keskiviikko 2. syyskuuta 2020

The Lidl and the damage done


Syötiin siggenä all you can eat -ravintolassa. Hyvä, että se toimi taas. Buffetista sai itse ottaa tavalliseen tapaan. Kiinalaisilla kokeilla oli suusuojukset. Yhteystiedot jätettiin vihkoon ja kädet desinfioitiin aluksi, ja istuttiin normaalia kauempana muista pöytäseurueista.


Viimeksi törsättiin satanen Lidliin, ostettiin tosi paljon pakastevarastoa ja varsinkin kalatuotteita. Myös graavilohia ym. akuuttiin käyttöön, ja pakkaseen turskapihvejä ja lohifileitä ja uunikalagratiinia ja lohipasteijaa ym ym.

Huonoja vitsejä. Tuhlattiin siellä Lidlissä ja tuli mieleen tokaisu ”What’s the damage?” jota joku käyttää hintaa kysyessään. Myös hollanniksi voi olla kysymys vahingon määrästä ”wat is de schade”, eli paljonko joutui lompakko kärsimään. Niin oli kyllä vähän damagea Lidlistä, kun ostettiin niin paljon. Sitten katsottiin 1985 Live Aid -nauhoituksia ja Neil Young esitti kappaleensa ”The needle and the damage done”, ja mulle vaan tuli mieleen vaihtoehtoinen biisi kalliista kauppareissusta: ”The Lidl and the damage done.”

Lähikaupassa taas ilahdutti uusi pahvinen tomaattipakkaus ilman muovia.


Huonoja vitsejä 2. Tulen töihin, puutarhurit ovat hommissa parkkipaikalla, yksi liekittää kaasuliekkilaitteella rikkaruohoja kiveykseltä talon vierestä. Humina kuuluu, vuh vuh. Kannatan sitä metodia, koska sitten ei tarvitse käyttää rikkaruohomyrkkyjä, jotka tappavat kaiken. Mutta kun se siinä vaeltaa haalarissa ja liekittää, niin näen edessäni kuin se olisi joku oranssi pyroshow lavalla, olisi liekinheitin saksaksi, Flammenwerfer, ja sen pitäisi olla Rammsteinin keikka ja niillä olisi biisi ”Der Flammenwerfer”, joka lauletaan niiden liioitellulla r-äänteellä: ”Derr Flammenwerferrr.” Päälle karjuntaa ja nahka-asuja.

Viime viikolla olin Albert Heijn XXL:ssä Venlossa, koska meiltä ei saa niiden oman merkin kahvipädejä hasselpähkinän makuisina, vaikka ne kuuluvat valikoimiin periaatteessa. Meiltä saa vain vanilja- ja toffeekahvia mun kahvikoneeseen. Ajattelin, että jos ei XXL:stä saa, niin ei sitten mistään. Oikein, sain ne sieltä. Marketti oli tosiaankin suuri, mutta huonosti hoidettu: viikon tarjoustuotteet oli ihan räävitty tyhjiin hyllystä eikä täydennystä oltu tuotu.


Samalla tsekkasin, onko oikeasti totta, ettei koko Hollannista saa enää riisimuroja. On. Kellogg’s on vaihtanut tuotepakkauksensa designit ja samalla näköjään päättänyt, ettei Hollannissa myydä enää riisimuroja. Ne vasta ilmestyivät meidän lähikauppaan pari vuotta sitten ja niin iloitsin! Mutta ne eivät ole koskaan kuuluneet tähän kulttuuriin eivätkä hollantilaiset ole kasvaneet 70-luvulta saakka sen kanssa, että ”ne juttelevat sinulle” kuten suomalaiset. Myynti ei varmaan lähtenyt käyntiin, ja niin ne poistuvat taas.

Näännymme tänne saarelle ilman riisimuroja!

Tylsää sikäli, että ei ole vaihtoehtoista tuotetta, ei mitään muuta riisivastaavaa, olemassa. Maissilastut ovat vaihtis tai jotkut vehnäpyörylät. Haluaisin riisiä, mutta saan geenimanipuloitua maissia, ei ole ihan sama asia perhana. Minulle jää tsekattavaksi, voisinko saada riisimuroja Saksan marketista.


Huomasin, että hameen väri sopi autoon kauppareissulla.
Etätyössä paistoi aamuaurinko.

Vielä oli niin kesäistä, että voi syödä mansikka-marenki(!)-jäätelöä.

Toisaalta kaurapuuro on jotenkin talviruoka.

Otin käsineet esiin aamulla. Ratti on kylmä. Kylmät yöt. Kylmyyden näkee siitä, että yläkerran ikkunat alkavat huurustua sisäpuolelta. Ja auton ikkunoihin tiivistyy vesikerros. Edellisenä aamuna jo ratti tuntui vilpoiselta käsiin ja nyt reagoin siihen. Sattumalta juuri syyskuun alkaessa. Mutta päivällä on silti lämmintä.

Periaatteeni on se, että jos on 10 astetta tai alle, niin kyllä alan kaivata ja käyttää käsineitä ja se lämpötila riittää perusteeksi. Ihan viimeistään 8 asteessa. No auto näytti, että oli 11 astetta aamulla. Melkein viitearvossa.

Aamulla oli myös sen verran viileää yläkerrassa, että mietin, miksei lämmitys ole mennyt automaattisesti päälle. Huomasin, että olohuoneessakin oli kylmähköä, eli mitäh, onko lämmityslaite hajonnut kesän aikana käyttämättömänä? Taasko se on hajalla? Taasko pitää soittaa huoltaja? Olin huolissani, koska termostaatti näytti 20,5 ja meidän standardiasetus on 21,5. Eli sen pitäisi käynnistää lämmitys tässä vaiheessa, koska ollaan alle tavoitteen, mutta mitään ei tapahdu.

Väänsin termostaattia ja selvisi, että se olikin asetettu jollekin alemmalle lämpötilalle. Joku älykkö käännellyt sitä kesän aikana, jolloin lämmitys ei ole kuitenkaan päällä. Veikkaan miestä. Jos se on ajatellut helteellä 36 asteessa, että jos kääntää termostaattia alemmas niin jos talo viilenisikin... meillä ei siis ole mitään ilmastointia. Tai no, en voi täysin poissulkea, että olen itse innoissani kesän alussa päättänyt kestää vähän alempaa sisälämpötilaa, kun ulkona paistaa jo aurinko kivasti, ja käännellyt nappia.

Onneksi siihen sitten tuli liekin kuva ja pattereihin lämpöä piakkoin. Toimi se sittenkin. Enkä ollut ainoa, joka lämmittää, koska muistakin hormeista tuli savua, kun katsoin katolle kadulta.


Täällä tuntuu aina vähän oudolta ellei jopa syylliseltä nämä lämpöhommat, koska hollantilainen ei laita käsineitä kuin korkeintaan pakkasella, ja minua katsotaan aina pitkään töissä, kun minulla on ns. kesällä jo käsineet. Pystyn shokeeraamaan sillä ihmisiä: kato, mulla on jo!

Selitän sitä niin, että suomalainen on oppinut varustautumaan kunnolla, koska talvivarusteiden kanssa ei auta pelleillä ja olla huolimaton, jos välillä on miinus 30. Täällä voi selvitäkin hengissä ilman pipoa, jos on alimmillaan plus 5 astetta, mutta Suomen pakkasilla ei voi. Joten varusteiden tärkeys on meille selvä ja me otamme ne vakavasti.

Ja hollantilainen säästää eikä varmasti lämmitä taloa vielä syyskuun alussa. Lämmitys säästetään siihen, kun alkavat jääkalikat kertyä olohuoneen nurkkiin ja sisälämpötila laskea sinne 18 asteeseen. Ja silloinkin säästösyistä laitetaan tietysti lämmitys yöksi pois päältä. Ja muuten vaan tuuletetaan ikkuna auki koko yön.

Onneksi mieheni ei ole niin kylmän ystävä ja olemme saaneet lämmityspolitiikan sovittua aika suomalaisiin standardeihin. Minun ei tarvitse palella jatkuvasti kotona.


4 kommenttia:

  1. Juu, suomalainen on tottunut varustautumaan talven varalta. Odotan, että jääkausi tulee tänne Lounais-Saksaan Reinin rannalle. Toin mukanani turkiskintaat ja pesukarhulakin. Jyväskylässä minulla oli kintaitten alla vielä villalapaset. Silti sormet palelivat -40 asteessa. Tuppasivat minulle väkisin naimattoman sisareni perinnönjaossa väkisin vielä minkkiturkislakin ja valkoisen napakettustoolan, eli ketunnahan , missä on häntä, käpälät ja silmät. Suussa on nipistin, millä saa ketun kiinni häntään. Ne silmät vain möllöttävät siinä julmasti. Olen sitten Saksan elegantein vintagedaami,jos jääkausi tulee. Meilläpäin tarvitaan paremminkin keltaista sadetakkia, Fiesennerziä (Friisien minkkiä). Mutta sehän ei mene päähän itsepäisille sukulaisilleni.
    Kylmä pohjoinen ilmavirtaus ei yltänyt vielä meille asti niin, että olisin tarvinnut lämmitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta taas palellaan ja vingutaan kylmässä kuitenkin... Hehe, aika pelottava kettu. Mutta kunnon villaiset ja monikerroksiset välineet ovat kyllä täkäläisissäkin talvissa välillä tarpeen. Tallinnalaiset tuplavillalapaset ja islantilainen tuplavillapipo on mulla valikoimissa. Sellainen kostea ja tuulinen kylmyys menee vielä pahemmin ytimiin kuin suomalainen kuiva pakkanen.

      Poista
  2. Tuttua on täälläkin tuo vääntäminen lämpötilan suhteen, mutta meillä se on loppujen lopuksi ollut minä, joka on aklimatisoitunut. Nykyään voin huonosti, jos huonelämpötila on yli +20°C. 19,5°C on meillä kummallekin osapuolelle se optimaali.
    Tosin tuohon täytyy sanoa, että asiaan vaikuttaa todella paljon se, millaisessa asunnossa on asuttu. Nykyisessä talossa uusimme ikkunat tänne muuttaessamme ja myös katto sekä seiniä eristettiin. Tämä on niin tiivis, että täällä lämpö pysyy ihan eri tavoin, kuin aiemmissa vuokra- asunnoissa, joissa veti niin ovista kuin ikkunoista ja edellinen oli sitä nopeasti ja halvalla soden jälkeen rakennettua sukupolvea. Siellä saikin vääntää pattereita täysille ja tuntui, ettei mikään riittänyt.

    MUTTA sitten se kommenttini tärkein viesti. Hippiäinen voipi kurkata tuskissaan tänne:

    https://www.worldofsweets.de/Cerealien/

    Ja vähäisen varoittavalla äänellä vinkkaan myös, että sieltä sitten löytyy suomalaisia makeisia (Fazer, Panda ja Halva ainakin ovat edustettuina) ihan järkihintaan.
    Omalla vastuulla sitten. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä, siellähän on pelastus. Aika hieno kauppa, monen maalaista valikoimaa. Laitan muistilistalle. Tällä hetkellä mulla on vielä hyvin namuvarastoa, mutta kun aikanaan loppuu, niin tämä on siihenkin samalla mahdollisuus.
      Totta, että eristys voi olla hyvin eri tasoista. Mietinkin joskus, että jos se yleistetty "hollantilainen" haluaa säästää, niin voisivat kyllä ensin tehdä muutamat perus-eristystoimenpiteet taloille eikä käyttää ykköskeinona mahdollisimman vähäistä lämmittämistä. Meillä on yläkerrassa täysin ala-arvoiset yksinkertaiset ikkunalasit ja puiset vanhat ikkunanpokat, joiden välistä vetää suoraan talvituuli sisään. Onneksi alakerrassa on eri meininki, hyvät ikkunat ja tiivis tuntu.

      Poista