keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Uuni hajosi, mitäs nyt? Entäs energiapolitiikka, ilmasto ja vuokranantaja?

Uuni hajosi. Nimim. viimeinen korvapuusti oli liikaa.

Alettiin kokata ruokaa kaasuhellalla ja sähköuunilla sunnuntaina. Sulake lensi. Sähköt sammuivat koko talosta. No, sulake takaisin ja uusi yritys. Ei, hetken päästä pimeni taas.

Mies alkoi epäillä jatkojohto-jakorasiaviritelmiä keittiössä ja yhdistellä laitteita erilailla. Siinä on mikrouunia, vedenkeitintä ja kahvinkeitintä samassa jääkaapin ja sähköuunin kanssa.

Uuniin vedettiin sähköt olohuoneesta sen sijaan että kaikki olisivat samassa ryhmässä. Silloin se toimi taas. Ihmeteltiin, mikäköhän tämä juttu nyt oli ja mikä laite voisi olla jotenkin häiriöinen. Saatiin parsat paistettua.

Maanantaina alettiin taas kokata ja laittaa uunikalaa uuniin. Meni sähköt, aina 10 sekuntia uunin laittamisesta päälle. Ei sitten johtunutkaan jakorasiasta. Kokeiltiin kaikkia mahdollisia laitteita erikseen ja näytti siltä, että uuni se on, joka aiheuttaa oikosulun.

Klassisesti kauhistuin, koska se harmitti: laitoin käden suun eteen ja kuiskasin: ”Oh! Meiän uuni on rikki!” Mitäs nyt ja miten saadaan ruokaa ja mikä kaikki ruoka jää laittamatta, mitä oli suunniteltu. Uunikala takaisin pakastimeen nopeasti.

Kaasulla toimivat keittolevyt siis ovat vielä käytössä ja mikrouuni, joka on oikeasti  pöytägrilli-miniuuni-mikroyhdistelmä. Jopa sillä voi siis saada vaikka aamupalan perinteiset esipaistetut sämpylät kypsennettyä. Kunhan opettelee sen kuumennuskäytön. En ole koskaan käyttänyt sitä muuna kuin mikrouunina, koska on ollut kunnon uuni siitä saakka kun minä tulin taloon. Mies on sillä aiemmin paistanut asioita.


Se mikrouuni on muuten ikivanha ja se on alkanut pitää sen verran kovaa ääntä käynnistäessään säteilyn, että minua on alkanut pelottaa se ja olen sanonut jo pari kertaa, että meidän pitäisi varmaan lähiaikoina hankkia uusi mikro. Mutta uuni ehtikin hajota ensin.

Pelkillä keittolevyillä selvittiin aterioista ja aiotaan selvitä. Hm, miten käy parsasesongin pelkällä miniuunilla?


Mies vetää uunin töpselistä: - No tämä on nyt poissa käytöstä. - Mutta entäs se kaasulevyn sytytys, eikö se ole sähköinen? - Joo kappas, ei tule kipinää... Joko levy täytyy sytyttää tulitikulla tai laittaa sähköt takaisin hellaan.

Miksi uuni voi olla hajalla? Mikä saattaisi olla syy? Voiko sen korjauttaa? Voisiko Bosch tulla? Mikä ihme siinä on?

Minä sen keksin. Olin nähnyt jo pari viikkoa sitten, että kuumentaessa uunin ylälämpövastus, se pitkä musta putki, hehkui yhdessä pätkässä kuin Islannin magma oranssina halkeamien välistä. Olin tuijottanut sitä pelästyneenä ja miettinyt, kauankohan vastus vielä kestää. No sehän se oli hajoamassa murusiksi nyt ja epäilemättä aiheuttaa sulun.

Ei hyvältä näytä.


Vastus on sinällään helppo ratkaisu, sen voi vaihtaa. Mutta siinä on sähköjohdot ja ruuvit uunin takaseinän läpi ja me ei sellasia sähkötöitä ruveta tekemään, ei me osata. Jos Bosch tulee, jo sen paikalletulo maksaa 100 euroa. Vastus maksaa 80 euroa. Ja jos miettii että alavastus, joka on näkymättömissä uunin sisällä, on yhtä vanha, niin eiköhän sekin ole myös hajoamassa ja paras vaihtaa. Tulee vielä 40 euroa päälle. Ja sitten Boschin äijän tuntipalkka päälle, niin vastuksen vaihto maksaa jo yli 300 euroa.

300 eurolla saa uuden uunin. Tämä on 13 vuotta vanha, joten mikäköhän kaikki muu siitä hajoaa seuraavaksi. Bosch sanoo, että 8 vuotta on heidän uuniensa ekonominen ikä, eli sen yli ei oikein kannata korjata.

Uusi uuni sitten? Voi ostaa ja saa nopeasti netistä. Sama kaasuliesikö?

Leivoin siis oikeasti pullaa lauantaina intensiivisesti.


Nyt tulee Hollannin politiikka. Valtio haluaa eroon maakaasusta, jolla koko Hollanti toimii myös lämmityksen osalta. Uutisissa on suuret suunnitelmat siitä, miten asuntoja pitää alkaa vaihtaa kaasuttomiksi ja keksiä uudet lämmitysjärjestelmät.

Hassua, on, että samaan aikaan Saksa näkee maakaasun hyvänä askeleena eteenpäin ja haluaa hankkia sitä ja edistää sitä. Hollannissa juuri halutaan kokonaan eroon. Syynä on se, että Hollanti tuotti itse omaa maakaasuaan iloisesti ja halvalla vuosikymmenet, mutta siihen on nyt tullut suuria ongelmia. Ensinnäkin varannot loppuvat jossain vaiheessa. Toisekseen maakaasun pumppaus maaperästä pohjoisessa Hollannissa on alkanut aiheuttaa maanjäristyksiä, jotka aiheuttavat halkeamia taloihin Groningenin seudulla. Siellä on suuri kriisi; asukkaiden talot hajoilevat, kaasuntuotannolle ollaan vihaisia, valtio lupaa korvata, muttei korvaa tai ei tarpeeksi, ja kokonaisten kylien talojen arvo laskee.

Hollanti haluaa siis vähentää kaasun käyttöä. Uudet rakennettavat asuinalueet on nyt valmistettava kaasuttomiksi. Ja vanhojen muuttamisessa sitä riittää rahan menoa, koska kenelläkään ei ole optimaalista helppoa toista lämmitysratkaisua tarjota. Maalämpöä, ilmapumppua vai mitä. Ja lisäksi kampanjoidaan kovasti ihmisille aurinkopaneeleja katolle ja meillekin on tarjottu.

Induktioliesi on tulevaisuus. Moni on sellaisen hankkinut. Sitä voisi harkita. Säästyisi kokkaamiseen menevä kallis kaasu. Ja olisi linjassa politiikan tulevaisuuden kanssa, että jossain vaiheessa halutaan kaikki taloudet irti kaasusta.

Mutta aika pian selvisi, että se vaatii vähintään sulaketaulun uudelleenjärjestelyn, koska se vetää aika paljon sähköä. Ihmettelen, mikä sitten olisi tavallisen sähköhellan tarve, jos induktiota sanotaan sähköä säästäväksi ja sekään ei toimi tavallisella töpselillä tavallisen hollantilaisen talon sähköjärjestelmässä. Tarvittaisiin mieluiten voimavirta eli kolmivaihevirta, mutta meillä on vain tavallinen. Tarvittaisiin vähintään uusi sulakeryhmittely ja erityinen töpseli, jolla liesi vetää virtaa kahdesta ryhmästä yhtaikaa, sekä erityinen uusi pistorasia, johon se töpseli sopii ja se pitäisi vetää sähkökaapista keittiöön uusilla johdoilla. Tai lisää sulakkeita asennettuna sähkötauluun tai ehkä nosto 16 ampeerista 20 ampeeriin, mutta sitten talon johtojen pitä olla siihen sopivasti tarpeeksi paksut jne jne jne... Sähkötaulun muutoksiin voi kuulemma upota tonni.

Kallis sähkötyö siis. No ei ihme, että on vaikeaa saada tämä energiamullistus tehtyä, jos jo pelkän hellan vaihtaminen kaasuttomaan ei ollenkaan sovellu hollantilaisen talon nykyiselle sähköverkolle.


Kysyttiin vuokranantajalta. Itse saataisiin maksaa sähkötyöt. Ensin pitäisi selvittää, mitä kaikkea pitäisi tehdä sähkökaapissa, jotta induktio toimisi ja vieläpä niin, että yhtaikaa voi laittaa sähköuunin päälle ilman että sulakkeet lentävät.

Toisaalta meillein tyrkytetään aurinkopaneeleja. Sitä varten kuulemma rukataan joka tapauksessa sähkökaappi uusiksi. Aurinkopaneelit säästävät sähköä, mutta meillä on sähkön kulutus pientä niin kauan kuin kokataan ja lämmitetään kaasulla. Mutta induktion myötä sekin muuttuisi. Sitten aurinkopaneeli voisi kannattaa, koska sähkön kulutuksen osuus nousisi. Mitä jos saisi siinä samasssa muutostyössä induktiolieden tarvitsemat muutokset?

Sitä varten tilattiin sähkömies arvioimaan aurinkopaneeleiden mahdollisuus. Vasta kun se kaveri saadaan paikalle, selviää, onko teoriassa mitään järkeä vaihtaa kaasuhella induktioon sähkötöiden puolesta. Ja saisimmeko ne muutostyöt ilmaiseksi samalla kun he laittavat aurinkopaneeleja varten kaiken kuntoon, vai maksaisko se sittenkin meille monta sataa.

Ja jos sen tekee, kauanko kestää, että he tulisivat tekemään ne työt ja tuomaan aurinkopaneelit. Koska siihen saakka ollaan ilman uunia.

Jos siinä kestää ihan liian kauan tai jos meidän maksettavaksemme tulisi satoja euroja, niin ostetaan uudestaan kaasuhella tällä hetkellä.



Sitäpaitsi uusi tieto oli, että eräällä asuinalueella meidän kunnassamme meidän sama vuokranantajamme on jo muuttamassa asuntoja kaasuttomiksi. Niiltä asukkailta poistuu kaasuhella ja he SAAVAT ILMAISEKSI induktiolieden! Eli sekä sähkön sovellustyöt että induktiolieden.

Niin ehkei olisi kivaa maksaa tätä nyt omasta pussista, jos sen saa muutaman vuoden päästä ilmaiseksi. Eivät he tietenkään suostu kertomaan mitään aikatauluista, on täysin avoinna, kuinka monta vuotta menee ennen kuin me olemme vuorossa mihinkään parannuksiin. Odotetaan jo sitäkin, että ilmastosäännökset pakottavat heidät edes vaihtamaan paremmin eristävät ikkunat ja pokat yläkertaan.

Sitten tosin haittaa, jos on uudehko oma kaasuliesi ja sillä ei yhtäkkiä tee enää mitään.



No niin, eli on siis selvää, ettei minkäänlaista sähköhellaa hankita tuosta vain kaasun tilalle, koska meidän sähkömme ei kestä. Ja riippuu täysin hinnoista, aikatauluista ja aurinkopaneeleista, kannattaako meidän nyt vaihtaa kaasu sähköön keittiössä vai pitääkö vain jatkaa kaasulla toistaseksi.

Valtion strategia on myös nostaa kaasun hintaa yhä enemmän tulevaisuudessa, jotta ihmisillä ”on motivaatio muutta talonsa kaasuttomiksi”. Kiva motivaatio talon omistajille niin, mutta vuokralaiset ovat täysin riippuvaisia vuokranantajan päätöksistä ja teoista. Sitä voi maksaa kultaa siitä kaasusta ja olla erittäin motivoitunut muuttamaan asia, mutta ei vuokra-asukas saa vaihtaa talonsa lämmitysjärjestelmää toiseen. Sen tekee vuokranantaja, ja sillaikaa vuokralainen maksaa sitä kallista kaasun motivointihintaa. On tämä perseestä suoraan sanottuna.

Kaikki uunipaska tuli päälle sellaisena hetkenä, jolloin olin todennut olevani muutenkin erityisen stressaantunut. Stressitiloissa tyypillistä on myös se, että päätöksenteko vaikeutuu ja rasittaa. Huomaan. En kestä, että töiden jälkeenkin joka minuutti on joku keskustelu, jossa pitäisi päättää jotain miehen kanssa.

Niin että kaiken päälle sitten tällainen uuni-palapeli päätettäväksi, että millainen hankitaan ja mitä tehdään huomioonottaen valtiollinen ilmastopolitiikka 20 vuoden aikajanalla sekä vuokranantajan päätökset, jotka tulevat kun tulevat yllättäen jonain vuonna niin ettei missään nimessä voi varautua.



2 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa. Hollannin ilmasto- ja energiapolitiikan seurakset ilmenevät noin yksilötasolla ja hankaloittavat yksilön elämää.
    Kyllä suomalainen nainen tarvitsee kunnollisen paistinuunin korvapuusteille ja riisipiirakoille. Ihailen sinun korvapuustejasi. Minun korvapuusteistani tulee vain maistuvia vaan ei kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa on, että ne karjalanpiirakat vaativat 300 astetta, mutta ei täältä sellaisia uuneja saa. Maksimi tässä oli 250. No en löydä toisaalta ruisjauhojakaan, joten en ole karjalanpiirakoita tehnyt... Totta, sitähän tässä on pelätty: että valtion haluaman energiavallankumouksen kustannukset vieritetään kuitenkin asukkaan niskoille. Vuokranantaja saa myös aurinkopaneeleista kunnon tukikorvaukset valtiolta, mutta silti vuokralainen maksaisi niistä hamaan ikuisuuteen vuokran korotuksena, hmm. Kannattaakohan koskaan meille, jos sen tuottama säästö menee korotettuun vuokraan.

      Poista