maanantai 1. maaliskuuta 2021

Migreeniasiaa ja turhia kirjoja

 

Nyt saa haukkua kirjoja. En yleensä hauku kirjoja, ainakaan tarkasti perustelematta, ainakaan suoralta kädeltä enkä ilkeästi, sillä niissä on kaikissa jotain hyvää. Mutta jos saan pomolta lainaksi kirjahyllystä siivouksessa löytyneitä epämääräisiä saksalaisia opuksia, niin niitä saa haukkua, jos ovat huonoja. 

Kuten kuvastakin näkyy, Saksassa kirjojen selkämysteksti asetellaan päinvastaiseen suuntaan kuin useimmissa muissa maissa.

Voihan näitä selailla. No ei oo hääppösiä. Yksi käsittelee terveyttä ja sairautta happojen ja emäksien kautta ja antaa ruokavalio- ja elämäntapaohjeita. Se on teoria, johon jotkut uskovat ja jotkut eivät. Minua ei vakuuta.  

Varsinkin kirja diskvalifioi itsensä kahdella sanalla, viittaamalla aakkosellisessa sairausluettelossa näin: ”Migreeni kts. päänsärky.”


Migreeni ei ole verrattavissa päänsärkyyn. Migreeni on kokonaisvaltainen keskushermoston kohtauksellinen sairaus, joka alkaa reaktiosta aivorungossa. Sitä ei voi käsitellä päänsärkynä eikä päänsäryn alla eikä päänsäryn keinoja noudattaen.

Fail, bööp, roskikseen tällaiset kirjoittajat.

Muutenkin opin online-migreeniryhmässä ihanasti ottamaan migreenin vakavasti ja sen triggerit. Ihmiset ovat niin erilaisia. Todella monet saavat hyvää tarkoittavia yleisohjeita ja neuvoja tutuiltaan, mutta ovat todenneet ajat sitten, että juuri se hyvä neuvo aiheuttaa itselle ison migreenikohtauksen, joka kerta ja vääjäämättä. Eivät ne neuvojat tiedä, mistä puhuvat. Tai sitten tällaista hauskaa, että 30 vuotta migreenin kanssa elettyään ja siihen ihan jokaisen, myös psyykkisen, keinon kokeiltuaan joku kuulee tällaisen oivalluksen: ”Stressaa vaan vähemmän niin sun migreenit loppuu.” Jep. Miten ei tullutkaan itse vielä koskaan tällaista helppoa ja kaiken parantavaa kikkaa ajatelleeksi.

On epäterveellisenä pidettyjä asioita, jotka saattavat migreenikolle olla pelastus kohtauksen tullessa, kuten energiajuoman kiskominen tai nopea satsi roskaruokaa ja paljon sokeria ja kofeiinia kerralla. Tai elektrolyyttien juominen eli natriumin ja kaliumin lisääminen, suolaliuoksen juominen, salmiakin syönti, josta varoitellaan, että nostaa verenpainetta. Monella on nimenomaan alhainen verenpaine ainakin migreenin aikana ja suolaliuoksen nauttiminen vähentää migreenejä; joillain voi olla elimistössä mineraalien puutosta. Silloin ei pidä kuunnella sitä, että ”hyi ei saa syödä suolaa se on epäterveellistä”.

On myös paljon terveellisinä pidettynä asioita, jotka saattavat migreenikoille saada aikaan migreenin, kuten hikiliikunta, juokseminen, hölkkääminen, ryhmäliikuntatunti, korkea syke urheillessa. Tai niska-hartiahieronta. Jotkut eivät voi koskaan mennä hierontaan, koska siitä alkaa aina heti paha migreeni. Eli ei se niinkään mene, että hoitaa vaan niskajumit kuntoon ja siinä se kaikenkattava parannus.

Nämä asiat ovat todella yksilöllisiä ja näissä omahoidoissa on irtaannuttava tyystin yleisestä mielipiteestä ja mielipiteistä yleensäkin.

Jos kahvee auttaisi.

Itse sain viimeksi huonoa eri halpislääkettä migreeniin ja jouduin tästä keskustelemaan lääkärin sekä apteekin kanssa. Vakuutus voi summamutikassa vaihtaa sopimusta valmistajan kanssa parin kuukauden välein ja sitten saan huonompaa tuotetta. Onneksi sain sen vaihdettua, kun vakuutin sekä lääkärin että apteekin, että näiden tuotteiden ero on työkyvyttömyydessä.

Toimivalla täsmälääkkeellä voin aina tehdä töitä, toimimattomalla jouduin samantien saikulle, koska migreeni vain paheni. Ekaa kertaa kahteen vuoteen saikulle migreenin takia. Niin kauan kun oli parempi tuote käytössä, ei tarvinnut kertaakaan ilmoittautua sairaslomalle ja se juuri siksi pelasti ja muutti elämäni silloin kun aloin käyttää sitä. Nyt sitten oli paluu nollaan, kun valmistaja vaihtui ja teho meni aivan.

Tiedän, että se on omituista, koska vaikuttava aine on sama, mutta migreeniryhmässä moni sanoo, että triptaaneissa valmistaja voi aiheuttaa hyvin suuren eron lääkkeen tehoon. Kyse ei ole edes klassisesta tapauksesta, että tarvitsisin alkuperäisen valmistajan hyperkallista patentoitua tuotetta, vaan tässä on kaksi geneeristä eli halpaa rinnakkain. Alkuperäistä en ole koskaan nähnytkään.

Sikäli turhauttavaa taistella tästä, että minä itse maksan nämäkin lääkkeet kokonaan omasta lompakosta vuosittaisen omavastuukaton takia, ja silti minulla ei ole sanottavaa siihen, minkä valmisteen saan. Joku muu määrää minulle toimimattoman, vaikka haluaisin maksaa vapaaehtoisesti enemmän valmisteesta, joka toimii. Terveisiä vaan ”maailman parhaasta terveydenhuollosta”.


En minäkään tiedä kaikkea migreenistä. Se voi olla niin monen muotoinen. Jopa omassa kirjassani, jossa tilitän välillä tuntoja migreenin keskeltä, puhun osin soopaa. Sanon yksioikoisesti, että jos jollakulla on päänsärkyä ja hän väittää sen olevan migreeni ja silti ajavansa autolla töihin, niin en usko sen olevan migreeniä.

No, vasta kymmenen vuotta tämän jälkeen sain itsekin kokea niin lievää pitkäkestoista migreeniä, että se tuntuu ”vain päänsäryltä”, mutta onhan sekin pirulainen sittenkin migreeniä. Eli vasta 10 vuotta omaa väitettäni myöhemmin tajusin, ettei kaikki migreeni ole täysin työkyvyttömäksi vetävää. Kauan meni ennen kuin ymmärsin, että nekin lievemmät oireet ovat migreeniä. Jatkuva jomotus toki syö toimintakykyä ja uuvuttaa voimia, mutta ei lamaa työkykyä täysin kuten perinteisempi migreenikohtaus.

Silti tässä esittämäni perusväite on ja pysyy: migreeni ei ole sama tauti kuin päänsärky, vaan migreenillä on aivan spesifi syntymekanisminsa. Lieväkään migreeni ei ole verrattavissa päänsärkyyn, vaan sitä on kohdeltava sen pohjalta, mitä migreenin juurisyistä keskushermoston reaktiona tiedetään.


Ja ne muut pomon kirjat, no jaa. Kivoin on se, jossa opetetaan kunnollista englantia saksalaisille, jotka ovat tehneet omaa denglischiään (Deutsch + Englisch) kautta aikojen. Se on hyödyllistä, koska on paljon englannin yksityiskohtia, sanavalintoja ja sävyjä, jotka minäkin teen päin persettä ja joista minulta puuttuu tieto, miten se ilmaistaan oikein.

Alkaa tosin vain pelottaa, kun luen ja huomaan, mitä kaikkea loukkaavaa tai ihan väärin oletettua sanaa saatan käyttää ja olen ihan nolo ja sysipaska englannissa. Eli se kirja kannattaisi lukea loppuun ehkä, vaikka toisaalta ei kukaan voi sisäistää kaikkea sitä tietoa kertalukemisella.

Hitusen minua ärsyttää siinä kirjassa sellainen besserwisser-sävy. Kirjoittaja vähän yläpuolelta lehteriltä paasaa tyhmälle kansalle. Se sävy, kun tietää, että kirjoittaja omahyväisesti tietää olevansa parempi englannissa kuin kukaan lukija ja opettavaisesti opettaa, mitä kaikkia virheitä sinä teet, koska et osaa näitä temppuja, jotka minä tietysti osaan.

Ja kolmas kirja minua ei yhtään kiinnosta; joku vastaa meilihuijareille ja pelaa niiden kanssa peliä. Koko aihe muistuttaa minua epämiellyttävistä menneisyyden hahmoista, jotka nauroivat tällaisille jutuille. Minua eivät kiinnosta rikollisten puuhat ollenkaan. Ignore, poistu mun maailmasta.

Kaiken maailman rikolliset saavat muutenkin liikaa mediahuomiota ja palstatilaa, mitä ne minua kiinnostavat. Minua kiinnostavat hyvät ihmiset, jotka osaavat käyttäytyä muita vahingoittamatta. En minä halua keskittyä joihinkin paska-aivoisiin pahantekijöihin. En siis myöskään tässä kirjassa. En varmasti lue. No katsoin siitä 2 esimerkkitapausta, että mistä on kyse ja miten nämä huijarit toimivat, ja siinä tarpeeksi opetusta, enempää ei tarvitse tietää.

Parempi kirja.

Tästä on hyvä siirtyä taas kelvollisten kirjojen pariin. Tämä muuten oli ihan kiva, myös töistä lainattu, olen nähnyt tämän koomikon koko illan showssaan telkkarissa Saksassa taannoin. Stand up -koomikko on esiintymistilaisuuksien puutteessa kirjoittanut ajankohtaiset koronavuoden vitsailunsa kirjaksi. Michael Mittermeier tulee syvästä etelästä ja kun luin kirjaa, muistin näyttämöltä hänen käyttämänsä aksentin ja muut tehokeinot ja kuulin tekstin päässäni ihan samanlaisin henkilökohtaisin painotuksin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti