Minulla on pieni peruskokoelma leivontareseptejä, jotka opettelin jo koululaisena äidin kanssa ja jotka osoittautuivat niin helpoiksi ja hyviksi, että kirjoitin ne itselleni käsin vihkoon muistiin. Leivon näitä lemppareita yhä uudestaan.
Kokoelmaan kuuluu punavalkoisella sokerikuorrutuksella koristeltu aleksanterinkakku. Täytteenä on kinuskikastikkeen ja ranskankerman sekoitus ja makua tuo appelsiinimehu taikinassa, kostukkeena ja kuorrutuksessa.
Alkuperäinen kakku paistettiin äidin kanssa pienehkössä sydämen muotoisessa vuoassa. Siihen reseptin taikinamäärä oli täydellinen. Nykyään minulla on reilun kokoinen 25 cm läpimittainen pyöreä irtoreunavuoka, ja kerran erehdyksen se vaati todeta, että alkuperäinen taikina ei riitä näin laajaan vuokaan. Kakusta tuli niin littana, ettei sitä pystynyt puolittamaan. Joten nykyään teen taikinaa tuplasti.
Kaksinkertaisella määrällä syntyy suurehkoon vuokaan iso kakku, josta saa noin 12 henkeä kunnon viipaleen.
Kirjaan tähän isomman version. Eli jos tarvitset vain pienen kakun pieneen vuokaan, voit puolittaa ohjeen. Puolita silloin taikinan aineet, mutta tee täytettä ja kuorrutusta noin kaksi kolmasosaa näistä määristä.
Aleksanterinkakku
(noin 12 hengelle)
taikina:
300 g voita
4 dl sokeria
4 munaa
0,75 dl appelsiinimehua
4 tl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
täyte:
1,5 dl ranskankermaa
0,75 dl kinuskikastiketta
kuorrutus:
5 dl pölysokeria
0,5 dl appelsiinimehua
punaista elintarvikeväriä
kostutus:
muutama ruokalusikallinen appelsiinimehua
Paloittele voi ja lämmitä sitä, jotta se pehmenee. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää taikinaan vuorotellen jauhosekoitusta ja loraus appelsiinimehua. Vatkaa molempia joukkoon pieninä erinä kunnes kaikki on käytetty.
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Voitele ja (korppu)jauhota vuoka. Kauho taikina vuokaan.
Paista kakkua noin tunti keskilämmöllä. Tarkkaile, että se hyytyy keskelle saakka. (Jos teet puolikkaan taikinan, noin 30 min riittää.)
Anna kakun jäähtyä. Vuoasta riippuen kumoa kakku / irrota irtoreunat / kumoa ja käännä takaisin, jotta saat tasaisen pohjan.
Leikkaa kakku vaakasuunnassa kahtia ja nosta yläosa pois. Kostuta pohjaosaa appelsiinimehulla. Sekoita täyte ja levitä se pohjaosalle tasaisesti. Nosta yläosa takaisin päälle.
Sekoita kuorrutus: lisäile pölysokeriin appelsiinimehua vähitellen, kunnes optimaalinen paksuus on saavutettu.
Ota pari ruokalusikallista kuorrutusta erilleen kippoon ja värjää se elintarvikevärillä vaaleanpunaiseksi.
Levitä valkoinen kuorrutus tasaiseksi kerrokseksi koko kakun päälle. Yläpinta on tärkein; pystysuorat reunat on vaikea saada kuorrutteen peittoon.
Ota punaisesta kuorrutuksesta teelusikalla tilkkasia ja valuta siitä ohuita raitoja poikki valkoisen kuorrutuksen.
Tee marmorointikuvio: vedä hammastikun tai veitsen kärjellä kevyesti viivoja poikittain yli punaisten raitojen. Viivat voi vetää kaikki samaan suuntaan, tai joka toisen eri suuntaan.
Anna kuorrutuksen kovettua.
Leikkaamisen jälkeen säilytä kakku jääkaapissa.
Voita ja sokeria alkuun. |
Lätkin taikinaa vuokaan. Kuohkealta tuntuu. |
Nyt sitten tsemppiä, että leikkaus menee suorahkosti. |
Pölyä peliin. Tomu leijailee. |
No, aina se valuu näin laidan yli. |
Viivat sulautuvat kuorrutuskerrokseen hetkessä. |
Ja sitten tuoreeltaan kuvioita. |
Huomiota:
Ulkosuomalainen ei välttämättä löydä kaupasta sellaista paksua kinuskikastiketta, jota Suomesta saa valmiina. Sen voi keittää itse kinuskiohjeella, tosin se on mielestäni aika hidasta tehdä. Olen nyttemmin löytänyt karamellikastikkeen, joka on jäätelön päälle tarkoitettu ja löysempää kuin Suomen kinuskikastike, mutta sekin toimii.
Kuorrutuksen määrä on vaikea arvioida tarkkaan, sen menekki riippuu käytetyn vuoan muodostakin. Sekoittelen akuutisti lisää, jos tarvitaan.
Jos syntyy ei niin laaja, mutta korkea kakku, sen voisi tietysti leikata kolmeenkin kerrokseen ja täyttää kahteen väliin kuorrutuksella.
Isossa versiossa taikinamassaa on sen verran, että kypsyminen kestää. Kakku voi näyttää pinnaltaan jo ruskealta ja paistuneelta, mutta kun vähän ravistan vuokaa, huomaan taikinan hyllyvän aaltoillen, mikä paljastaa sen olevan keskeltä vielä nestemäistä. Jos yläpuoli alkaa ruskistua liikaa, voi kokeilla alalämpöä tai suojata pinnan alumiinifoliolla.
Lopullisen kypsyyden tarkistan perinteisellä hammastikkukokeella. Tökkään hammastikun keskelle kakkua ja jos siihen tarttuu vanuvaa taikinaa, se ei ole vielä valmis.
Kulttuurien taisto: hollantilainen syö kakun pikkuhaarukalla, suomalainen teelusikalla. |
Kahvihetki. |
Sarjassamme "nuoruuden epämääräiset käsialat". |
Blue, blue, oh Johnny blue.... (Lena Valaitis, 1981)Delfter blau ja suomalainen sininen. Nätti kakku ja nätti paistaja.Taisi olla syntymäpäivät. Lena Valaitis laulaa sinulle jälkikäteen onnittelut syntymäpäivän johdosta yuoutuben kautta.
VastaaPoistaKlassikko Lena, kiitos onnitteluista. Olen välillä ihmetellyt, mistä nuo kaikki kreikkalaiset laulajattaret eksyivät Saksaan laulamaan saksaksi? Ainakin kolme niitä oli; Nana Mouskouri tietysti ja Vicky Leandros... Suomessa Katri-Helena teki tuon kappaleen suomeksi. Kuten siihen aikaan joka maailman iskelmä laulettiin Suomessa käännösversiona.
VastaaPoista