perjantai 10. joulukuuta 2021

Huoltotöitä kropassa ja taloudessa

Yhtenä aamuna oli oikeaa lunta auton päällä aamulla. Kiinni jääkerroksella tuulilasissa. Käytin lumiharjaa ja raappaa. Juuri kun piti pitkästä aikaa mennä toimistolle.

Koska kerran elämässä oli yksi lomapäivä, joka oli maanantai, kävelimme miehen kanssa kerrankin Venrayn torin läpi. Ei sinne normaali ihminen pääse, koska se on vain maanantaisin päivällä. 


Ohhoh. Siellä on aika kivoja ruokakojuja, kaksi tuoretta kalatiskiä lohineen, indonesialainen ruokamyynti, on hedelmät ja leivät, juustoja ja iso pähkinä-kuivahedelmämyynti. Ja välissä vaatemyyjiä, yhdellä oli satoja uimapukuja siinä roikkumassa, +4 astetta pipo päässä ja kylmä viima, kiva kuvitella jos tuossa riisuutuisi alasti ja kokeilisi pari uimapukua, hrr. Nahkavöitä oli, nappeja ja lankoja. 


Kauppakatua.

Ja ompelukojulla roikkui kaulureita! Juuri olin miehen kanssa kerrannut Suomen nerokkaan kaulurin, tosin tarkoitan sitä kaulurimyssyä, joka lapsille laitettiin vuonna 1979. Naama vain näkyi aukosta, päässä oli huppu joka jatkui leuan alta suojaamaan koko kaulan ja sitten sellainen lappu hartioilla. Jotain venyvää ohutta neulekangasta. Siihen pipo päälle ja kaulaliina, ei päässyt lumi niskaan. 


Nykyään on jopa uudestaan muotia sellaiset villalankakaulurit, joissa on vain poolokaulus ja hartialappua, niitä kutojat kutovat ja ohjeita jaetaan eri värisenä. Niskavaivoihin tuli minulle netissä suosituksia, että lämmitä koko kaula yölläkin nukkuessa, niin hieman mietin, miltä tuntuisi kokeilla joustavaa kauluria, joka pysyisi paikallaan yöllä ehkä hyvin eikä painaisi. Ja heti tuli kauluri vastaan! Pakkohan se oli ostaa kokeiltavaksi. Haisi tosin kemiantehtaalta, joten pesin sen nyt ensin.


Mikrouunissa käytetty kirsikankivityyny lämmittää.


Hollannissa jatkettiin sitä, että ravintolat ja kaupat kiinni klo 17. Ja jatketaan varmaan ensi vuoteen. Minkäänlaisia tilaisuuksia ei saa pitää klo 17 jälkeen, eikä urheilupaikkoihinkaan pääse. Nyt kuuluu, että hollantilaiset käyvät massoittain Saksassa ja Belgiassa ravintolassa syömässä iltaisin. Mikäs siinä, jos asuu lähellä rajaa. Koronapassilla ja ajanvarauksella pääsee, ei se ole kiellettyä. Mutta kukaan tuskin lähtee sitoutumaan kuntosalijäsenyyteen rajan taakse.


Kunnantalo sanoo olevansa kunnantalo.


Tilattiin huoltomies. Saatiin kokonaan uusi keittiön hana, kun se oli sisältä niin vanha ja kalkkiintunut ja tiputteli. Suihkun putket sen sijaan eivät testissä vuotaneet yhtään vaikka luulin niin. Edellinen viemärimies avasi suihkun viemärin, koska se kurlutteli.


Autoni ilmastointi haisi ja puhkui huonosti, vein sen huoltoon. Siinä oli liian vähän kaasua. Kuulemma ilmastoinnissa pitää olla nesteen lisäksi myös kaasua. Jaaha. Ja systeemi otsonoitiin, jolloin se raikastuu eikä haiskahtele. Kaikkea sitä.Huollettuja asioita viime aikoina: Auto. Keittiö. Kylpyhuone. Minun hampaani - reikiä nolla. Miehen hampaat - kaksi vanhaa paikkaa piti uusia, kun alkoivat haljeta. Hän oli tyytyväinen uuteen naishammaslääkäriin, joka oli helläkätisempi ja jopa porasi pehmeämmin kuin vanhan liiton äijät, jotka meillä olivat aiemmin hammaslääkäreinä ja lähtivät eläkkeelle. Nuoret naiset, modernimpi koulutus. ”Antavat jopa taukoa, jotta voi niellä tai sulkea suunsa välillä! Upeaa!” Vanhat paksusormet ne vaan tunkivat brutaalisti. Suunta parempaan.


Huollossa edelleen: lapalihas. 4 fyssaria käyty. Vähitellen kipuilu laantuu, mutta on siinä se perusvika vielä paikallaan, että tuntuu helliä kohtia lihaksessa ja hyvin helposti se yrittää alkaa jomoilla aina uudestaan, yöllä tai päivällä, käsivarteen säteillen.


Fyssari viimeistä edellisellä kerralla: juteltiin paljon. Että joulupuu on laitettu meillä jo viikkoja sitten. Hän piti sitä virheenään, että laittoi jo kuusen vaikkei vielä ollut Sinterklaas juhlittuna. Sama sääntö kuin Suomessa, että kuusipuun saisi laittaa vasta kun itsenäisyyspäivä on ollut. Äh mitä välii, se on vain vanha traditio. Sanoin, ettei se ukko Sinterklaas sitä kuusta pelästy.


Kerroin, että Suomessa meillä on 23 astetta sisällä eikä tällaista hollantilaista palelua. Että Suomessa opitaan välineiden tärkeys pakkasilla. Että -33 asteessa kävelin kouluun. Hän oli käynyt vain Norjassa eikä tiennyt mitään suomalaisia sanoja. Ehdotin ”sauna” ja ”Nokia” nyt kumminkin, ja kun sanoin ”entäs formulakuskit”, hän muisti ”Räikkönen”. Sen hän tiesi, että suomi vilisee ä- ja ö-kirjaimia.Taas piti raapia jäätä autosta aamulla. Pelkäsin, että siitä tulee uusi lihaskramppi.


Luin vähän enemmän lihasten triggeripisteistä. Niihin kertyy oikein kuona-aineita ja ne paisuvat siitäkin. Niihin pitäisi saada verenkiertoa ja aineenvaihduntaa liikkeelle. Triggeripistettä saa painaa sormella kovasti, juuri siihen mistä kipu tuntuu tulevan ja säteilevän. Harmi, etten pysty omalla sormella painamaan tuolta olkapään takaa. Käskin miestä painamaan. Ja ainakin se yö meni kivuitta.


Aika loogista oli se, että yö meni hyvin ja nukuin sikeästi, kunnes aamulla olin ihan jäykkä hartioista, leukaperätkin lukossa ja lavat ja kaikki, ja tunsin että ne pitää saada liikkeelle, verenkiertoa. Jäykistymisestä pääsee triggerpistekin taas riehaamaan. Pyörittelin ja liikuttelin ja venyttelin niskaa ja koko aluetta, veri alkoi virrata, ja kivut poistuivat.


Viimeksi fyssari jutteli musiikista, ei ollut euroviisufani mutta tiesi kyllä, että Suomesta tulee jotain hevirokkareita, ja Lordi. ”Joo, se on legenda.”Töissä suklaajoulupukki sai poikasen. Ja tuhottiin kotona melko nopeasti. Mies tarjosi minulle joulupukin päätä tarjottimella: ”Saat ton.” Kiitti.2 kommenttia:

 1. En muista menneeni 33 asteen pakkasella lainkaan kouluun. Meillä Satakunnassa ei ollut niin kovaa pakkasta. Jyväskylässä kävelin 42 asteen pakkasessa yliopistolle. Et kai kertonut fyssarimiehelle, että pitää olla villahousut ja villasukat, jotka sitten kätevästi riisutaan vessassa, ettei läkähdytä sisätiloissa. Kädet pysyivät jäätymättä, kun turkisrukkasten sisällä pidin villalapasia.
  Fyssari olisi kai nauranut itsensä puolikuoliaaksi, jos olisi kuullut epäseksikkäistä miesten raappahousuista ja välihousuista. Fyssarilla on kai harvemmin suomalaisia asiakkaita, ja hänkin tarvitsee iloa ja vaihtelua elämäänsä. Toivottavasti saa sinutkin pian kuntoon.
  Tavallinen jouluföhn on luvassa Reinin rannoille, kertovat sääkartat, mutta mekin laulamme valkeasta joulusta ja rekiretkestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on joinain päivinä todellakin "tyttöjen pitkät kalsarit" käytössä ja tarpeeseen tulee. Lapsena oli ne villahousut vielä välissä... tai topatut talvifarkut. Kyllä, iloa Suomi-kertomuksilla. Torin kauluri on lämmittänyt niskaa oikein mukavasti nyt pari yötä, uskomatonta. Niska tuntuu terveemmältä sen kanssa. Rekiretki joo, Hollannin telkkarissa näytetään taas täysin epärealistisia joulumainoksia, joissa muka satelee lunta Hollannin arjessa markettiin mennessä... dream on, ihme hallusinaatio että yrittävät johonkin lumeen uskoa täällä.

   Poista