perjantai 7. huhtikuuta 2023

Kaupunkikierros ja pääsiäisherkkuja

Välillä sataa täysillä, sitten on luvassa poutaa ja yöpakkasia siitä hyvästä, ei tahdo lämmetä. Oli ihan hiton kylmä +6 astetta ja tuuli kun käytiin marketissa.


Iltakävelylle otin opikseni markettireissusta, jolloin palelin, ja otin nyt taas kaapista pipon, käsineet, kaulaliinan ja paksumman takin.


3 viikkoa sitten oli jopa yksi näin lämmin ilta, että ilman takkia käveltiin. Sitten tuli takatalvi.


Nyt alkoi muuten koivun kukinta. Alkoikin vähän henki pihistä ja aivastuttaa siihen malliin, kun taas viime viikkoina minulla ei ole yhtään ollut allergiaa. Joten aloinkin epäillä, että jaahah, tämä käynnistyy uudelleen, olisivatko nyt ne koivut kyseessä. Ovat, se lukee mediassa. Rukoilen armollista lievää koivureaktiota.


Parsakausi alkoi myös, valkoista parsaa lähipelloilta saa suoramyynnistä parinsadan metrin päästä. Vielä on kalliit sesongin alkuhinnat, 14 euroa per kilo keskilaatu, myöhemmin sitä saa 7-8 eurolla kilo.




Laitoin rairuohon kasvamaan palmusunnuntaina, sain sitä varten paketin vanhemmiltani. Täällä ei rairuohoja tunneta. Ja laitoin pääsiäiskoristeita pöydälle.





Dorus-kissa tosin lätkäisi persauksensa rairuohoviljelmääni, onneksi sentään tuorekelmun päälle.



Tässä kissa nukkuu etutassut ojennettuina sikeässä unessa.

Ja näkee ehkä näistä unta.

Nyt mennään osa 2: ostimme liput Eurovision pre-partyyn Amsterdamiin (virallisesti Eurovision in Concert). Sinne tulee myös Käärijä. 29 tämän vuoden artistia tulee laulamaan livenä oman viisukappaleensa ja kaikki 4 top-nelostani ovat mukana: Australia, Latvia, Saksa ja Suomi.


Kampaajalla luin järkälettä, paljon kehuttua Rutger Bregmanin Hyvän historiaa alkukielellä hollanniksi.


Silmälääkäri tapahtui sairaalan poliklinikalla. Joku yleinen viisivuotistarkastus, johon minut oli määrätty kun viimeksi tarkastettiin silmänpaineet. Oli taas kaunis odotusaula Venlon remontoidussa sairaalassa, joka on alkujaan vuodelta 1985. Venrayn sairaala taas on v. 1970 ja siltä se näyttääkin. Sitä ei edes aiota remontoida, vaan puretaan koko höskä kunhan ensin rakennetaan uusi lähemmäs keskustaa. 



Sairaalan sisustus on nykyään värikästä ja kaunista kuin jossain kahvilassa.

Olin siis optometristillä ja se riittää, tässä mtn lääkäriä tarvita. Tippoja silmiin ja näkötestejä. Puudutustipat, jotta silmänpaineen sai mitattua sinivalolaitteella, joka tuli kiinni silmään, ei tuntunut miltään. Keltaista väriä jotain varten. Pupillin avaustipat skannausta varten. Otettiin eri huoneessa eri jonotuksella skannit ja tuijotin sinistä värisevää valopilkkua. Lopuksi tehtävässä silmänpohjan tarkastelussa oli räikein valo. 


Kaikki rakenteet ihan hyvin, mutta silmänpainetta haluavat tarkistaa taas 3 vuoden päästä. Tipat sumensivat näön moneksi tunniksi ja oli isot pupillit.




Silmälääkärin jälkeen menimme Venlon keskustaan ja hankimme hyödyllisiä asioita. Saksalaisten päiväturistien kanssa. Heitä liikkui sateesta huolimatta. Meillä kun ei ole edes Xenosta enää Venrayssa niin saatiin sieltä kulhoja ja mausteita meille. 


Toria ei nyt ollut tänään, mutta sen laidalla on jokunen juusto-muna- ja snäkkikoju aina toiminnassa. ”Onkel Jacob hat die dicksten Eier von Venlo”, Jaakob-sedän pulleita munia mainostettiin. Saksalaiset syömässä frikandel-kepakoita ja ranskiksia kadulla.




Kahvila oli kiva myös. Mentiin johonkin Prins Bernhardiin ja se oli ihan mainio, sai sekä suolaista että makeaa. Juustoa ja bitterballeneita. Ihana pistaasilatte vaahdolla, nam.



Olut- ja snäkkihinnastoa.


Ja haimme herkkuja herkkutorikaupasta Beej Benders. Siellä tehdään valmisateriota ja sain pokebowlin illaksi, ja otettiin tuoretta hapanleipää. Hauskoja ja hyviä oluita on myös. Juuri ja juuri jotain näin tipoitetuilla silmilläni.


Ja siellä sisällä asuu paras konvehtikauppa Visser Chocolade. Tietty piti ostaa herkkuja kun olin kerran 5 vuodessa lähellä konvehtikauppaa.






Omassa lähikaupassa olisi ollut tipujäätelöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti