perjantai 24. helmikuuta 2023

Eniten viluttaa kaikkiKarnevaali kuului ja näkyi, väkeä erikoisissa asuissa vilahteli kaduilla ja keskustasta kaikui mökä meille saakka monta päivää. Illalla pimeässä kuului yllättäen torvisoittoa meidän katumme päässä, kun pieni valokulkue soittokunnan kanssa marssi kulman takaa. Meidän asuinalueellamme oli kuulemma järjestetty paikkakunnan ensimmäinen valokulkue, mutta emme olleet nähneet siitä tietoa etukäteen. 

Valokulkue on sellainen, jossa ihmiset, vaunut ja koristeet on varustettu kaikenlaisilla lampuilla ja valoketjuilla, jotka näkyvät kauniisti illalla pimeässä. Joillain paikkakunnilla siinä on oikein isoja traktorin vetämiä monimetrisiä vaunuja kuten suuressa karnevaalikulkueessakin. Tämä meidän oli ihan pikkuinen, jalan kuljettava, jossa perheet vetivät lapsia erilaisissa kärryissä tai lapset polkivat polkuautoillaan mukana.


Kuvia netistä videoreportaasista, lähde Peel en Maas tv


Yksi päivä kävelin reppu selässä vihanneskauppaan ostamaan ainekset juurespataan ja sain fenkolin, porkkanan, palsternakan ja pussin maa-artisokkaa. Sitä on harvoin meillä tarjolla. Googletin, että sen saa syödä kuorineenkin, kunhan pesee. No kuorin karkeasti sen, mitä helpolla lähti suorista kohdista. Vihannesmies eli kaupan omistaja katsoi kassalla kokoelmaani ja kysyi, aionko tehdä niistä vihannesmuussia (stamppot). Sanoin, että eiku paloina uunivuokaan fetan ja cashewn kanssa. Tyypillistä hollantilaista, eivät kai osaa muuta ajatella kuin niitä muussejaan. Mielestäni olisi tosi harmi möössätä hyvät eri makuiset vihannekset ihan soseeksi keskenään.
Useat Hollannin suomalaiset löysivät Albert Heijn -marketistaan Fazerin ilmeisesti Ruotsin tehtaallaan valmistamia pikkupuusteja pussissa (näytti kuvissa samalta kuin ruotsalaiset Gifflar). Maanpetturimaisesti pussissa on Ruotsin lippu, aika oudolta näyttää Fazerin logon vieressä. No, näitä on vain valikoiduissa kaupoissa taikka suuremmissa kaupungeissa, sillä kävin heti tarkistamassa meidän kylältä ja ei, eipä näkynyt Fazeria meidän raukoilla rajoilla.


Piti sitten lohdutukseksi hankkia edes Salmaria viereisestä viinakaupasta. Ja sopivasti, kun lopetin migreenilääkkeen jossa on alkoholikielto, löysin joulusuklaat eli viinakarkit kaapista.Pipo Productions iski taas. Se on Youtube-videoiden sarja, jossa muusikko Heikki Ranta analysoi suomalaisen bändin tai muusikon koko tuotannon ja säveltää ja laulaa lopuksi itse samantyylisen kappaleen, eli ”Tehdään biisi niin kuin...” -sarja. Nyt hänellä oli käsittelyssä Ismo Alanko. Valtavat respectit. Hänen luomansa Ismo Alanko -tribyyttikappale Humalolento, joka kuullaan videon lopuksi, on huikean hieno. Se on ihan oma taideteoksensa. Uskomaton kyky. Tässä linkki videoon:


https://www.youtube.com/watch?v=JeFbw-w2zHk


Etätyö. Kissa tuijotti minua ikkunasta. Minulla oli teamskokous alkamassa ja mietin, että en sitä pysty palvelemaan jos härra haluaakin taas ulos kesken kaiken. Jääköön ulos. Mutta hellyin ja päästin Doruksen sisään ja se jäi viereeni pöydälle putsailemaan itseään. Sitten se klassisesti käveli työläppärin näppäimistön yli monta kertaa niin että muut näkivät sen kuvassa, tuli harmaata ja karvaista kamerassa.


Hiiri ei liiku...Toisella kerralla molemmat kissat hengailivat pöydällä, istuskelivat ja katselivat ulos. Olimme hiljaa ja rauhassa keskenämme, keskittyneinä omiin hommiimme. 


Siitepölykauden allergisuus herkistää minua enemmän myös kissoille. Olisi niin kiva siedättyä edes niihin. Yritin. Nukuin Julius sylissä ja yritin synkronoida soluni sen kanssa, että ei mitään hätää. Tulee aivastuksia ja suun kutinaa eli allergiaa täysillä. Loppuisipa se nyt.
”Lääkäri kertoo, mistä voi johtua liika vilutus” oli netissä Kotilieden artikkelin otsikkoa, mutta mielestäni siitä puuttuu t-kirjaimen viiva. Tosin tuokin aihe ”paleletko aina” on minulle ajankohtainen.Palelen. Palelen, koko ajan. Kiva tietää, että tulen sitten kai palelemaan loppuelämäni ajan aina 6 kk vuodesta. Nimenomaan kotona palelen aina. Hereillä ollessa siis. Onneksi yöllä minulla on tarpeeksi lämmin peiton alla.


Minulla on standardisti päällä: pitkähihainen aluspusero. Pitkähihanen välipusero. Torilta ostettu poolo-irtokaulus, joka estää villapaidan kutinan kaulalla. 100% villapaita. Yläosassa siis 3 kerrosta ja kaulus, mahdollisesti vielä kaulaliina. Jaloissa 2 kerrosta: pitkät kalsarit ja paksut olohousut. Puuvillasukat ja villasukat. Jos sormia alkaa paleltaa, on rannelämmittimiä.Suihkussa käyminen on aika kauhea ajatus, koska siihen kuuluu se, että on pakko liikkua vähäpukeisena asunnossa, kun joutuu riisumaan ja ennen kuin saa puettua kaikki ne vaatteet takaisin päälleen. Sinä väliaikana vapisen horkassa.


Ulkona on aika usein luihin tunkeutuvan kosteankylmä. Tai se, että aamulla ja illalla pakastaa, vaikka siinä välissä päivällä onkin leutoa. Mies kertoo illalla, että ”siellähän tuntui ihan lämpimältä tänään.” Missä? Ai päivällä? No en tiedä, päivällä olin kokouksissa töissä enkä ehtinyt ulos ollenkaan. Ainoa hetki, jolloin olin ulkona, oli se kun aamulla oli 0 astetta ja raavin autosta jäätä irti lapaset kädessä, eli sitä en ihan lämpimäksi kehuisi. Toinen todellisuus.Meillä termostaatti on yöllä 19,5 asteessa ja päivällä kotona ollessa nykyään yleensä 20,5 asteessa. Ja tämä on jo hollantilaisten mielestä ihan hirveän kuumaa ja tuhlausta. Käytännössä tämä tarkoittaa minulle kuitenkin jatkuvaa fyysistä epämukavuutta. Kyselen mieheltä, että onko tämä nyt sitten ikuisesti tätä. Että enempää lämpöä ei vaan tipu. ”No jos haluat maksaa 500 euroa kuussa kaasusta niin siitä vaan.” 


Mieheni myös yrittää argumentoida, että ”sä palelet missä vaan lämpötilassa. Vaikka laittaisi 24 astetta niin sä palelisit kuitenkin.” Se ei ole totta. Meillä oli hetki historiassa, jolloin oli 21,5 astetta sisällä ja silloin lakkasin palelemasta. Palelurajani on 21,0 ja 21,5 välissä. Mutta kun kustannusten takia maksimi on 21,0 niin olen nyt sitten koko talven palelurajojeni sisällä.


Varmaan vielä yksi hyvä syy harrastaa vähän liikuntaa. Jos se buustaisi verenkiertoa. Kevättä ei näy, seuraavaksi palaavat -4 yöpakkaset viikoksi.Huomenna hei jännätään UMK-showta!! Huh! Toivottavasti Suomi tekee hyvän valinnan euroviisuihuin!


2 kommenttia:

  1. Ota kuule lämpimiä jalkakylpyja, vettä ja jotain vaikka saippuaa jos ei oo jalkasuolaa. Mä otan melkein päivittäin ja sillä pysyy ainakin pari tuntia lämpimänä. En liottele jalkoja kuin n 5 minsaa, pidempäänkin voi, jos jaksaa. Sitten jotain hoitovoidetta halvemman jälkeen. Koklaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahah, kiitos vinkistä! Mulla taitaa ollakin varastossa jotain ihkua jalkasuolaa, jota joskus sain. Mielenkiintoista, että se noin lämmittää, täytyy tosiaan kokeilla.

      Poista