuista maksetaan könttäsummahinta, 24 euroa viikolla ja 26 euroa viikonloppuna per aikuinen. Juomat maksetaan per kappale siihen päälle. Aikaa on 2,5 tuntia ja aina 15 minuutin päästä voi klikata uuden ruokatilauksen menemään. Joka tilauksella jokainen pöydän henkilö voi tilata maksimissaan 5 eri ruokalajia.

Valittavana on yksittäisiä susheja, kolmen kappaleen sushisarjoja, pikkuvartaita, pikku lohifileitä, keittoja, salaatteja, pieniä liha-annoksia, lisukkeita ja jälkiruokia.

Teoreettisesti siis voisi kahteen ja puoleen tuntiin mahduttaa kymmenen tilauskierrosta ja niihin 5 ruokalajia. Voin kertoa, että viittäkymmentä ruokaa ei pysty syömään. Yleensä maha alkaa täyttyä jo kolmannella kierroksella lopullisesti. Jos tyytyy kolmeen-neljään ruokalajiin per kierros, voi jaksaa neljä kierrosta ja vielä pienen jälkiruuan päälle.

Saahan sitä tilailla, mutta tarkoitus on saada syödyksi kaikki, mitä on tullut hankkineeksi. Jos jättää annoksia syömättä, niistä laskutetaan erikseen; tuhlauksen estämiseksi ja ihan asiallisesti.Susheissa on innovatiivista valikoimaa myös niille, jotka eivät perinteisimmistä kaloista välitä. Täytteenä on vaikka avokadoa, mangoa, kanaa, banaania, tai lohta lämpimän juuston tai tuorejuuston kanssa. Mieheni, joka ei ole erityisesti raa’an kalan ystävä – graavilohi vielä menee, mutta silli ei – löysi täältä monta sushiyhdistelmälajia, joita iloisena tilaili. ”Tämä, missä on lohimössöä sisällä, on tosi hyvä!”

Ja jos ei ole ollenkaan sushin ystävä, niin lämpimiä ruokia on ihan tarpeeksi valittavissa myöskin; grillattua lohta, aasialaisittain maustettuja lihapatoja, nuudeleita, paneroituja uppopaistettuja katkarapuja, valkosipuligambaksia, seesamkanaa, herkkusieniä...Lautanen tulee pöytään. Ihmettelen miehelleni näkyä:
– Häh, kuka tilasi banaanisushia, sinäkö?
– Kyllä.
– Ihan tosissaan? Hullu.
– Nam, tää on hyvää!

Ruokalistakirjasta näkee ruokien yksityiskohdat ja voi niihin tutustua selailemalla, vaikka tilaus tehdäänkin sitten tabletilla.

Jotkut nimet ovat hauskoja. "Yksi inari, yksi suzuki ja yksi kani, kiitos."Tilaukset tulevat uskomattoman nopeasti. Jo kahden minuutin päästä klikkaamisesta saattaa alkaa ilmestyä kippoja ja pikkulautasia pöytään. Niitä tulee sitten ripotellen kunnes kaikki on toimitettu. Ruuat ovat kaikki herkullisia, muuta ei voi sanoa. Ja kauniisti tarjoiltuja. Sen ovat huomanneet muutkin, koska puoti on ihan täynnä ainakin viikonloppuisin, ja lienee melko välttämätöntä varata pöytä etukäteen nettisivulta. Yhtä lailla tiistai-iltanakin näytti tupaten täydeltä, kun kävimme täällä työillallisella.

Ravintolan vieressä on myös hakutiski, josta saa tilata sushia kotiin.

Tämä on sellainen uusi lemppari, johon tekee mieli satsata aina, kun on jotain juhlittavaa tai muuten kapasiteettia käydä ravintolassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti