tiistai 15. syyskuuta 2020

Puu kaatuu!

Vein säkeittäin murattia kaatikselle ja mies myös. Saatiin kaikki raivattua ennen kuin puunkaataja tuli hommiin.

Voi Doris, se makasi niin tyytyväisenä havupuun alla nukkumassa ja nyt sekin puu poistettiin.


Puunkaataja tuli. Oli mukava mies, kyseli Suomesta ja alkoi heti paasata Valtran traktoreista. Jotka ovat kuulemma metsäihmisten ja taimitarhojen suosiossa. Enemmän kuin peltoihmisten. Puunviljelijöille kiva, mutta vähän laaja kääntösäde, ei niin kätevä kaduilla kuin muut merkit. Mutta jotenkin hän haaveili Valtrasta sittenkin.

Olisin voinut kertoa tähän sovhoosityylisestä valtio-omisteisesta Valtion Metallitehtaista eli Valmetista joka kukoisti sotakorvauksissa ja Neuvostoliiton-kaupassa ja teki sosiaalidemokraattisesti Valtion Traktoreita, mutta jätin kekkoslovakialaisen historiakatsauksen sikseen.


Tarvittiin monta isoa laitetta, moottorisahoja ja leikkureita, joiden kanssa hän kiipesi puuhun, kannon jyrsijä, se joka tekee haketta kaikista oksista ja varsista rymisten ja sylkee ne lavalle, ja lopuksi vielä lehtipuhallin, jolla hän todella siististi siivosi jälkensä polulta ja pihoista.

Sypressissä oli kirjanpainaja eli koppakuoriainen, joka heikentää puun, kun pääsee riehumaan. Saatiin muistoksi pala kaarnaa, jossa sen käytävät ovat selvästi esillä. Sen takia sypressi meni kesän aikana vihreästä täysin kuolleen ruskeaksi muutamassa viikossa.

Puunkaadosta tuli oikein naapurisosiaalinen tapahtuma. Yksi rouva nappasi puunkaatajan mukaansa, että tuolla nurkassa olisi tuollainen poistettava lehtipuu, saisiko siitä hintatarjouksen. Miesnaapurin koira kävi rapsuteltavana jalkakäytävällä. Ja toinen rouva kuvasi videota ikkunastaan siitä, kun puunkaataja kiipesi sypressin latvaan. ”Tuleeko musta kuuluisa?” ”Kohta kaikki naiset haluaa sut pihaansa!”Tilaa ja valoa tuli. Oikein järkytyin kun menin alakerran vessaan, että sinnehän paistaa päivänvalo. Ja oven eteen kadulle ylipäätään.

Kaiken pitää asettua ja pitää tsekata, mitä tilalle mihinkin. Haluan kompensoida linnuille jotain, kun niiden iso piilopaikka häipyi.

On kyllä helpotus, että tämä on tehty nyt.
1 kommentti:

  1. Tuon puun kaatamisen jälkeen varmaan aika paljon lisääntyi valon määrä, sen verran iso puu kyseessä. Kiva, että se saa kuitenkin uuden elämän hakkeena. Meilläkin täällä Turussa odottaa ensi kesänä puiden harventaminen pihasta, naapureilta saamme lainaan laitteet aina moottorisahoista jyrsijään.

    VastaaPoista