lauantai 25. toukokuuta 2019

Apteekin lääkeautomaatti – maailman ihmeitä

Tilasin uudet migreenilääkkeet. Puolessa vuodessa on vanha satsi mennyt. Se on kertakaikkinen pelastus. Pystyn elämään pitkälti normaalisti niin kauan kuin niitä piltsuja on saatavissa. Työpoissaolonikin ovat vähentyneet lähes nollaan, kun on näin hyvin sopivat mömmöt.

Luin, että Suomessa on ollut vaikeuksia eräiden triptaanien saatavuudessa, ja hinta noussut, mikä on todella ikävää. Onneksi ei ole vielä ollut frovatriptaanipulaa täällä. Saatavuusvaikeuksia muille lääkeaineille on kyllä Hollannissakin koettu viime vuosina.

Vain joillain kerroilla lääke ei auta kokonaan; mistä se sitten taas johtuukin. Silloin jää epämääräinen jämäpääkipu ja kirkas auringonvalo on ikävän tuntuista niin että ilahdun, kun illalla ukkospilvet tulevat vihdoin. Yöllä kääntyilen ja tunnen vihlovan kivun ohimolla. Aamulla seison auton kanssa liikennevaloissa ja mietin, että olisi niin kivaa kokea vihdoin sellainen hetki, kolmen vuorokauden jälkeen, jolloin taivaan valo ei sattuisi otsalohkoon. Että onks se liikaa pyydetty.

Sain lääkkeen uusittua nettilomakkeella, nyt kun se on tuttu resepti. Näpyttelen tilauksen lääkäriaseman sivuille, se käy hyväksyttävänä lääkärillä ja resepti toimitetaan automaattisesti ja digitaalisesti apteekkiin parin päivän sisällä. Jos noin kahden tai kolmen päivän päästä menen apteekin tiskille kysymään, homma löytyy tietokoneelta ja saan lääkkeeni kouraan.

Ja selvyyden vuoksi, koska tästä liikkuu väärää tietoa esim. suomalaisissa lehtiartikkeleissa: lääkkeet eivät ole Hollannissa ilmaisia. Reseptilääkkeet maksetaan 100-prosenttisesti omasta taskusta, kunnes 385 euron lääkekatto vuodessa täyttyy. Vasta sen jälkeen ne korvattaisiin kokonaan. Eli kohtuullisia määriä lääkkeitä kuluttavilla maksut menevät aina kokonaan omasta lompakosta; konkreettisesti sairausvakuutus perii ne tililtä muutamien viikkojen tai kuukausien kuluessa, käsiteltyään apteekin laskut vakuutetulle.

Minun oli pakko leikata taannoin talteen tämä yhden eri kylän apteekin logo, kun kuvan ”yrjöävä käärme” oli niin hysteerisen hassu.

Muutama vuosi sitten kotiapteekkini vaihtoi omistajaa, liittyi johonkin ketjuun. Ilmoittivat muutoksista sanoen, että ”parannamme palveluamme”. Se parantaminen näkyi siten, että aukioloaikoja lyhennettiin. Laittavat ovet kiinni jo 17.30 enkä siten enää koskaan ehdi apteekkiin  työpäivän jälkeen. Lauantaisin ovat kokonaan suljettuna. Hyvä palvelu, jee.

Pari vuotta kärvistelin niin, että ajoitin apteekkikäynnit vapaapäivääni, lähetin miehen asialle tai kävin apteekissa aamulla ja tulin vähän myöhässä töihin, minkä korvasin jäämällä illalla pidempään toimistolle.

Sitten apteekki keksi ratkaisun: lääkeautomaatti, josta voi hakea lääkkeensä apteekin ulkoseinästä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Sinne laitetaan vain uusintareseptien aineita, joissa ei ole muutoksia asiakkaalle eikä siis mitään, mitä apteekkarin tarvitsisi neuvoa tai selventää lääkettä hakiessa. Apteekkarit täyttävät automaatin apteekin sisältä käsin.

Se toimii niin, että apteekki lähettää minulle sähköpostilla ilmoituksen, että lääke on haettavissa, ja kertoo numerokoodin, jolla lokeron saa auki. Sitten hiipparoin jonain sopivana hetkenä automaatille apteekin oven viereen ja käynnistän kosketusnäytön, joka kysyy koodin ja vielä henkilöllisyyden varmistukseksi syntymäpäiväni päivän ja kuukauden.



Kun kaikki täsmää, kaapin lukitus aukeaa. Avaan oven, lokerorivi pyörii (takana on eräänlainen pyöreä karuselli täynnä lokeroita) ja sitten mystisesti yksi metallinvärinen luukku liukuu auki. Tadaa, siellä ovat lääkkeeni. Otan ne luukusta, painan näytölle kuittauksen, että lääke otettu, ja luukku menee kiinni ja ovi lukkoon.

Tässä se tapahtuu videolla:



Olen kyllä tyytyväinen lääkeautomaattiin, jolla voi käydä vaikka keskiyöllä tai sunnuntaina, jos ei muuten ehdi. Ei minulla usein olekaan kysyttävää lääkkeistäni, joten en sitä kontaktia kaipaa. Käytännössä se on erittäin hyvä ratkaisu. Ristiriitaa on vain siinä pelkän säästämisen maussa, että pitävät aukioloajat tämän korvikkeen varjolla hyvin niukkoina ja säästävät siten apteekkarien työtunneissa eli palkoissa. Ja ovat hankalampia tavoittaa, jos on tulossa uusi lääke, tarvitsee neuvontaa käsikauppalääkkeissä tai on muita alan kysymyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti