torstai 16. joulukuuta 2021

Perutaanko joulu taas?

 

Suomeen jouluksi aikova ulkosuomalainen saa tässä jännittää sitä, että ehkä Suomen 

hallitus keksii, että meidät pitää testata 3 kertaa, jotta saadaan tulla maahan, koska uusi muunnos. Nykyiset rajakäytännöt ovat voimassa 19.12. saakka ja mehän lennämme 20.12. Kukaan ei osaa sanoa, mitkä ovat säännöt silloin, rupeavat vasta vääntämään asiasta. 


Miten minusta tuntuu, että jouluaattona tai joulupäivänä olisi parempaakin tekemistä kuin yrittää saada pakollista testiaikaa itselleen. Varsinkin jos on kahdesti tai kolmesti rokotettu, oireeton  ja etukäteen jo 2 kertaa testattu. (Sehän on trendi, että vaaditaan sekä hidas että pikatesti ennen lentoa eri aikatauluilla ja eri voimassaoloajoilla sekä testi maahan tultua, jos kerran ruvetaan testejä vaatimaan.) Tiedän, tästä on mielipiteitä nollasta sataan ja tiedän, monet asuvat valtioissa, joissa testataan vielä tätäkin enemmän jo nyt, mutta jossain kohtaa ylittyy minusta hätävarjelun liioittelun käsite, varsinkin kun muunnos on ollut jo aikaa sitten sisällä Suomessa. 


Kaikki meidän liikkumisemme kaupoissa, lentokentällä ja lentokoneessa  tapahtuu kuitenkin maski naamalla, eikä Hollannissa ole mitään yleisötilaisuuksia eikä edes ravintolat tai baarit auki klo 17 jälkeen, joten kyllä tässä perustason turvallisuudesta huolehditaan kuitenkin jo kautta linjan.


Oikeasti siellä on THL:llä joku, joka on esittänyt ministeriölle yhtenä vaihtoehtona kaiken Suomeen tulevan lentoliikenteen keskeyttämistä. Kiitos vaan tuhansien ulkosuomalaisten ja heidän läheistensä joulun pilaamisesta. Kaikilla on tiketit ostettuna ja lahjat pakattuna, valmiina näkemään perhettä sen yhden kerran vuodessa. Kukaan ei poliittisissa neuvotteluissa sanalla mainitse inhimillisen kärsimyksen määrää, jos juuri jouluksi pamautetaan piikkilanka rajan eteen. Puhutaan vain turisteista taas, kukaan ei muista kahden kulttuurin perheitä.WHO sanoo, että on ihan turhaa valtioiden sulkea rajojaan ja keskeyttää lentoliikennettä tämän variantin takia, sillä se leviää kuitenkin ympäri maapallon ja kansainväliset yhteydet ovat tärkeitä. Täydellistä sulkua ei saa mikään maa aikaiseksi, koska se ei ole realistista. Ja silti kymmenet valtiot ovat paniikkitilassa nimenomaan sulkeneet tai sulkemassa rajojaan. En minä ole välinpitämätön, mielipiteeni takana on WHO! 


Jopa EU miettii testauspakkoa kaikille, ja se voisi tulla voimaan pian. Kuka ne kaikki EU:n sisäiset lentomatkustajat testaa, ajoissa ennen lentoa? Mikä testauspiste pystyy nostamaan kapasiteettiaan tuhatkertaiseksi ja juuri joulupäivänä?


”Ei pidä pandemian aikana matkustaa mihinkään”, sanovat monet. Tämä pandemia kestää 5 vuotta enkä anna kenenkään kieltää minua näkemästä lähimpiä perheenjäseniäni 5 vuoden ajan! Missasimme jo viime joulun Suomessa. Tätä emme, piste.


No, Hollannin hallitus käskee viettämään joulua korkeintaan 4 hengen kesken. Ja eivät saisi isovanhemmat halailla lastenlapsia kuusen alla. Ja muuta täydellistä paskaa. Haistakaa vittu. Ketään enää kiinnosta. Mentaaliterveys, ajatteleeko sitä yhtään kukaan ollenkaan näitä päätöksiä tehdessä? Tietysti virologin näkökulmasta jokaisen pitäisi nyt istua yksin sellissä seuraavat 5 vuotta, mutta siinä ajassa 90% tekee itsemurhan. Tässä alkaa vahvempienkin mielenterveys rakoilla, kun sosiaalisia kontakteja rajoitetaan näin kauan.


En vähättele tautia, joka on huono-onnisille tappava. Tunnemme ihan tarpeeksi tutuntuttuja, jotka ovat sen saaneet, olleet sen takia sairaalassa tai jopa kuolleet. Silti tällainen politiikka vuosikaudet läpeensä on kestämätöntä.Uutiset ovat yhä epätoivoisempia, pelkkiä negatiivisia. Ei siellä ole kuin katastrofi toisensa perään. Pandemiakatastrofin uudet muunnokset ja uudet rajoitukset vapaaseen liikkumiseen ja arkielämään, tulevaisuudessa pelkästään poliitikkojen yhä vain enemmän kiristämät rajoitukset niin että kuukausikaupalla kukaan ei saa elää normaalisti. Siihen päälle kaikki muut maailman katastrofit, joista meidän kaikkien pitäisi kai tuntea syyllisyyttä, kun ei saada Jemenin sotaa ja nälänhätää ratkaistua eikä Afganistanin hulluja eikä Syyriaa, ei Valko-Venäjää eikä mitään muutakaan.


Joskus mietin, että mikä on uutislähetyksen sekä Suomen iltapäivälehtien tarkoitus, saada meidät kaikki tekemään itsemurha depression takia vai? Koska ei sieltä tule kuin synkkyyttä ja toivottomuutta. Eihän sellaista voi katsoa, ei pidä katsoa sellaista.Minäkin vajoan kaivoon, jos en keksi itselleni miellyttäviä rentoutumiskeinoja ja pieniä ilon tekoja, joissa keskityn vain omaan hommaani. Käännyttävä sisäänpäin. Siihen kuuluu itsekkyys: rajaan kaiken muun ulkopuolelle, koska on välttämättömyys, että pääsen rauhaani, omien muurieni sisälle.


Alkaa olla pakko keskittyä sisäänpäin ja henkisyyteen. Ei ole kohta muuta tietä enää synkkyydestä. Meditoin jo kaikki chakrat ja puhdistin ja avasin energiakanavat. Jotta migreenikivut ja lihaskivut löytäisivät tien ulos kehosta. Jotta jumit avautuisivat. Rukoilen myös rauhaa, sisäistä rauhaa.


Enpä ole ennen tajunnut Beatlesin Across the Universen olemassaoloa. Kappale tehty sen jälkeen kun kävivät vähän valaistumassa Intiassa. Meditaatiotrippi ja maailmanrauha, tosi nätti Jai guru deva -kohta, joka soi nyt päässä jatkuvasti.Tämä aika aiheuttaa vastareaktioita. Se on jännä. Kun huomaan töissä, että perinteisesti ei-niin-henkiset ihmisetkin kiinnostuvat henkisistä rituaaleista. Lukevat rituaaleista joulun jälkeisinä päivinä, talon puhdistamisesta yrtein ja lappusten kirjoittelusta, joissa on kaikki vanha ja paha ja jotka poltetaan ulkona. Muutkin alkavat kertoa minulle ihan samasta: että yrittävät miettiä kiitollisuuden aiheita illalla, ettei fokusoi vain huonoon. Aikovat tyttärensä kanssa polttaa suitsukkeita uudenvuoden tienoilla ja polttaa myöskin lappuja. Niin hyvä asia. Ehkä minunkin pitäisi kaivaa tuoksuhartsini esiin.


Ehkä tämä pandemiakriisin jatkuvuus ja näköalattomuus ja loputon painajaisen jatkuminen ja kaikki turhautuminen alkaa kulminoitua niin pahaan oloon, että ihmiset alkavat herätä. Herätä keskittymään aivan muuhun.


Om namah Shivaya. Jai guru deva. Joka päivä. Keskity olennaiseen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti