Tein sen, no olipa rutistus. Vihdoin olen tajunnut, että minun on hankittava joku keino lukea e-kirjoja, ja tadaa, silloin saankin lukea suomalaiset uutuuskirjat! Loppuu pimento!
Koko ajan näen lehdistä, fesestä, blogeista suosituksia hyvistä kirjoista. Ja mitä teen? En koskaan lue mitään kirjoja, koska ne ovat siellä fyysisesti Suomessa minne ei pääse ja mistä on aika tyyristä ostaa fyysisiä kirjoja silloin kun pääsee.
Tai no luen ja ostan kyllä silloin tällöin ja saan lahjaksi ja lainaksi vanhemmilta ja toivekirjojani olen saanut, mutta nyt kun ei pitkään aikaan mene Suomeen, niin aika pitkä on kirjaton aika. Ja onhan se vain murto-osa kiinnostavista kirjoista, jonka saa noin hoidettua luettavakseen.
Niin nykyäänhän on nämä digitaaliset jutut. Aloin tutustua kuukausimaksullisiin palveluihin sun muihin teknisiin keinoihin ja kysyin asiasta ulkosuomalaisten foorumilla. Äänikirjathan ovat se suurin buumi tällä hetkellä ja siihen erikoistuneita palveluita on tullut, ja niistä saa ohessa myös e-kirjoja.
Itse aion kyllä pitäytyä e-kirjoissa. Minulla on vähän sellainen kokemus, etten pysty keskittymään äänikirjaan kovin hyvin, vaan unohdan kuunnella heti kun alan tehdä jotain muuta samalla. Olen visuaalista tekstinlukijatyyppiä, siten hahmotan kaiken paremmin.
Sain vinkkejä eri e-kirjan lukutavoista, joita ihmiset käyttävät. On se vähän viidakko alkuun, että mikä olisi hyvä, kun on Storytel, Bookbeat, Nextory, Elisa Kirja, Suomalainen kirjakauppa, Adlibris-kirjakauppa, Ellibs ym ym. Kaikille löytyy tyytyväisiä käyttäjiä, tosin se yleisin laite on kännykkä tai tabletti, tai oikea tarkoitukseen kehitetty e-reader-lukulaite.
Ilmeni, että useimmat apit toimivat vain puhelimella ja tabletilla, mutta eivät tietokoneella. Auts. En haluaisi tihrustaa puhelinta kokonaisten romaanien ajan. Olen näköjään ihan dinosaurus, kun käytän läppäriä. On myös palveluita, jotka hyväksyvät vain suomalaisen luottokortin, näin ainakin sanottiin. Höh. E-readerin voisi tietysti hankkia, mutta niistä täytyy tutkia etukäteen, minkä merkkinen laite sopii yhteen minkäkin e-kirjakaupan kanssa.
Lopulta sitten hankin tietokoneelle ilmaisen Adoben lukuohjelman ja Elisa Kirjan tilin ja kokeeksi aion ostaa yksittäisiä kirjoja sieltä tai Adlibriksestä tai Ellibsistä, jotta näen, kuinka paljon kirjoja lukisin kuukaudessa. Jos on järkevää, niin voin harkita jotain kuukausitilausta, tosin sen täytyy olla tietokoneella toimiva, mikä on hankalahko ehto.
Oli se henkisesti vaikeaa, mutta nyt olen ostanut luottokortilla ekan suomalaisen kirjani tiedostoksi tietokoneelle.
Muistan, että minullekin oli muutama vuosi sitten vaikeaa suhtautua e-kirjoihin. Edelleenkin tykkään ennemmin oikeasta kirjasta, siinä vain on enemmän se lukemisen tuntu. Lisäksi puhelimelta lukeminen A) on tihrustamista kuten sanoit B) keskeytyy koko ajan kun tulee mieleen kaikki muut asiat mitä sillä puhelimella voi tehdä. Kuitenkin e-kirjoissa on myös mahtavia puolia, kuten se, että niitä voi lukea pimeässä lasten huoneessa tai että kirja kulkee aina taskussa. Ja tietysti se, että ne mahdollistavat kotimaisten ja suomenkielisten kirjojen saatavuuden ulkosuomalaiselle. Itse olen käyttänyt lähinnä BookBeatiä, joka on toiminut todella hyvin!
VastaaPoistaNoora
https://wonderworldofnoora.com/category/ulkosuomalainen/