lauantai 14. marraskuuta 2020

Loputon korona

Juhla toisensa perään menee ohi ilman että sitä voi juhlia. Tai joku merkkipäivä. Onneksi useimmilla niistä ei ole meille henkilökohtaisesti mitään väliä. Mutta silti surkeaa, kuinka vuoden kierto käy ja aina vaan on sama korona ja kaikki peruttu, aina vaan, vuodenajasta toiseen. Oli halloween ja pyhäinpäivä ja nyt on karnevaalien aloitus ja Sint Maarten, johon kuuluu lapsikulkueita lyhdyin, ja sitten on Sinterklaas.

Sinterklaasiin kuuluu marsipaani

Kiva suomalaisille, että tauti on niin vähäistä. Mutta sen myötä Suomessa on päästy sellaiseen kuplaan, että ”meillä ei ole koronaa, mutta kaikissa ulkomaissa on satakertaisesti, joten ketään ei saisi päästää maahan, rajat kiinni ikuisiksi ajoiksi, jokainen suomalainenkin joka matkustaa ulkomailta Suomeen on vastuuton.” Sama se, vaikkei Hollannista ole tullut Suomeen yhtäkään tartuntaa ja lentomatkustamisen tartuntamahdollisuus on jotain 0,4 prosenttia. Ikävä kyllä se yleistys on Suomessa vallalla, että kaikki ulkomaat ovat saatanasta. Eli siellä saa kyllä vihat niskoilleen, jos sinne menee ulkomailta. Välikädessä ja ristiriitaisissa tunteissa ovat kaikki, joiden perhe ja suku elää useassa eri maassa.


Jos Hollannin hallitus joskus purkaa rajoituksiaan, niin kuka muistaa, mitkä kaikki säännöt ovat päällä? Esim. viinan myyntikielto klo 20 jälkeen, olin jo unohtanut että se on. Kauankohan se jatkuu?

Hämmennyn aina kun näen somessa ravintolakuvia, että joku on jossain maassa, esim. Suomessa, ravintolaruuan ääressä. Ai jaa, saavatko ravintolat olla auki? Ei meillä vaan. Ne ovat kaikki olleet 4 viikkoa kiinni ja sitä jatketaan vielä monta viikkoa. Museotkin ovat kiinni, vaikka niihin sai sitä ennenkin mennä vain kourallinen ihmisiä kerrallaan.

Ei me hei tehdä mitään paitsi käydään maski päässä vuorotellen harvoin ruokakaupassa, mutta koronaluvut kasvavat vain.

Kuntosalilla käyntiä rajasivat ensin jo nämä säännöt:
- Vain ennakkovarauksella
- Vain vastaamalla sovelluksessa oirekyselyyn oikein
- Vain tunniksi, aika alkaa ja päättyy tasatunnein
- Vain rajattu määrä kerrallaan laitesaliin
- Uima-altaaseen korkeintaan 4 kerralla, aikaa puoli tuntia
- Höyrysaunaan korkeintaan 2 ihmistä kerralla
- Ryhmäliikuntaan korkeintaan 12 kerralla
- Pukuhuone on kiinni, ei saa vaihtaa vaatteita paikan päällä
- Kengät vaihdetaan sisäliikuntakenkiin aulassa ja jätetään kenkäpussi ja takki aulaan
- Suihku on kiinni, salilta on lähdettävä hikisenä kotiin suihkuun
- Vessoista vain 1 on auki
- Vain jos menee uimaan tai saunaan, saa käyttää pukuhuonetta, mutta vaatekassi on otettava mukaan altaan reunalle (mikä järki tässä on?)
- Jos menee uimaan tai saunaan, saa käyttää vain uimakäytävällä olevaa suihkua

Ja nyt tuli viikko sitten päälle vielä nämä:
- Ei ollenkaan ryhmäliikuntatunteja
- Sauna kiinni
- Uima-allas kiinni

Joten ei ole paljon jäljellä kuntosalista.



Kauppoihin pitäisi mennä yksin tai korkeintaan päästetään kaksi. Oli juttu perheenäidistä, joka oli pakannut lankut autoon ja ajanut palauttamaan niitä Ikeaan, mutta häntä ei päästetty sisään, koska kaksoset olivat mukana. Kaksi pikkulasta, joita ei voinut siinä ymmärrettävästi jättää yksin oven ulkopuolelle. Kaksi henkilöä max, vaikka olisi samaa perhettä. Tällaista täällä on oikeasti.

On surullista, että kaikki tämä sääntöjen liioitteleminenkaan ei auta tartuntalukuihin.

Uudeksi vuodeksi kiellettiin nyt kaikki ilotulitteiden paukuttelu, ja myynti. Koska sairaaloissa ei ole kapasiteettia paikata niitä räjähdelleitä sormia kaiken lisäksi. Ymmärrän.

Ainakin koko eläinkunta kiittää, että pamaukset vähenevät tällä. En uskalla toivoa, että se loppuisi kokonaan, koska kukaan ei pysty valvomaan joka katua ja nurkkaa. Ja panoksia saa helposti rajan takaa, ei sitäkään voida valvoa kuin pistokokein.

Laittomien ilotulitteiden ratsaus on muutenkin auttamattomasti myöhässä, jos ne sen nyt vasta keksivät. Täällä korttelissa on perinteiseen tapaan kulkenut jo lokakuusta saakka joku, joka heittää jonkun pommin myöhään illalla tai yöllä. Nyt kun paukuttelusta uhkaavat 100 euron sakot, kuulostikin siltä, että se posautti koko varastonsa pois kerralla varmuuden vuoksi. Hyvä niin.


Näen unia, joissa kävelen ruuhkaisilla kaduilla Helsingissä tai muissa kaupungeissa, on kesäinen sää ja aukiot täynnä terasseja. Ihmismassa, kaikki ovat ulkona (ilman suusuojuksia), saa istua kahvilassa ja juoda ja syödä, terassit tupaten täynnä ja pöydät vieri vieressä ja kaikilla on mukavaa.

Normaali aika. Sitä on ikävä.

2 kommenttia:

  1. Apua, ei kai meillä täällä tuollaista noitavainoa sentään ole ulkomailta tulevia kohtaan, en ainakaan ole kuullut kertaakaan, ehkä alkukeväästä tuollaisia ajattelemattomia lausahduksia kuuli joiltain. Kyllä me myös ollaan tietoisia siitä, että meillä on korona levinnyt kovasti ja huoli on kova. Pidetään itseämme onnekkaina, koska säästytty pahemmalta aallolta, mutta ymmärretään kuitenkin, että pian voi olla toisin.. Kirjaasi odotellessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos lehtien kommenttiosastoja lukee, niin aika lailla se vallitsee, että pysykööt kaikki vaan rajan takana jotka siellä ovat. Suomen kansalainen saisi virallisesti tulla ilmankin testiä, mutta karanteenia suositellaan, ja siinä se vaikeus onkin. Jos lomaa saa 7 päivää ja karanteenissa pitäisi olla yksin 10 päivää, niin millä sitä perhettään näkee koskaan. Ja tietenkään ei haluaisi tartuttaa ketään, ihan kaikki kohtaamiset ovat riski kuitenkin, eli monenlaisia aspekteja on mietittävänä. Sinällään Suomessa on kyllä ansaittua se, että saa olla hyvin vapaasti, koska luvut ovat ihan toista luokkaa kuin muissa maissa.
      Jee, kirjasta sain jo mallikappaleen painosta, tein vielä pienen taittokorjauksen sen perusteella ja venaan taas viikon... Mutta vikoissa vaiheissa ollaan. Etenee.

      Poista