keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Kissat tutkivat talonOlin saanut ylimääräisen etätyöpäivän kissojen hakuviikolle emmekä joutuneet jättämään niitä yksin ensimmäiseen viiteen päivään. Se oli hyvä strategia. Siinä ajassa ne ehtivät oppia reviirinsä jo hyvin ja pystyimme katsomaan, mitä pitää optimoida käytännön arjessa.

Ensimmäinen työpäivä toimistolla meni ihan hyvin, kun kissat olivat ensimmäistä kertaa koko pitkän päivän keskenään kotona. 


Janneke oli jo kehittänyt rutiinin mennä sikeimmille iltapäivänokosille yksin yläkertaan makuuhuoneeseen pieneen kissanpetiin, jonka olin sinne etukäteen designannut. Siinä on pikkulipaston päällä matala minipöytä nurin päin, ja näin syntyneessä ”laatikossa” pehmeä tekoturkispeitto. Jip pysyy sillaikaa olohuoneen tornissa.


Makuuhuoneen peti.


Meillä on kissavalvontakamera eli nettikamera, josta voidaan katsoa puhelimen sovelluksella, miten menee, sen mukaan mihin olemme kaksi kameraa suunnanneet. Näimme siitä, että siellähän Janneke tuhisi koko iltapäivän omassa vaaleanpunaisessa prinsessapedissään.Kissanhyllyjä ja rappustietä käytetään yhä useammin.


Ja yhä tarkemmin nuuskitaan kaikki esineet.


On mahdottoman koomista kuulla, kuinka se kissan nuuskuttelu kuuluu oikein sellaisena tuhinana. Nuh nuh nuh, kun ne käyvät läpi jotain pintaa nenällään. Jip löysi ruokapöydän lankkujen välistä jonkun vanhan juustonkuoren palan, joka on sinne lentänyt kaksi vuotta sitten. Kyllä haistaa sen.Yhtenä päivänä kävimme tutustumassa kylppäriin. Kovasti oli nuuskittavaa Jannekelle. Se näytti myöhemmin Jipille uudet paikat.Pesukoneen rumpukin tietysti löytyi. Sinne hypäsi Jip. On tunnettua, että kissataloudessa täytyy varmistaa aina todella tarkkaan pesukoneen sisältö ennenkuin käynnistää ohjelman.Eri päivänä taas tutustutin Janneken vaatekomeroon. Avasin oven ja se oli hetikohta nuuskimassa uteliaana. Jip katseli pöydän alta ja tuli pian perässä.Keittiön pesuallas ja hanasta valuva vesi ovat myös pitkän tutkimisen aiheita. Jip halusi lopulta mennä kaikkiin talon pesualtaisiin istumaan.
Alavessan minialtaaseenkin mahtuu, kun yrittää.


Yöt ne pysyivät aina olohuoneessa ja tornissaan. Olikin aika ylläri, kun kerran laitoin aamuyöllä yövalon päälle käydäkseni vessassa, ja nurkasta katsoi kissa kissanpesästä pikkulipaston päältä. Ei sitä pimeässä näe eikä kuule, kuinka monta kertaa ne ehkä vaeltavat makuuhuoneeseen ja takaisin.


Aamua kohden kuului yhtäkkiä makuuhuoneesta Jipin kutsumiuku, jolla se houkuttelee Jannekea paikalle. Ja lopulta tunsin jalkopäässä plompsahduksen: kissa oli uskaltautunut sängylle.Keksin heittää lattialle tyhjän vessapaperirullan hylsyn, ja ne leikittävät sillä itseään ihan itsenäisesti tönimällä ja jahtaamalla sitä pitkin lattiaa. Halpa lelu. Myös rypistetty kauppakuitti on hyvä pallo, jota läimitään joka päivä.


Viralliset pehmolelut ja onkilelun jahtaaminen toimivat myös. Erityisesti yhtä pehmeää ötökkälelua Jip pureskeli sen verran innoissaan, että siinä on varmaan tuju annos kissanminttua. Ja sen jälkeen se makasi nurkassa naama kaappiin päin niin että mietin, että nyt se on ihan pöllyssä. Tämä lelu menee välillä kaappiin jäähylle.

Jip oli ikkunalaudalla kilpipiilea-kasvini vieressä. Sitten yhtäkkiä jotenkin kummasti kasvista oli irronnut lehti. Jip leikki lehdellä, heitti sen lattialle, pomppi sen perässä ja ryömi sitä etsimässä. Jannekekin tuli katsomaan. Olen tarkistanut, että se ei ole kissoille myrkyllinen. 


Mutta jos siitä vaikka joka päivä irtoaa mystisesti yksi lehti, niin aika pian ei ole mitään jäljellä. Siinä on meinaan vain noin kuusi lehteä.


Kasvista irtosi lehti. Miten se nyt noin.


Mieheni totesi, että ehkä ne tarvitsevat vieläkin enemmän virikkeitä. Haimme kaupasta lelun, jossa pallot pyörivät kourussa kerrosten välistä. Se oli heti hyvin mielenkiintoinen. Jip käyttää reikäisen muovipallon pyydystämiseen esim. yhtä kynttään ja koukuttaa sen siihen: saalis on kiikissä eikä liiku.


Hehe, sitten kissat olivat todellakin saaneet ne pallot ulos kourusta päivän aikana. Aika vahvoja tai älykkäitä. Lelun muovi joustaa hitusen eli jos kiskoo tosissaan niin pallot voivat plupsahtaa ulos.


Insinöörit tutkivat pallokourun.

Paikkakin saatetaan viedä, kun kerran nousee.Tein viiden minuutin videon kissojen touhuista Youtubeen:

https://www.youtube.com/watch?v=Pu2BT9dFDus

2 kommenttia: