sunnuntai 9. toukokuuta 2021

Retkellä Haarlemissa

Haarlem, tuo tuhat vuotta vanha kaupunki, jonka mukaan on nimetty New Yorkin kaupunginosa Harlem. Olin vain kuullut useaan otteeseen, että Haarlemissa on paljon kauniita vanhoja katuja ja taloja. Muuta en tiennyt. Mentiin katsomaan, lomaviikon ainoana sateettomana päivänä.

Terassit ovat nyt päiväsaikaan auki rajoitetulle asiakasmäärälle. Olihan omituinen tunne taas saada istua ravintolan pöydän ääressä ja tilata. Edellisestä terassikäynnistä on varmaan 9 kuukautta. Onneksi oli kuitenkin tuulensuojaseiniä, sillä tuuli oli tänäänkin voimakas ja kylmä.


Kaupungeissa on virkistävää nähdä erikoisliikkeitä ja hauskoja putiikkeja. Tässäkin yhdistelmässä oli lelukauppa, LP-levynurkka ja kahvilan tiski. Kaupan nimi oli Meneer Paprika, "Herra Paprika".

Vastapäätä oli entinen luostari-sisäoppilaitos julkisivun teksteineen ”opetusta katolilaisille tytöille”.Katedraalikin löytyy torin laidalta, ja raatihuone ja muita keskiajan rakennuksia ja entisiä kauppahalleja. 


St. Bavo Kathedraal


Torit ovat vanhoissa Hollannin kaupungeissa usein erikoistuneet tiettyyn kauppatavaraan: kadunnmisssä näkyy ”hevostoria”, ”munatoria”, ”sikatoria”, "heinätoria" ym. Me kävimme kahvilla ”Voitorilla” ja keskustassa tuli vastaan ”Jokikalatori”. Kala on kirjoitettu vanhassa muodosssa ”visch”, nykyään se on vain ”vis”.


Jokikalatori - Riviervischmarkt

Kukkaa torilla.

Vesi virtaa Spaarne-joessa ja kanavassa.
Aina on polkupyöriä, kun ollaan Hollannissa.

Kivoja nämä värilliset renkaat.

Kaduilta löytyy yhtäkkisiä tulppaaniparatiiseja taikka graffititaidetta.


Tai lisää erikoisempia putiikkeja: japanilaistyylinen karaokebaari, alkoholiliike ”olutautoineen” ja keittiötarvikekauppa. 

Jos vastaan tulee Dille & Kamille (Tilli ja kamomilla) -ketjun liike jossain Hollannin kaupungissa, mene sisään katsomaan. Siellä on vaikka mitä söpöä, nostalgista ja tyylikästä tavaraa, vanhanaikaisia puuleluja, kauniita lastenkirjoja, puutarhakoristeita, taloustekstiilejä ja kaikkea kaunista kotiin ja keittiöön.


Tällä hetkellä suosituimpiin kauppoihin on jono ulkopuolella, koska sisään otetaan vain kourallinen ihmisiä. En sitten jaksanut tällä kertaa jonottaa Dille & Kamilleen, mutta askartelukauppaan kyllä, sillä tarvitsin akryylivärejä kaapinmaalausprojektiini.


Pienen snäkin aika ja seuraava terassi.
Tämä on kaneliskonssi. Ja smoothiet.


Yhden sisustuskaupan nimi oli ”Apina ja kissa” ja logossa oli mustan kissan kuva. Sattumalta musta kissa hengaili kaupan edessä, kuului ehkä kauppaan ja oli se logoon piirretty kissa. Apinaa sen sijaan ei näkynyt... vain laama tai alpakka oven edessä.Haarlem on melkein rannikolla. Hiekkarantaan pääsee Zandvoortin tai Bloemendaal aan Zeen kautta.


Tuolla on trampoliinihyppelypaikka lapsille.


Ja yhä talvisemmat lämpötilat... pipo päähän, kiva toukokuu. Aallot vyöryivät aika lailla lounaistuulessa. Silti oli rantakävelijöitä. Koirat juoksivat pallon perässä, leijasurffaajat surffasivat aalloissa, lapset rakensivat linnoja.

Kauempana Bloemendaalin rannalla oli intialaisen palatsin näköinen ravitsemusliike, joka oli nyt kiinni. Näyttää siltä, että siellä voisi olla hauska käydä sitten kun on kesä ja tämäkin auki.
Syötiin varhainen illallinen ennen terassien sulkeutumista klo 18. Tuulisermit auttoivat asiaa paljon, mutta olipa taas viileä päivä olla jatkuvasti ulkona. Alkaa palelu vähitellen riittää.

6 kommenttia:

 1. Kieltämättä kaupungissa näyttää olevan kaunista arkkitehtuuria. Kaupunki on ollut ennen nimenä tuttu, mutta en ollut tajunnut, että se on niinkin lähellä Amsterdamia. Wikipedia kirjoittaa kaupungin olevan Alankomaiden kukkienkasvatusalueen keskus, joten siinäkin mielessä se voisi olla hyvä kohde matkustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on monisatavuotiaita taloja. Tyypillistä hollantilaista vanhaa, viihtyisää kaupunkikuvaa näkee täällä keskustassa hyvin. Ja kukka-alueita löytyy ympäristöstä. Tästä 10 km etelään on Lisse, jossa on Keukenhof, eli ytimessä ollaan.

   Poista
 2. Haarlem on hieno paikka ja siksi tuntuu yllättävältä, että se on niinkin tuntematon turisteille. Itse menisin mieluummin Haarlemiin ja kävisin sieltä käsin Amsterdamissa ja tietty vähän muuallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Amsterdamissa on suuri tungos normaaleina aikoina. On paljon muita kauniita kaupunkeja, myös esim. Utrecht ja Leiden, joihin kannattaisi tutustua.

   Poista
  2. Kävimme viime kesänä myös niissä. Sen lisäksi vielä esimerkiksi Delft, Alkmaar ja Gouda olivat hienoja. Vaihdoimme kotia Haagilaisen pariskunnan kanssa kahdeksi viikoksi ja se antoi hyvän mahdollisuuden tutustua paikkoihin ja itse Haagissa oli myös paljon mukavaa nähtävää. Oli auto, polkupyörät, bussit ja junat. Amsterdamin jätimme väliin tällä kertaa kokonaan, koska olimme olleet siellä ennen.

   Poista
  3. No siinähän on hyvä kokoelma. Delft on söpö pikkukanavineen ja -siltoineen ja Haagista pidämme myös. Meillä on vielä pari oleellista hollantilaista kaupunkia käymättä... Kuulemma Deventer on kaunis myös, vanha hansakaupunki.

   Poista