▼
torstai 16. toukokuuta 2019
EU-vaalisekoilua
Viimeksi EU-vaaleissa eli viisi vuotta sitten sain kirjeen Suomesta, että sinulla on äänioikeus, ja vähän sen jälkeen kirjeen Hollannista, että sinulla on äänioikeus. Olisin vahingossa saanut äänestää kahden maan ehdokasta. Vähän sen jälkeen joku taho huomasi virheen ja yksi niistä peruttiin. Tämä tapahtui käsittääkseni useille ulkosuomalaisille. Ja on edelleen yleistä, sanoo lehtiartikkeli. Ei ole tarkistusvälinettä, jolla voitaisiin vedenpitävästi tarkkailla, ettei kukaan varmasti äänestä sekä asuinmaassaan että kansalaisuusmaassaan.
Tällä kertaa tuli ensin Venrayn kunnalta kirje, että jos haluat käyttää äänioikeuttasi täällä Hollannissa, täytä ja palauta oheinen lomake. No siinä oli sen verran ärsyttävän paljon kysymyksiä, myös irrelevantteja, että en jaksanut. Varsinkin viimeinen kysymys oli, että ”täytä tähän viimeisin osoitteesi Suomessa”.
No tota, siitä on 17 vuotta kun minulla oli viimeksi osoite Suomessa. En muista sen kerrostalokämpän rappua ja asunnon numeroa nyt enää eikä siitä ole mitään paperia jäljellä. Lisäksi, jo monta vuotta sitten Väestörekisteri totesi, että olen asunut niin kauan ulkomailla, että minulle merkitty osoite on enää nimeltä ”Ulkomailla”. Joten millä tavalla 90-lukulainen osoitteeni on enää relevantti tässä asiassa? Kuuden muuton ja kahden maan takainen? Revin sen koko nivaskan ja olin, että olkoon sitten EU-vaalit jos tää on näin vaikeeta.
Sen jälkeen tulikin kirje Suomesta, että Hollanti on ilmoittanut, että sinulla on äänioikeus Hollannissa. Oo-kei... mähän en siis täyttänyt sitä lomaketta. Ja seuraavaksi tuli kirje Venraylta, että tässä äänestyslippusi. Minulla siis on sittenkin äänioikeus täällä. Ja vain täällä. Mitä ***a?
No mikäs siinä. Itselleni on todellakin helpompaa äänestää jotain Hollannin kandidaateista tuossa korttelin monitoimitalolla parin kadun päässä kuin matkustaa 200 km pääkaupunkiseudulle Suomen suurlähetystöön äänestämään suomalaista ehdokasta. En huolehtinut mahdollisista Suomen kirjevaalipapereista etukäteen, sekin olisi kai ollut mahdollista.
EU-vaalit eivät ole joka maassa samana päivänä. Hollannissa pidetään vaalit arkipäivisin, useimmiten keskiviikkona. Nämä ovat nyt torstaina 23.5. Saksassa taas sunnuntai on perinteinen vaalipäivä. Jne.
Hollannin vaalikoneet päälle sitten vaan. Antoivat aika ristiriitaisia tuloksia puolueista. Hmm. Mutta kyllä sieltä joku löytyy.
Hollannin dokumentit ovat joskus värikkäämpiä kuin muiden maiden byrokratia. Olihan täällä ennen räikeänkeltaiset auringonkukka-aiheiset guldenin setelitkin. Perinteeseen sopivasti tämänkertaisissa äänioikeusilmoituksissa on pinkkiä.
Sain vaalipiiristäni Suomesta ilmoituksen äänioikudesta europarlamenttivaaleieissa. Nyt ymmärrän, mitä tarkoittaa oheiskirjeen lause, "Vaalit toimitetaan kussakin jäsenvaltiossa kansallisen vaalilainsäädännön mukaisesti". Hollannissa se menee noin, Saksassa yksioikoisesti.
VastaaPoistaSain kaupungihallitukselta kirjeen, että minut on kirjattu äänioikeutettujen luetteloon sekä europarlamenttivaaleissa että kunnallisvaaleissa, jotka toimitetaan samanaikaisesti.
Kaksi kertaa äänestäminen on rikos.Tarkoittaa, että sama ihminen ei saa äänestää kahdesti,eli ei sekä koti- että asuinmaassa, eivätkä kaksoiskansalaiset kummmassakin maassa. Sen valvomiseen kuluisi kaiketi liian paljon työpäiviä ja ylitöitä eli rahaa, että kannattaisi valvoa, eivätkä sakot kaiketi korvaisi niitä kuluja.
Sitä paitsi kansallisuus ei ole merkittävää europarlamenttivaaleissa, mikä näköjään suututtaa joitakin useissa maissa.
Myös Belgiassa ilmenee ilmoitusta äänioikeudesta sekä Suomessa että asuinmaassa. Todellakin vaihtelee maittain. Aukoton valvonta äänioikeuden käytön suhteen ei ole käytännössä mahdollista, luin myöskin lehtijutusta. Ja riippuu kustakin ulkosuomalaisesta, tuntuuko kiinnostavammalta äänestää asuinmaan vai Suomen vaaleissa. Itselleni valinnan tekeminen Hollannin sisällä tuntuu melko relevantilta, koska olen asunut täällä niin kauan ja tunnen puolueet ja kuviot jotakuinkin hyvin.
VastaaPoista