sunnuntai 9. elokuuta 2020

Miniatur Wunderland, maailman suurin pienoisrautatie

 

Tämä oli jo vuosia toivelistallamme: maailman suurin pienoisrautatie Hampurissa! Olin lukenut tästä paljon juttuja ja tiesimme, että tänne on aina monen tunnin jono, jos ei varaa lippuja etukäteen. Joten varasimme.

Pari viikkoa etukäteen oli lomaviikollemme jäljellä enää myöhäisen illan aikoja. Onneksi Wunderland on auki klo 1 saakka yöllä! Pääsisimme iltakahdeksalta sisään ja sitten voisimme viettää siellä rauhassa puoli yötä.

Koronasta taisi olla se hyöty, että vierailijamäärää on rajoitettu ja siten mahduimme aika hyvin kaiteiden ääreen katsomaan.

Kaupan ja kanttiinin ja säilytyslokeron ja vessan kautta näyttelyyn, yläkerroksissa. Voi jösses. Halleittain erilaisia maisemia, kaupunkeja ja skenarioita.

Las Vegas. Ja tivoli Saksassa.Skandinaviassa oli Kiirunan malmikaivos. Norjassa satamia ja vuonoissa oikeaa vettä, jossa ajoi laivoja automaattiohjauksella.Hampuri ja tutut rantapromenadit, satamaterminaalit ja ponttonilaiturit. Tässä skenariossa rantabulevardilla kulkee takavuosina järjestetty teknoparaati. Yhteensä täällä on vajaa 300 000 ihmishahmoa sijoitettuna maisemiin.Saksaa, puutarhanäyttely ja fiktiivinen Knuffingen, jossa aina pimeän tullen alkaa tulipalo jossain rakennuksessa. Sitten paloautot ajavat kaduilla, hälytysvalot välkkyvät ja paloa sammutetaan.

Aina vartin välein tulee yö muutamaksi minuutiksi. Kylien valot välkkyvät ja tapahtuu erikoistapahtumia.

Ohjauskeskus, tietokonejärjestelmä ja nörtit.

Aivan täynnä skenarioita. Rannalla chillaillaan, autot ovat törmänneet, eläintarhassa mylvii, leikkipaikan keinut keinuvat, kattoa remontoidaan, ritarifestareilla miekkaillaan... loputon maailma. Monessa kohdassa saattoi painaa nappia ja saada jonkun yksityiskohdan liikkumaan.Lentoasemalla koneet nousevat ja laskevat kiitoradalla, erityisellä tekniikalla. Jo Hampurin lentokentän mallin mukaan rakennettu pysäköintihalli on vaikuttava. Iso Antonov rullaa ja vieressä on vanhojen lentokoneiden museo.
Pieniä vitsejä on rakennettu yksityiskohtiin, kuten tämä Smart, josta purkautuu kokonainen suurperhe.

Vettä sisältävät ympäristöt näyttivät minusta erityisen hienoilta kuten tämä uimahalli ja erilaiset rannat.Sveitsin vuoristo on valtava, sen takaa johtavat raput alempaan kerrokseen, jossa hallit jatkuvat.

Junat ajavat silloilla ja tunneleissa, pysähtyvät asemille. Mutta täällä on niin paljon muuta katsottavaa ja muitakin liikkuvia osia, ettei täällä tarvitse olla edes pienoisrautatiefani, koska junien ohessa löytyy vaikka mitä. Tuijottelin itsekin paljon enemmälti kaikkea muuta kuin ajavia junia.

Ainoa miinus kokonaisuudessa on valaistus. Päiväsaikaan vallitsee melko kelmeä valo, josta on vaikeaa saada luonnollisen näköistä valokuvissa jälkikäsittelylläkään.

Konsertti pauhaa, DJ Bobo, ja kymmenentuhatta pikku-ukkoa hurraavat. Vieressä on leirintäalue täynnään konserttivieraita, ja koko rivi bajamajoja. Vessajonossa riehutaan ja vessapaperia makailee ruohikossa.
Itävallassa ukkonen jyrähtelee, Italiassa Vesuvius purkautuu yöllä.
Italiassa on hienoja kyliä kalliorannoilla. Luksuspalatsissa jet set seurustelee.Venetsia aivan täynnä väkeä ja tapahtumaa ja gondoleita ja aukioita. Roomakin on.

Oltiin siellä kai 3 ja puoli tuntia ja alkoi tuntua väsymys kyllä. Alkoivat vähän aivot sumeta siitä, jatkuvista virikkeistä ja valtavasta yksityiskohtien tulvasta. Jotenkin pääni sanoi myös, että alkaa olla myöhä; ja olikin keskiyö, kun tultiin ulos.

Siellä oli loman kovin maskirupeama, koko ne tunnit piti olla suusuojus päällä. Alkoi tulla sellainen harvinainen aktiivinen jano, että nyt on pakko vetää joku sprite tai delaan kuumuuteen. Käytiin kanttiinissa ostamassa juomat välissä ja istuttiin junantuoleilla; siellä oli valtavat rivit pelkkiä eri ikäisiä junan istuimia kahvilana, hauska.

Monacoa oltiin rakentamassa seuraavaksi, ja he aikovat jatkaa laajentamista.

Tässä taulukossa näkyy vierailijoiden alkuperämaita. Aika joukko.


Mentiin U-Bahnilla 2 asemaa kotiinpäin Baumwallilta noin 0.30. Nähtiin, että metro alkaa vähitellen sulkea ja mennä yötauolle. Ei hitto, en ollut tajunnut, että yhden aikaan jo loppuu liikenne suurkaupungissa.

Jalkoihini sattui tosissaan. Liikarasitus. Kaikki lihakset jäykkinä ja jalkapohjat muussina. Oikeaan jalkaan sattui epäsymmetrisesti niin paljon enemmän kuin vasempaan, että huomasin nilkuttavani. Kävelyä tuli siis tällä lomalla jo enemmänkin kuin tarpeeksi.


Matkan aiemmat osat:

Lyypekki: marsipaania ja söpöjä taloja

Reeperbahnin Hese ja Elben laiturit - seikkailuja Hampurissa

Vanha Elben tunneli ja autohissit

Sukellusveneessä ahdistumassa ja rannalla chillaamassa - Hampurin kierros jatkuu

Sähköpotkulaudoilla pitkin Hampuria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti