Erittäin virkistävä sunnuntairetki kukkapelloille, Hollannin kuuluisille tulppaaniviljelmille. Nyt on se aika, kun ne kukkivat. Kun maisemassa näkyy värikkäitä raitoja horisonttiin saakka, eri lajisia sipulikukkia.
Kukkien viljelyalueita on Hollannin länsiosissa useita ja kuuluisin on kai virallinen ”bollenstreek”, kukkasipuliseutu, Lissen ympäristössä. Lissessä sijaitsee myöskin Keukenhof-tulppaanipuisto, jonne toivottavasti pääsee taas ensi vuodesta alkaen täydellä yleisömäärällä. Maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin on sesonki, jolloin kaikki kukkii sielläkin.
Ajoimme kohti Noordwijkiä, joka on vähän Lissen eteläpuolella. Siellä pääsee myös hiekkarannalle tuulettumaan, jos ei löydykään tulppaania. Meillä oli sinne lähes 2 tuntia ajomatkaa.
Kuumailmapallo! |
Tulppaanipeltojen hankaluus on siinä, että maantieltä käsin saattaa nähdä upeita kohteita, joita haluaisi katsella ja valokuvata, mutta ensinnäkään maantien laidassa ei useimmiten ole minkäänlaista pysähtymismahdollisuutta. Toisekseen kukkaviljelijät ovat joka vuosi epätoivoisia siitä, että turistilaumat tunkevat pellon laitaan heidän tontilleen ja liian lähelle kukkia tai kaiken huipuksi menevät kukkien sekaan. Se ei ole sallittua.
Siksi hyvä idea on vuokrata pyörät ja tehdä pyöräretki kukka-alueella. Pikku peltoteillä ja pyöräreiteillä pääsee lähemmäs kukkia ja pystyy pysähtymään peltojen viereen.
Meillä kävi säkä. Huomasimme Noordwijkissä virallisen pysäköintipaikan kukkien katsojille. Siellä oli oikein liikennevalvojat ohjaamassa ja he kertoivat, että tällä pellolla on lupa kulkea jopa kukkien keskelle palstojen välisiä suoria polkuja pitkin. Ei kun kuvaamaan!
Aurinko paistoi kirkkaasti. Punaisten tulppaanien pelto oli suosittu kuvauskohde. Hienon näköistä.
Oi, kaiken lisäksi täällä voi katsoa lentokoneita, jotka nousevat Schipholista.
Ojan takana kasvoi keltaisia narsisseja.
Kolmiväriset matalat erikoistulppaanit olivat hauskan näköisiä.
Jatkoimme sitten autolla matkaa Lissen puolelle. Vanhan oloinen asemarakennus.
Ja Lissestä löysimme kirkkaankeltaisen narsissipellon, jossa oli myös pieni virallinen P-paikka ja lupa mennä kukkien sekaan.
Tässä on söpöjä pieniä tasetteja. |
Vieressä oli keskiaikanen pikkulinna ”Huys Dever”.
Noordwijkissä on tyypillistä hiekkadyynialuetta Pohjanmeren rannan edustalla. Hollannin rannikko on lähes katkeamatonta hiekkarantaa. Täälläkin riitti tilaa kävellä pitkin rantaviivaa. Koirat juoksivat innoissaan.
Ja tuosta uimalla Kanadaan... |
Ravintolat saavat myydä mukaan otettavaa evästä, joten saimme kahvia ja porkkanakakkua. Myös tyypillinen hollantilainen kala- ja silakkakoju toimi rantakadulla, ja sieltä löytyi friteerattu turskapala-annos ”kibbeling” lounaaksi.
Oli oikein piristävää nähdä näin kauniita maisemia pitkän pimeän talven jälkeen.
Tässä vielä kaksiminuuttinen pikkuvideo retkestä!
Näyttää todella kauniilta. Tämä viimeistään varmisti sen, että Hollantiin pitää matkustaa nimenomaan keväällä. Ja hyvä idea tuo pyörien vuokraaminen, täytyy pitää mielessä, ei olisi ehkä itse tullut ajateltua sitä. Enkä muuten ollut tietoinen, että tuolla on muitakin kukkapeltoja kuin tulppaaneja!
VastaaPoistaJep, kukkasipulin kasvatus pitää sisällään nuo muutkin lajit. Ja jo tulppaanilajikkeita on vaikka missä väreissä, joten vaihtelua riittää peltomaisemassa. Keukenhof on kyllä mahtava kohde tähän teemaan, olen ollut kaksi kertaa. Siellä saa varsinaiset tulppaaniöverit ja puistoalue on valtavan laaja.
PoistaAa että, miten ihania kukkapeltoja! Ajeltiin kans, olisko ollu 2015,noilla seuduin, ja harmiteltiin myös, ettei juuri mihinkään voinut pysähtyä kuvaamaan. Käytiin myös Keukenhofissa. Ihana paikka.
VastaaPoistaNiitä pysähtymispaikkoja saa kytätä silmä kovana... Ihmisiä oli sekä vuokrapyörillä liikkeellä että vesistöissä pienillä vuokraveneillä, mikä on hauskaa myöskin, tuolla kun on sitä vettä ja ojaa eli kapeaa kanavaa joka välissä. Tosin Keukenhofista käsin taannoin tehty veneajelu kukkapeltojen väliin näytti, että veneessä on sen verran matalalla, että sieltä ei oikein saa parasta näkymää kukkaviljelmään. Kun istuu siellä tulppaanin varren tasalla, heh.
Poista