perjantai 20. elokuuta 2021

Katwijk aan Zee

Vaikka välissä olikin syksyltä tuntuvan viileä ja sateinen viikko, saa täällä edelleen ennen kaikkea muistuttaa itseään siitä, että kesä jatkuu vielä. On hellepäiviä ja voi mennä vaikka rannalle.

Hollannin rannikko on täynnään hiekkarantaa ja on koko rivistö erilaisia paikkakuntia, joissa on rantabulevardi ja rantahotelleja merinäköalalalla sekä rantaravintoloita turisteille. 


Rantapaikoista paras on mielestäni pikkukylä Zoutelande, joka on kaukana Hollannin lounaiskärjessä. Siellä on jatkuva hiekkaranta, korkeat dyynit ja söpössä kylässä sopivasti pari terassia ja ravintolaa, jotta ruokahuolto toimii. (Tästä voit katsoa kuvia Zoutelandesta.)


Toiseksi paras on Haagin kaupungin vieressä sijaitseva Scheveningen, joka on todella vilkas. Siellä on kymmenittäin erilaisia ruokapaikkoja ja rantabaareja. Viihtyisä, mutta hyvällä säällä aina hyvin täynnä porukkaa. (Tästä löytyy esim. yksi Scheveningen-artikkeleistani.


Näitä muita on käyty katsastamassa päiväretkellä muutama: Zandvoort, Noordwijk aan Zee, Bloemendaal aan Zee. Katsomatta on mm. Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Wijk aan Zee.


Nyt oli vuorossa Katwijk aan Zee.


Katwijk oli kivan aktiivinen, paljon leijasurffaajia ja surffikoululaisia ja pikku katamaraaneja vedessä ja uimareita, meripelastajien koppeja useita, autoineen ja veneineen liikkumassa, useita puisia rantaravintoloita, riveittäin vuokramökkejä joissa voi yöpyä rantahiekalla yksinkertaisissa oloissa minikopissa, vuokrattavia rantakaappeja tuoleineen ja välineineen ja tuulensuojia ja erilaisia istuimia. Toistaiseksi kivoin ranta noista, jotka eivät ole Zoutelande eikä Scheveningen.


Yöpymismökkeröitä. Hyvin suosittuja ja hyvin kalliita, ja yleensä pitää vuokrata pidemmäksi aikaa kuin vain yhdeksi-kahdeksi yöksi. Olis kyllä kiva joskus.

Katamaraania valmistellaan.

Rantaravintola.

Kuvauksellinen katamaraani.

Hurjia leijasurffaajia.

Ranta loppuu kanavan suuhun pohjoisosassa. Etelässä näkyy horisontissa Scheveningen, korkeat hotellitalot ja maailmanpyörä. Edessä on matalia särkkiä, jonne voi laskuvedellä kahlata. Rannalla makasi kauhean isoja meduusan löllöjä, yh. Ne kyllä pelottavat, jos menisi uimaan.


Ranta keskeytyy kanavaan. Yli pääsee kyllä ihan läheltä siltaa pitkin.

Valtavasti leijasurffaajia joka puolella.

Horisontissa siintää Scheveningen.

Tuuli oli aika törkeän kova, korvissa humisee ja vaatteet lepattavat. Joidenkin hiekkakasojen päällä hiekkaa puhalsi niin, että säärissä pisteli hiekkapuhallus, se ei ole yhtään kivaa. 


Operaatio Varpaat hiekkaan.

Vähän tuulee.

Laajalla dyynillä oli mukavampi kävelytie. Ostettiin jäätelöä kioskista, ja syötiin lounas ja otettiin kahvit eri rantakuppiloissa.



Friteerattuja juustotikkuja.

Jännät vaasit ravintolassa. Ja joku turisti.

Punajuurisalaatti kiinnosteli.

Ajoimme vielä pohjoiseen kohti Noordwijkiä ja pikkutietä dyynien läpi yksittäiselle rannalle, Langenveld. Noordwijkin ja Zandvoortin puolivälissä. Siellä oli vain 1 ravintolakompleksi ja suuri parkkipaikka. Näin jollain pizzan terassipöydässä ja innostuin ja menimme sitten syömään pizzat kuppilan italialaiseen osioon.



Sitten olimmekin jo melkein Amsterdamissa. Sen näki jo siinä, että lounaaseen nousevat Schipholin koneet menivät hienosti yli molempien rantojen. Ja oli aika kaartaa lentokentän kupeesta moottoriteille kotiin päin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti