sunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Amsterdamin shoppailut


Shoppailupäivä. Ratikalla kukkatorille, jonka vieressä on joitakin hauskoja pikkukauppoja kuten aasialaisten esineiden kauppa silkkipussukoineen ja korurasioineen. 

Kukkatorilta löytyy sipulia joka makuun.




Sen läheltä Muntpleiniltä lähtee etelästä pohjoiseen Amsterdamin ehkä runsain ostoskatu, 750-metrinen Kalverstraat. Sitä lähdettiin sitten koluamaan. Tyypilliset hollantilaiset perusketjut kuten yleistavaratalo Hema sekä eksoottisten sisustusesineiden ja ruokien Xenos.


Xenosin pähkinänmakuinen pikakahvi ilahduttaa työpäivinä toimistolla.

Välissä tietysti turistikrääsää, vaateliikeketjuja ja yksilöllisempiä yksittäiskauppoja. Turisteille hollantilaiset juustot, irtokarkkiliikkeitä sekä tuoreita stroopwafel-vohveleita. Ja jos etsii vähän erikoisempia kenkiä, niitä saattaa täältä eri tyylisistä liikkeistä löytyä.





Vintage-vaatekaupan koristus.

Lounasta saatiin lounaskahvilasta kivasti ja minun piti ehdottomasti nuuskia vaateliike Urban Outfitters, jonka tunsin Saksan toimipisteistään. Hyvinkin trendikkäitä erikoisia (ja hieman kalliimpia) vaatteita sekä upeat industrialtyyliset sisätilat rautaportaineen. Vaatteiden sijaan siellä olikin parasta kirjahylly, jossa oli yllättäviä erikoiskirjoja. Piti ostaa ”Is your cat a psychopath?” -testikirja. Siitä selviää kissasi luonne, kun vastaa kysymyksiin. 




Näkymiä suuren vaatekaupan yläkerroksista.


Kahvilla käytiin kulman takana kanavan varren Rokin-kadulla De Drie Graefjes-kahvilassa. Oli kiva yläkerta ja hieno sininen cupcake. Sieltä olisi saanut myös kaunista sateenkaarikerroskakkua. Oikein hauska paikka sekin.






Keräilijöille on erikseen kumiankkakauppoja, joista saa varmaan tuhansittain eri malleja. Tunnistin ainakin Trumpin ja Elton Johnin.



Lego-kauppa.

Seuraavana päivänä suunnattiin De Pijpiin, vaikka ensin satoikin. Se on keskustan eteläpuolinen asuinalue, jolla toimivat joka päivä erittäin pitkät katumarkkinat Albert Cuypstraat- kadulla.


Menimme ratikalla ja oli Poimittaislinja (Harry Potter) kun huomasin linjakartasta, ettei tarvitse mennä edes keskustan kautta vaihtamalla, vaan tästä meiltä lähtee poikittain suoraan sinne kätevästi. 


Selvästi autenttinen asuinalue ja normaalit ihmiset eikä pelkkää turistia. Silti erikoiskauppoja pitkin katua; yksi myy neonvalomainoksia tilauksen mukaan ja sitten oli elintarvikekioski, jonka ikkunassa iso kissa. Se istui jäätelöpakastimen päällä ja nuoli turkkiaan.





Albert Cuyp -katumarkkinat olivat aivan loputtomat. Kahden puolin katua kojuja. Ruokaa, vaatetta, krääsää, kenkiä, koruja, kukkia, ym. Talsittiin ja talsittiin.


Albert Cuyp -torikatu. Otsikkokuva on myös sieltä.



Välissä oli sivukatu, jolla oli muutama baari tai kahvila, ja saatiin ruokaa. Otin ranskalaispaikassa perinteisen Croques monsieurin, joka on juustoinen uunileipä, ja se oli maukas.



Välissä oli todella monta vaateputiikkia liikehuoneistoissa kojujen takana. Halvemmat olivat sellaisia täyteen tungettuja sekalaisia Intian bazaareja, toiset taas elegantimpia ja selvästi korkeammat hinnat. Täällä on aika lailla vaateshoppailijan paratiisi ja erikoisempia tyylejä löydettävissä.




De Pijpin parempia putiikkeja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti