keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Seikkailuja Saksassa


Sinterklaas-juhla oli ja meni, ja suklaata tunkee ovista ja ikkunoista sen takia. Nyt saavat myydä jämiä tarjoushintaan. Ja joulukoristelu alkoi heti lähimarketissa, kunhan Sinterklaasista päästiin. Kiipeilivät tikkailla ripustamassa havuja kattoon.

Sinterklaas eli Pyhä Nikolaus

Hassut suklaat ja marsipaanit kuuluvat asiaan.


Töissäkin saatiin suklaalevyt sekä suklaakirjain - ikävä kyllä valkoista suklaata mitä en tod. syö - ja mieheni sai pöntön suklaakarkkeja. Mitä ei itse käytä, voi meillä syöttää koko osastolle tarjoilukulhosta, josta ne hupenevat päivän mittaan.


Joulukalentereita alettiin avata, meillä on partiokalenterin lisäksi minikissakalenteri, jonka miniluukusta saattaa paljastua lisää minikokoisia kissoja. Hauska.




Töissä jaettiin myös pullapojat - saksan Weckmann, jolla on tuhat eri nimeä eri alueilla - ja se piti syödä tuoreeltaan. Hyvää oli. Tämä perinne tuli siis sakalaisten työntekijöiden kautta Saksasta.



Marikki-kirjan klassikko on se kun Marikki ja pikkusisko Liisa saavat suklaiset pojat lahjaksi ja ottavat ne nukeikseen, joita ei syödä koskaan. Ne peitellään nukensänkyyn nukkumaan ja ne on tarkoitus säästää ikuisesti. Ne saavat nimet Jerkkeri ja Sverkkeri. Kunnes eräänä aamuna Marikki löytää Jerkkerin ja huutaa ja itkee: ”Ää-ää, Liisa on syönyt Jerkkeriltä pään!” 


Esitin siis pullapojan kanssa tuon skenarion.


”Ää-ää, Liisa on syönyt Jerkkeriltä pään!”

Sunnuntai-iltana ja yöllä satoi lunta. Sitä oli oikein kerros, olisiko 3-4 cm.


Sitä oli maanantaiaamuna vieläkin kerros ja sai oikein putsata autoa. Harjata konepelliltä ja takapäästä ja raapia takaikkunan. Onneksi oli autonhuppu keskiosan päällä, sen kanssa voi liu’uttaa suuren lumimassan koko katolta ja tuulilasilta kerralla pois. Lähtö tapahtui narisevan lumikerroksen päältä, mutta muutoin olivat kaikki kadut sulana ja liikennekin osasi ajaa.





Olin hammaslääkärissä kauniissa puistossa ja parkkipaikalla oli se punamarjainen pensas, joka on aina joulumaalauksissa ja koristeluissa. Sehän on oikeasti orjanlaakeri suomeksi.



Jouluinen puu.


Röntgenkuvat sanoivat, että oikealla puolella on jokunen paikka vähän kulunut, muttei vielä niin paljon että pitäisi vaihtaa. Tarkkaillaan.


Lumesta oli jäljellä vain joku läntti. Nyt siirrytään taas perinteiseen tihkusateeseen. Ja kunta kävi vihdoinkin kasaamassa ja poistamassa puun lehdet meidänkin kadultamme.


Lumen jämä.


Aloitimme lintujen talviruokinnan kahdella siilolla. Siellä käy päivittäin sinitiainen, talitiainen, varpunen, peippo, joskus viherpeippokin. Sepelkyyhky, turkinkyyhky, punarinta, harakka. Mustarastas syö lähinnä ruukkukukka gaultherian punaisia marjoja.



Tiaisia käy koko ajan, muta nämä isommat on helpompi saada kuvaan.


Lauantaina menimme Saksaan retkeilemään. Ensin etsimään seinähyllyjä huonekalukaupoista Krefeldistä ja sitten joulumarkkinoille, jonne valittiin Kempen kohteeksi. Vastustin suurkaupunkeja kuten Kölniä, siellä on liikaa tungosta ja stressiä. Tuollainen pikkukaupunki lähellä on miellyttävämpi.


Nähtiin yksi sopiva hyllymalli ensimmäisessä kaupassa. Innostuttiin jo, mutta myyjä selvitti, että ei ole varastossa, saatavissa tammikuun lopussa jos nyt tilaa. Höh. 



Kivat pallit, mutta näitä ei nyt tarvita.


Kävimme kaksi muuta isoa huonekalukauppaa tuloksetta. Ajoimme kulman taakse neljänteen, valtavaan.

 

Siellä tuli onneksi vastaan ihan se sama hylly ja samaan tarjoushintaan, ja heillä oli varastoa. Halusimme 3 kpl. Ne tuodaan keskusvarastosta Mönchengladbachista ja voi hakea tiistaista alkaen. Myyjä laittoi tilauksen tietokoneella muovikortille osastolla jollain älykkäällä systeemillä, ja se kortti piti käydä maksamassa alakerran kassalla, jolloin tilaus lähtisi menemään. Oudon kätevä. Sitten vaan kuitit mukana kun menee takaovelle tavaranhakuun.


4 huonekalukaupan jälkeen oli jo kahvitauon tarve ja helposti Schaffrathissa oli in-house kahvila alakerrassa. Kuinka noloa on juoda kahvia huonekalukaupassa? Ja onko se kunnollista? 


Meinasin, että kyllä Saksassa voi luottaa siihen, että vaikkapa surkeasta huonekalukaupan kahvilasta saa esim. kunnon kakkupalaset. Niin saikin tosi hyvää päärynätorttua ja hyvät maitokahvit. Ja vessakin siellä oli! Nimim. tyytyväinen asiakas.



Kahvia keskellä huonekalukaupan osastoa.


Vieressä myytiin sinistä wanhanajan metallista isoa autoa koristeeksi olohuoneeseen, se oli kai baarikaappi eli konepellin alla tilaa pulloille. Kaikkea sitä.



Käväisimme vielä saksalaisessa ruokakaupassa hakemassa erikoisuuksia ja sitten näin viinahyllyllä ihmeen. Ilmainen minipullo kaupan päälle. ”Ilmaista viinaa ei ole!” väitetään aina, mutta mitenkäs nyt kävi. Onko tässä ikiaikainen totuus nyt kumottu? Tässä todiste.


Ilmainen viina!?


Mutta... sitten luin pienen präntin. Kaupanpäällispullo onkin holitonta. No höh. Vieläkin siis pätee, että ilmaista viinaa ei ole.


Ajettiin Kempeniin. Joulutoria oli eri kaduilla pyöreän vanhan ydinkeskustan ympäri, ja keskustorilla oli lähinnä ruokakojuja. Hollantilaiset myivät ranskiksia, oli gulashia ja kalaa ja pitkiä krakovanmakkaroita ja varraslihaa sämpylän väliin ja crepes ja flammkuchen ja mitä vielä. Karuselli lapsille. Leivonnaisherkkuja ja kaiken krääsän myyjiä. Montakin lompakko-vyö-nahkaspesialistia, ja huiveja pipoja käsineitä.








Oli taas pitkien kalsareiden paikka, oli miinus yksi. Ihmisillä kunnon toppatakit ja pipot ja ne olivat tarpeen.




Sitten hyllyn hakuun töiden jälkeen viikolla. Illalla ajoin auton Venlon ostoskeskukseen Trefcenteriin; säästyy kilometrejä ja aikaa, kun minun ei tarvitse ensin kurvata kotiin väärään suuntaan. Ajoin Albert Heijnin ruokamarketin puolelle ja mieheni soitti, että on Lidlin puolella minua hakemassa ja parkkipaikka on kaivettu auki eikä pääse läpi. Kävelin aulan poikki. 



Ajoimme yhdessä Krefeldiin ja huonekalujätin takaovelle tavaravarastoon. Pariovet loistelivat valoa synkässä pimeydessä katoksen alla. Meille rullattiin valtavassa rullakossa meidän 3 pikku hyllyämme. Tai olivat ne sittenkin isommat paketit kuin luulinkaan. Sitten taas takaisin Venlon ja minun autoni kautta ja kahdella autolla kotiin. 


Tuolta haku.

Selvisivät kotiin.


Satoi koko ajan tai tihkui ja oli niin ällön säkkipimeää. Hermostoni menee kramppiin jo autobahnilla ajamisesta. Koko ajan pelottaa. Ei näe mitään ja koko ajan oltava varuillaan, mitä vauhtia muut ajavat ja onko tilaa ohittaa. Yöh. Vihaan autobahnilla ajamista. Vihaan kyllä myös Hollannin moottoriteitä, mutta niillä on vähäsen iisimpi tuntu ja vähän enemmän hallintaa. Siellä ei ole niitä, jotka tulevat Saksassa yhtäkkiä 180 km/h ohi takaa nuolena. Hollannin synti on turvavälien pitämättömyys. Hyvin, hyvin tiiviisti tungetaan toisen perään jatkuvasti.


Kotona teen ääressä on mukavaa retkeilyn jälkeen.


4 kommenttia:

  1. Olen ollut tämän viikon Savossa anoppilassa ja seurannut ikkunasta lintulaudan aktiivista elämää. Ensimmäisen kerran olen mielestäni nähnyt närhen lähietäisyydeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Närhi on oikein värikäs ja korea kun sen pääsee näkemään. Ja kun on kerran kuullut sen rääkäisyn, niin sen oppii ja sitten tietää joka kerta, mikä siellä on, kun jostain metsiköstä kuuluu paha ääni.

      Poista
  2. En ole vielä käynyt yhdelläkään joulutorilla. Huomenna menen brunchille tuttuja tapaamaan Kaffeehausiin Ladenburgiin torin reunalle. Torilla on joulumarkkinat vain kolmena viikonloppuna iltapäivällä. Ensi viikolla sitten asioille entiseen asuinkaupunkiini 4 km:n päähän ja taidan syödä tuoreita perunalettuja omenasoseen kanssa tai crepen sokerin ja kanelin kanssa, kun torin läpi kuljen. Saattaa löytyä jotakin muutakin ostettavaa, jos on sattumalta vaikka lastentarhalaisten äidit myyvät askartelujaan.
    Martinilla taitaa olla mainoskampanja meneillään. Ottaisin ilmaisen alkoholittoman pikkupullon kylkiäisenä, jos ei olisi pakko ostaa isoa Martinipulloa. En edes muista, olenko koskaan maistanut Martinia.
    Viime kesänä harakat olivat karkoittaneet kyyhkyt ja tulivat räksättämään katon harjalle ja kattoterassilleni 5 kerrokseen. Kyyhkyt kaivelivat kukkapurkkejani. En viitsi houkutella niitä lintulaudalla lisää sotkemaan. Heittelivät orvokkini pois purkeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokakojuja on kätevä hyödyntää joulutorilla, jos vaan ei satu olemaan ihan ylisuuri tungos ja pitkä jono. "Herkkusienet valkosipulikastikkeessa" näkyi olevan myös yksi välipala, en ole kokeillut.
      Joo, ei paljon Martinit minuakaan houkutelleet, taitaa olla aika kitkerää.
      Totta, luontoa ei voi hallita ja saattaa jotain vahinkoa tapahtua kun isot linnut tulevat riehumaan. Meillä on jatkuva harakoiden räksätys. Siemenet ovat niille kai aika tylsää ja arvotonta ruokaa, joten kovin usein eivät tule siilolle käymään. Kulutus toki kasvaa paljon, kun isot kyyhkyt ovat sen löytäneet. Mutta en halua jättää pikkulintuja ilman ruokaa, kun ne ovat tottuneet meillä käymään koko talven.

      Poista